Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czarna2828

Co zrobić żeby mufiny były bardziej "wilgotne" w środku ?

Polecane posty

Gość czarna2828

Jest na to jakiś sposób? Jeśli piekę je z owocami to pół biedy od owoców robią się "soczyste". Natomiast takie proste mufinki waniliowe lub czekoladowe wychodzą mi takie suchawe . Robię wg tradycyjnego przepisu: 3szk mąki (plus proszek i soda) 1 szkl cukru 100 gramm rozt. masła/margaryny szklanka mleka 2 jajka Macie jakieś rady ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość asiasiasi
może zamiast masła czy margaryny dodać olej wtedy ciasto jest wilgotne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hjkl6789
zamiast mleka jogurt i jak wyzej olej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czarna2828
Z konfiturami na pewno będą bardziej miękkie,ale co jak chcę upiec bez dodatków-waniliowe albo czekoladowe ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czarna2828
Spróbuję z olejem, chociaż wolę ciasta z masłem lub margaryną( chodzi o smak sam w sobie )

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kiepski masz ten przepis
podstawowy. Za dużo mąki, zdecydowanie zbyt dużo cukru. Ja mam tą ilość tłuszczu na 2,5 szklanki mąki i 1/2 szklanki cukru. Nigdy nie wychodza suche

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a robiłaś z olejem?
Ja kiedyś robiłam z olejem i nigdy mi nie smakowały, od kiedy zrobiłam z roztopionym masłem już nigdy inaczej nie robię. Podam ci mój przepis na czekoladowe, wychodzą wilgotne i pyszne: SUCHE: 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,75 szklanki cukru 0,5 łyżeczki sody 2 łyżki kakao 150 g groszków czekoladowych lub posypki czekoladowej tabliczka gorzkiej czekolady (drobno posiekać) MOKRE: szklanka mleka 100 g roztopionego masła łyżeczka aromatu waniliowego (lub pomarańczowego) 1 jajko Mieszasz suche, mieszasz mokre, łączysz jedno z drugim i gotowe. 200 stopni 15-20 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość daj Agatka i tyle
a ja znam przepis: 2 szkl. mąki, 5 łyzek cukru szkl. mleka 100g masła rozt. 1-2 jajka. zawsze wilgotne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość daj Agatka i tyle
a, i jeszcze proszek do piezenia - łyżka płaska.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tak mysle
dodac jablka, marchewke , moez byc dorobina ananasa..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czarna2828
Dziękuję dziewczyny :-) 🌼

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pani domu
zamiast mleka daj , kefir , jogurt lub zsiadłe mleko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Polecam olej orzechowy :) Z olejem są lepsze a dzięki olejowi orzechowemu mają fajny posmak.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×