Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marchewka ze sliczka

Jak mam dac dziecku pierszą marchewkę?

Polecane posty

Chce dać dziecku pierwszy raz marchewki ze słoiczka. Ile mam tego dać? Szukam po całym internecie i jedni piszą ze dawali łyżeczkę i czekali, a inni ze dawali pól słoiczka. Ile dać na pierwszy raz?

Gość jestes coollllll
jak masz tarke wdom,u zetrzyj i daj oczek ,mala lyzeczka wystarczy,a ile ma dziecko latek,

Gość ja kilka dni temu zaczęłam
na początek przełożyłam do filiżaneczki 2 łyżeczki od herbaty tej papki i dałam łyżeczką plastikową :) dziś dynia i ziemniak

Ok to też dam 2 łyżeczki i jak nic nie będzie to jutro dam więcej. Jeszcze nic innego niż bebiko nie jadła i się trochę boje. Ale lekarka kazała już dać no i kupiłam.

Gość Ewela19
Tak jak z każdym pierwszym stałym pokarmem (warzywem czy owocem) dawałam po pół słoiczka, reszta do lodówki i podawałam tego samego dnia później, albo na drugi dzień. Nic na siłę. Ile zje za jednym razem, tyle zje. Bądź cierpliwa.

Gość Ewela19
Te pół słoiczka to jest zaledwie 60 gram, więc w praktyce kilka małych łyżeczek.

Gość marchewka ze sloiczka
zjadła moze 2 lyzeczki potem zaczela pluc wiec na dzis koniec. Reszta jutro.

Gość ewcia krewcia
Podaje się od 3 do 6 malutkich niemowlęcych łyżeczek (tak zaleca Hipp i ta pisze na ich etykietkach)

Gość minimama
Jak zaczęła ci pluć to znaczy że musisz jeszcze kilka dni poczekać z tą marchewką . Sprawdź czy dziecko wysuwa język kiedy dostaje do buzi łyżeczkę. Mnie pediatra powiedziała że to czy dziecko jest gotowe na pokarm stały poznaje się również po tym jak porusza podczas połykania językiem , jeżeli wysuwa do przodu to znaczy że za wcześnie na nowy pokarm nawet jeżeli maluch ma te skończone 4 czy 5 miesięcy a jeżeli cofa język to znaczy że instynktownie jest już gotowe na pokarm stały.

Gość dziwną masz tą pediatrę.
No co ty. Przeciez dziecko do tej pory ssalo butelkę więc mialo odpowiednie ulozenie języka. Musi się nauczyć jeść. Tak to możesz czekać do końca życia na dobre ulozenie języka. Jak będziesz po trochu codziennie dawać z lyżeczki to zalapie o co chodzi. Czekanie nic nie zmieni. Trochę dziwna ta twoja pediatra.