Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamaacóki

OBAWY PRZED POSŁANIEM DZIECKA DO PRZEDSZKOLA-KTO JESZCZE ?

Polecane posty

Gość mamaacóki

Moja córka od wrzesnia idzie do przedszkola, bedzie miała wtedy 2 lata i 9 miesiecy.... mam straszne obawy jak to bedzie i czy soboe poradzi. Przede wszystkim dlatego ze nie jeste jeszcze calkiem samodzielna ; chodzi jeszcze w pieluszcze ( mam nadzieje ze przez wakacje sie to zmieni bo coraz lepsze postępy ) nie umie sama pić z kubeczka ( to akurat wplyw babci która z nią siedzi i boi sie o zakrztuszenie wiec dwulatce daje caly czas pic w butelce! ), ma dosyć ciężką mowę. Ja sie z nią dogadm ale ona sama jeszcze nie mówi płynnie oprócz pojedynczych prostych słów. W przedszkolu bedą dzieci trzyletnie i starsze, boje sie ze moją bedzie tam zagubona bo nie dogada sie z dziecmi i nic nie bedzie jadla bo nie dodalam ze jest totalnym niejadkiem.... Do wrzesnia juz 2 miesiace a ja sie strasznie stresuje, tez tak macie?

Gość asjdkasds
To normalne, że masz takie obawy. Ale mogę cię pocieszyć - po pierwsze dzieci w towarzystwie chętniej jedzą, syn w przedszkolu jadł nawet szpinak. :) Po drugie dzieci bez problemu dogadują się ze sobą i rozumieją nawet kompletnie niezrozumiałą mowę, a przedszkole często dopinguje dzieci do lepszego mówienia.

Gość asjdkasds
To normalne, że masz takie obawy. Ale mogę cię pocieszyć - po pierwsze dzieci w towarzystwie chętniej jedzą, syn w przedszkolu jadł nawet szpinak. :) Po drugie dzieci bez problemu dogadują się ze sobą i rozumieją nawet kompletnie niezrozumiałą mowę, a przedszkole często dopinguje dzieci do lepszego mówienia.

musi sobie poradzić, a może się okazać, że córka w przeciwieństwie do Ciebie odnajdzie się nawet lepiej w przedszkolu. 2 miesiące na pieluszkę powinno starczyć, a z butelką to też szybciutko na bidon chociaż, czy picie ze słomki, butelki po kubusiu takie z ustnikiem i też nadrabiać przez te 2 miesiące "braki". A co do mowy to dzieci na prawdę bardzo różnie mówią, Pamiętam chłopca z przedszkola z grupy starszej córki (grupa 4-5 latków), którego za chiny nie rozumiałam, mówił piszcząc się a oprócz tego niewyraźnie. Panie zawsze się dogadają, bądź dobrej myśli. Moja córka jest z następnego rocznika i niestety jeszcze się nie łapie na przedszkole w tym roku, a bardzo bym chciała:)

Gość mamachichi
moja córka miała 2lata i 8 miesięcy jak poszła do przedszkola, fakt, była trochę bardziej samodzielna, nie używała pieluch od dawna, jadła i piła bezproblemowo, no i dobrze mówiła całymi zdaniami, w przedszkolu się świetnie i szybciutko zaaklimatyzowała, nie miała żadnych problemów, pewnie w dużej mierze dzięki świetnym paniom przedszkolankom-przedszkole państwowe, w grupie 28dzieci a panie naprawdę cudowne, myślę, że musisz spróbować, po pierwszych tygodniach zobaczysz czy córa jest gotowa na przedszkole, często i starsze dzieci nie są, i w razie czego dać jej jeszcze trochę czasu,w końcu to jeszcze małe dziecko

musi sobie poradzić, a może się okazać, że córka w przeciwieństwie do Ciebie odnajdzie się nawet lepiej w przedszkolu. 2 miesiące na pieluszkę powinno starczyć, a z butelką to też szybciutko na bidon chociaż, czy picie ze słomki, butelki po kubusiu takie z ustnikiem i też nadrabiać przez te 2 miesiące "braki". A co do mowy to dzieci na prawdę bardzo różnie mówią, Pamiętam chłopca z przedszkola z grupy starszej córki (grupa 4-5 latków), którego za chiny nie rozumiałam, mówił piszcząc się a oprócz tego niewyraźnie. Panie zawsze się dogadają, bądź dobrej myśli. Moja córka jest z następnego rocznika i niestety jeszcze się nie łapie na przedszkole w tym roku, a bardzo bym chciała:)

Gość Twoje dziecko ma juz prawie
3 latka i jeszcze robi w pieluche, pije z butelki? Moj skonczyl niedawno 2 latka i sam wola siku i kupe , potrafi sobie sam wziasc picie i sam tez pije, mowi tylko pare slow ale to dopiero 2 latek a 3 jak Twoja corcia. Moim zdaniem Twoje dziecko jest zbyt niesamodzielne zeby isc do przedszkola.

Gość vfsdzrvgrvdgrfdv
kazda mama ma obawy przed posłaniem dziecka do przedszkola, też je miałam :) Moja pół roku ryczała i ogólnie nie lubiła chodzić do niego i bawić się z dziecmi. Musiałam zmienić przedszkole, nowe baaardzo polubiła. No niestety musisz ją nauczyć samodzielności bo będzie jej ciężko. Dzieci które potrafią więcej łatwiej się aklimatyzują i nie czują się takie niezaradne. Będzie dobrze.

a jak to się stało, że ci przyjęli w ogóle do przedszkola dziecko, które jeszcze chodzi w pieluszce i zasadniczo bez pomocy nic samo nie zrobi?

Gość s sss ss s
Co jak to sie stalo-pewnie nie wspomniala slowem, ze dziecko w zasadzie samodzielne nie jest-wszystko tylko po to, zeby dzieciak sie dostal.... A teraz, gdy sie dostal, to strach, czy sobie maluch poradzi---trzeba bylo szybciej myslec o uczeniu dziecka samodzielnosci... Co do tesciowej-Twoja wina i glupie tlumaczenia---ze dziecko sie udlawi... Sa Kubusie i inne soki z ustnikiem dla dzieci chociaz albo do kubeczka troche picia i dziecko powolutku sie nauczy---ale Ciebie zdominowala tesciowa :(

Gość a to przy zapisywaniu
do przedszkola ktos pyta o samodzielnosc dziecka? MNnie niekt nie pytał a ja nie miałam obowiązku opowiadać.

Gość elwirasynka
mój synek ma 6 lat chodził do przedszkola i powiem szcerze ze gdybym miała drugie dziecko nigdy bym go tam nie dała ;/ ech moej dziecko tlyko przez nich cierpi ;/

Gość a u mnie sprawdzają
u mnie w mieście w większości przedszkoli pytają o samodzielność, zwłaszcza w tych państwowych, w których jest zazwyczaj więcej dzieci na jednego opiekuna, niż w prywatnych. logiczne, że nikt nie chce dzieciaka, przy którym trzeba zrobić wszystko od a do z, bo cierpią na tym inne, bardziej samodzielne dzieci, dla których opiekun nie ma już tyle czasu a zabawę itp. są ankiety przed przyjęciem, ale jak to jest potem weryfikowane - nie wiem. taki malec 3letni, który sam nie zje, nie wypije i nawet od czasu do czasu na nocnik nie robi, to kula u nogi - dziwię się autorce, że dla swojej wygody dziecka samodzielności nie uczyła.