Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Czy ktoś może wie?

W jaki sposób przebiega genetyczne badanie płodu?

Polecane posty

Gość Czy ktoś może wie?

Witam Jestem w 12 tyg ciąży i mam dziś genetyczne badanie dzidziusia (nie z zalecenia tylko z wyboru). Chciałabym spytać mamy , które mają już to za sobą na czym polega badanie. Wiem, że jest usg i pobranie krwi. Czu usg jest dopochwowe czy to usg brzucha? Kiedy są wyniki. Czy od razu coś wiadomo czy trzeba czekać. Skąd pobierają krew? Czy trzeba być na czczo? Będę niezmiernie wdzięczna za wszystkie odpowiedzi.

Gość Czy ktoś może wie?
podnoszę

zależy na co się zapisałaś. jeśli tylko na usg genetyczne, to będzie to usg. może być przez powłoki brzuszne, może być przez pochwę, zalezy jak będzie lekarz lepiej widział. na takim badaniu mierzy sie długośc kości nosowej, przezierność karkową, sprawdza wszystkie widoczne narządy, serduszko, ocenia długość kości udowej i inne długości. ot takie poszerzone, dokładniejsze badanie usg. jest też test pappa, ale jego zwykle wykonuje się jak na usg coś jest nie tak.

a doczytałam że masz też krew, czyli pewnie test pappa.ja nie miałam, ale to jest pobranie normalnie z żyły.

z usg wynik dostaniesz od razu, z testu musisz czekać, ale ile nie powiem, coś koło kilku tygodni.