Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kmlwi

drogi towar niezgodny z opisem allegro -co zrobić?

Polecane posty

Gość kmlwi

Dziś dostałam kurierem używaną konsolę od prywatnego sprzedawcy z allegro. Widnieje na niej inna data produkcji niż była podana w aukcji. Mi zależało na konkretnym (troszkę starszym) wypuście produkcji. Sprzedawca nie chce przyjąć reklamacji mimo, że produkt jest 'niezgodny z opisem' Co robić? (Za towar przepłaciłam wskutek wprowadzenia w błąd z datą)

Gość kmlwi
1300zł czy przedmiotem reklamacji może być niewłaściwa data produkcji?? przedmiot działa i wygląda podobnie, jednak zależało mi na innym i jeszcze dzwoniłam i pytałam tego Pana, zanim kupiłam, czy to faktycznie ta data? a on skłamał

Gość jezeli towar...
...byl w jakikolwiek sposob niezgodny z opisem, to jak najbardziej masz prawo do reklamacji. Jezeli sprzedawca robi problemy, to zwroc sie bezposrednio do Allegro. Oni na pewno rozpatrza sprawe na twoja korzysc. Ale tylko pod warunkiem, ze towar faktycznie jest niezgodny z opisem, czyli ze sprzedajacy jasno napisal w ogloszeniu, jaka jest data produkcji, a nie, ze ty na jakiejsc podstawie wywnioskowale/as, ze to ta data, o ktora ci chodzi.

Gość kmlwi
sprzedawca podał w aukcji inną datę, pytałam go telefonicznie i przekonywał mnie, że jest pewien, że to taka data jak napisał w aukcji i że taka widnieje właśnie na naklejce z tyłu konsoli; dziś dostałam towar i na naklejce z tyłu przeczytałam inną datę produkcji; zadzwoniłam do niego - udał zdziwienie - a po chwili zaczął mnie straszyć, że dla niego data produkcji nie ma znaczenia (tym bardziej, że rzeczywista jest późniejsza=czyli konsola nowsza), a jeżeli ja chciałam jakieś przekręty robić ze starszą konsolą, to on wyciągnie na mnie haka w sądzie :(

Gość just24444444
sprawe zglos do allegro zrob screena opisu aukcji, zdjecie daty produkcji z konsoli, poinformuj co zaszlo i nie zwracaj uwagi na oszusta - zawsze tak robia zeby zastraszyc

Gość parappapa
pisz do Allegro i nie bój się. przedmiot nie jest zgodny z opisem na aukcji i tyle. co kogo obchodzi dlaczego chciałaś dokładnie taką datę. jest czarno na białym niezgodność i tyle. a o przekręt co najwyżej będzie osądzony sprzedawca a nie Ty.

Gość wezcie troche pomyslcie
a co ma do tego allegro? wyobraźcie sobie,że kupujecie na targu,który to targ jest własnością miasta i w domu okazuje się,że towar jest lichej jakości-popsuł się od razu,czy popruł w praniu i dokąd się udajecie z reklamacją? do Urzędu Miasta? czy do sprzedawcy,który sprzedał? allegro zwraca pieniądze,jeśli klient został oszukany i wszystkimi możliwościami starał się odzyskać pieniądze-musi być papierek od policji wyślij towar z pisemną reklamacją,a później niestety policja-jeśli nie odzyskasz pieniędzy,albo sąd-jesli nie uzna reklamacji (tu się możesz poradzić rzecznika praw konsumenta) odradzam też spór na allegro-nie jest obowiązkowe przez sprzedającego ustosunkowanie się do niego-tzn. nie musi odpowiadac,a kupujący musi czekać 30 dni na zakończenie sporu

Gość kmlwi
dzięki, właśnie teraz czytałam o sporze allegro -i zastanawiałam się czy wszczynać; napisałam grzecznie maila do sprzedającego, że zamierzam odesłać mu towar i oczekuję zwrotu pieniędzy; co jeżeli mi odpisze, że nie odbierze paczki? jak się kontaktować z Rzecznikiem Praw Konsumenta? kto mi jednoznacznie odpowie czy z moimi roszczenia mam szansę wygrać taką sprawę sądową?

u nas rzecznik urzęduje w urzędzie miasta,można wejść z ulicy i spytać o radę,pamiętam,że kiedyś też dzwoniłam i rozmawiałam z prawnikiem na nr chyba 801-czyli jak za lokolaną rozmowę wpisz sobie w google urząd ochrony konsumenta,stamtąd chyba wzięłam ten nr jeśli nie przyjmie paczki-no to wtedy sąd,i nie dzwoń do niego tylko pisz maile,żebyś miała dowód po drugie-Ty mu nie zwracasz towaru,tylko reklamujesz-do paczki dołącz pismo jeśli towar nie zgadza sie z opisem na aukcji to jasne,że racja jest po Twojej stronie-chyba,że o te dodatkowe parametry dopytałaś przez telefon i zapisz sobie aukcję na dysku,żeby nie zginęła w archiwum po dwóch miesiącach i nie wiem,jak to wygląda w praktyce,bo nie miałam takiego problemu,ewentualne spory na allegro udawało mi się załatwiać polubownie,a ten rzecznik i prawnik u którego szukałam pomocy,to była sprawa ze sklepem stacjonarnym

nie rozumiem po co ten sam temat tutaj założyłaś,skoro pytałaś o to samo na cafe pomoc na allegro i tam już wszystko napisali ...