Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kodianka

Osobno cywilny i kościelny, a jak z prezentem??

Polecane posty

Gość kodianka

Moja siostra za dwa miesiące będzie miała ślub cywilny bez przyjęcia, a za rok kościelny z weselem. A my mamby problem z prezentem, czy podzielić kasę na dwa razy czy dać tylko raz? Bo przecież nie dam teraz pełnej kwoty i za rok drugi raz tyle samo.

Miałam podobny problem z kuzynką.Prezent daliśmy na cywilnym (pierwszym), a potem tylko kwiaty.

Gość moim zdaniem....)
Ja też bym dała prezent na pierwszym ślubie, bo obojętne czy to pieniądze, czy jakiś konkret, przyda im się jeszcze przed kościelnym. Na kościelny to kwiaty i ewentualnie jakiś drobiazg. Podejrzewam że para młoda nie oczekuje że od każdego dostanie podwójny pakiet prezentów.

Gość ja bym dała teraz
podczas cywilnego a potem ewentualnie jakiś skromny upominek czy kwiatki tak jak koleżanka wyżej. Z obserwacji wiem że jednak nawet jak młodzi deklarują że chcą kościelny to po cywilnym już cięzko się za to zabrać i w zasadzie może być za rok za dwa lata za 8 albo wcale go nie będzie.

Gość ja bym dała teraz
moja babcia powiedziała siostrze ciotecznej że prezent dostanie dopiero na kościelnym, no i tak babcia zaoszczędziła na prezencie, bo miał byc kościelny w ciągu paru miesięcy a już 3 lata minęły i się nie zanosi

Gość moim zdaniem....)
hehe, babcia cwaniara :P

Gość ślubniczka
jestem w takiej samej sytuacji, 2lata temu miałam ślub cywilny, skromny tylko dla najbliższych, za rok bierzemy koscielny, już dla wiekszej ilosci osób, na cywilnym zebralismy 2tys zł, te pieniadze przeznaczylismy na wyprawke dla dziecka,teraz zbieramy na koscielny, już mamy wszystko załatwione, kilka spraw już opałcone,

Gość ja bym dała teraz
Cwaniara nie cwaniara, w końcu młodzi się deklarowali że za parę miesięcy miał być kościelny. Kiedyś też się brało dwa śluby bo inaczej się nie dało i ludzie dawali prezenty przy kościelnym.

Gość kodianka
ślubniaczka - czyli ktoś wam dał na cywilnym pieniądze, ale wszyscy czy tylko niektorzy?

Gość ślubniczka
dostaliśmy pieniadze od wszystkich których zaprosilismy, ale osób była garstka, za rok mamy kościelny, prosimy 70osób, na cywilnym było moze z 15osób,