Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jo-aa-nn-aa

Do rozsądnych kobiet. Potrzebny pomysł, jakaś idea. ;)

Polecane posty

Gość Jo-aa-nn-aa

Za kilka dni się wyprowadzam Mój mężczyzna zarabia 5000 zł, ja zarabiam 1500 zł. Koszty są następujące: 1000 zł rata kredytu na mieszkanie 300 zł rachunki ??? 1000 - 1200 wyżywienie 200 (?) chemia Jak to rozsądnie podzielić? Czeka nas rozmowa o tym, o przyszłości, chciałabym mieć już w swojej głowie jakąś koncepcję zanim do niej dojdzie. Mieszkanie jest mężczyzny - spłaca on kredyt na mieszkanie.

chryste, co Ty i w jakich ilosciach kupujesz ze na chemię wydajesz 200zł miesięcznie?

Gość fefefvet5ergy5fererfr
1500 Ty 1000 mieszkanie on a reszta 5000zł na moje konto przelewem , dzieki

Gość no cóż z rozsądkiem
rozsądek mi podpowiada, że nie mieszka się z mężczyzną przed ślubem.

Gość fefefvet5ergy5fererfr
dlaczego wynajmujecie hmm?d

Gość Jo-aa-nn-aa
Zalezy, mój mi podpowiada, że powinno się mieszkać przed ślubem - ale tę kwestię rostrzyga każdy sam. :) No może przesadziłąm z tymi 200 zł na chemię, ale stówa to na pewno. :)

Gość Jo-aa-nn-aa
Ale co wynajmujemy? Przecież pisałam, że on spłaca to mieszkanie, za 2 lata je spłaci. Później zamierzamy się budować, a to komuś wynająć.

Gość no cóż z rozsądkiem
pytałaś o zdanie więc Ci odpowiedziałam. Załóżmy, ze nie planujecie małżeństwa. Mieszkanie jest jego. Będziesz razem z nim cos do niego wnosiła, Bo nawet jeżeli mniej od niego zarabiasz to przecież oprócz pieniędzy liczy się wkład własnej pracy w mieszkanie. Co będzie jeżeli wasz związek nie przetrwa? Jemu zostanie mieszkanie , no bo jest jego, a Tobie? Bo w związku małżeńskim wiadomo jest wspólnota majątkowa, a w wolnym związku?

Gość Jo-aa-nn-aa
A mi nie zostanie nic, tak - liczę się z tym. Ale w to mieszkanie oboje będziemy wnosili pracę. Ja osobiście będę wnosiła taką jak gdybym mieszkanie wynajmowała - czy jest jakaś różnica we wkładzie pracy? Ja nie sądzę, chyba, że ktoś inaczej traktuje pod względem czystości swoje, a inaczej cudze. Chcę z Nim mieszkać, kocham Go i chcę móc spędzać z Nim więcej czasu, budzić się i zasypiać w Jego objęciach. O! :) Ps. prosiłam o zdanie, ale pytanie było inne: "jk podzielić wydatki", a nie "czy sądzicie, że mieszkanie razem przed ślubem jest rozsądne". Nie mniej jednak dziękuję za opinię.:)

Gość no cóż z rozsądkiem
skoro prace będziecie dzielili po równo to i koszty trzeba podzielić po równo. Na własne wydatki mało Ci zostanie. Nie będziesz się źle z tym czuła? Nie irytuj sie, że tak piszę ale swoje lata i doświadczenie mam i jest mi strasznie przykro jak czytam, nawet na tym Forum, w jakie sytuacje pozwalają się wpędzić kobiety. Przemyśl sobie wszystko dobrze.

Gość Kasiaczekasia
kurcze dobrze trafilas :P nie badz glupia niech on placi,bedziesz miec na waciki 200zł na chemie,to chyba ostro wciagacie amfe buhaha

Gość xvvvv
rata kredytu i rachunki na pol, czyli po 650,a zakupy jedzeniowe i chemiczne na zmiane, raz ty raz on

Gość no cóż z rozsądkiem
teraz doczytałam. Różnica we wkładzie pracy raczej może wynikać z osobistych predyspozycji. Nie chodzi przecież tylko o utrzymywanie czystości ale sporządzanie posiłków, robienie zakupów i np prania. Może potrafisz szyć i będziesz sama przystrajała, albo jak wolisz aranżowała mieszkanie. itd

Gość Jo-aa-nn-aa
Tzn tak - ja pracuję dziennie 6 h, On pracuje 10. Na pewno będzie pomagał w domu, bo taki już jest, ale skrupulatnie obowiązkó dzielić na pewno nie będziemy, zwłaszcza, że ja wracam te 4 h szybciej, to zrobię jakiś obiad, coś ogarnę. Zastanawiałam się nad tym i włąśnie nie wiem jak podzielić wydatki... Może ja zakupy, a On resztę? Ile może kosztować utrzymanie dwóch osób? Przepraszam, że pytam, ale ja mam 2 posiłki w pracy (chociaż nie zawsze zdażę zjeść) i zawsze mieszkałam sama, więc nie mam pojęcia.

Gość porownujac ccc c
porownujac wasze zarobic, ja to wiedze tak on splaca to swoje mieszkanie sam w calosci, reszta na pol, ewentualnie jesli chcesz wiecej placic, mozesz doplacac jakies 300 zl za mieszkanie - czyli tak jakbys placila za siebie bedac na stancji......

Gość no cóż z rozsądkiem
myślę, że zaplanowane 1000-1200 na wyżywienie wystarczy ale to przecież zależy od wielu rzeczy. Natomiast te rachunki wyceniłaś lichutko. Sama mam opłat około1000zl

Gość Jo-aa-nn-aa
On płaci tylko wodę. :) Sam 150 zł, to dlatego podstawiłam 300.

Gość Jo-aa-nn-aa
40 zł dziennie na zakupy, to chyba wystarczy, prawda? Zwłaszcza, że jak on sobie zachce np. w pracy, to zamówi pizzę.

Gość no cóż z rozsądkiem
a prąd?, telefon, kablówka, internet? bilet na dojazd do pracy czy też paliwo do samochodu?

Gość Jo-aa-nn-aa
Samochód to jego miłość, jakbym miałą dzielić te wydatki na pół, to bym zbankrutowała. Co do reszty - już wliczyłam w ten 1000. Także zostaje 300 za wode.

Gość no cóż z rozsądkiem
powodzenia Wam życzę i dużo szczęśliwych chwil.

Gość ja tego nie kumam
macie miec wspolne łozko a oddziena kasę? Albo sie razem zyje, albo nie. W malzenstwie sie bierze wszytko do kupy i wydaje w miare potrzeb. Dlatego mieszkanie nie w malzenstwie dla mnie ie ma sensu ( chyba,ze oficjalny konkubinat, ze wspolna kasą).