Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość martynka.el

pominięcie tabletki w 3tyg - sylvie 20

Polecane posty

Gość martynka.el

co zrobić w razie pominięcia tabletki w 3tyg przyjmowania. w ulotce pisze: "Tydzień 3 Grozi ryzyko obnizonej skutecznosci antykoncepcyjnej z powodu zblizajacej se przerwy w przyjmowaniu tabletek. Jednak poprzez dostossowanie schematu przyjmowania tabletek, zmniejszona ochrona antyoncepcyjna mzoe byc wciaz zachowana. Jednak, gdy sie zastosuje jedna z dwoch opcji ponizej, nie trzeba stosowac dodatkowych zabezpieczen antykoncepcyjnych, pod warunkiem, ze przez 7 poprzednich dni przed pominieciem pierwszej tabletki pacjentka przyjmowala tabletki prawidlowo. Ale jesli tak nie bylo, pacjentka powinna zastosować pierwszą z dwóch poniższych opcji oraz stosować dodatkowe zabezpieczenia przez następny 7 dni: 1. Ostatnią pominiętą tabletkę należy przyjąć możliwie jak najszybciej, nawet jeśli to oznacza zażycie dwóch tabletek w tym samym czasie. Kolejne tabletki należy przyjmować jak zazwyczaj. Jeżeli skończy się bieżące opakowanie, to kolejne należy rozpocząć następnego dnia, tj. bez stosowanej zwykle przerwy pomiędzy opakowaniami. W takiej sytuacji należy oczekiwać, że krwawienie z odstawienia nie pojawi się aż do zakończenia kolejnego opakowania preparatu, może natomiast wystąpić plamienie lub krwawienie śródcykliczne w dniach przyjmowania tabletek. 2. Można także przestać przyjmować tabletki z bieżącego opakowania. W tedy należy zrobić siedmiodniową przerwę w przyjmowaniu tabletek, włączając w to dni kiedy tabletki zostały pominięte, a następnie należy kontynuować kolejne opakowanie. Jeśli pominie Pani tabletkę, a następnie w okresie normalnej przerwy w przyjmowaniu tabletek nie wystąpi krwawienie z odstawienia, należy liczyć się z możliwością zajścia w ciążę." Przez ostatnie 7 dni nie pominęłam żadnej tabletki i nie wiem jak postąpić. Nigdy wcześniej nie zdarzyło mi się coś takiego. Bardzo proszę o pomoc.

ile tabletek Ci zostało do końca? którą pominęłas?

Gość martynka.el
zostało mi w opakowaniu 6. powinno zostać 5... pominęłam 16.

weź zapomnianą tabletke jak najszybciej, następne bierz normalnie i nie rób 7dniowiej przerwy między opakowaniami

Gość martynka.el
7 dni z prezerwatywami?

Gość martynka.el
dziękuję Ci bardzo za pomoc :)) już wzięłam.

Gość gość
Hej mam podobny probrm! wczoraj (w piatek) wspolzylam z facetem. Tabletki sylvie 20 biore od jakiegos pol roku i nigdy mi sie nie zdrzylo zapomniec! Wczoraj w piayek wpolzylam z facetem (zawsze rano biore tebletki) i w piatek rano wzielam ja. Ale w sobote juz nie. W opakowaniu zostalo mi 3tabletki (sob nd pon) i nie wiem czy jak wroce do domu (dopiero w niedziele kolo 13 niestety) czy wziasc od razu dwie tabletki w nd, w pon rano kolna i od wt zaczac nowy bliter (bez przerwy 7dnuowej) czy po prostu juz odpuscic te 3tabletki i juz od soboty zrobic sobie przerwe?? Jezeli zrobie przerwe to kiedy mam zaczac brac nastepne tabletki ??? W nastepna sobote po 7dniowej przerwie czy 7+te 3dni ktore zapomnialam? Pomozcie!!!!

Gość gość
Czytaj ulotki,a r*****ie odłóz na miesiąć.

Gość gość
?? Czyli? Chcesz cos doradzic?? Biore tabletki od 3lat i NIGDY mi sie nie zdarzylo nie wziasc dlatego nie wiem co zrobic! CZYTAM ULOTKI I PISZE ze albo mam wziasc od razu tabletke i kontynuowac kolejne opakowanie (bez 7dniowej przerwy) albo juz nie brac wcale (A DO SKONCZENIA TEGO BLISTRA SA 3TABLETKI -SOB ND PON!) tylko kiedy mam zaczac brac nastepne opakowanie?? W nastepna sobote?? Czy po 7dniowej przerwie+ 3dni te zalegle? O to mi chodzi!!! Co jest lepsze??

Gość gość
PISZE NA ULOTCE!!!! : Można także przestać przyjmować tabletki z bieżącego opakowania. W tedy należy zrobić siedmiodniową przerwę w przyjmowaniu tabletek, włączając w to dni kiedy tabletki zostały pominięte, a następnie należy kontynuować kolejne opakowanie. O CO CHODZI Z TYM ' włączając w to dni kiedy tabletki zostały pominięte, a następnie należy kontynuować kolejne opakowanie' ?????? Mam juz nie brac tabletek (zostaly mi trzy w tym blistrze) zrobic 7dniowa przerwe OD DZISIAJ i KIEDY MAM WZIASC TABLETKE Z NOWEGO BLISTRA????? czy lepiej w nd (kiedy bede w domu) wziasc zalegle tabletki i potem od razu nowy blister bez przerwy?? CO LEPSZE?? MOZE MI KTOS DORADZIC???

Gość sylwiuska1003
Boże dziewczyny, wystarczy przeczytać ulotkę ze zrozumieniem:) w ulotce od razu na wstępie tej części o pominieciu tabletki jest jasno napisane, że NIE WOLNO BRAĆ PODWÓJNEJ DAWKI W CELU NADROBIENIA POMINIĘTEJ! Następnie macie opisane, że jeśli się przyjmie pominiętą tabletkę z DO 12H opóźnieniem, to cykl się nie zmienia i dalej przyjmujemy je o tej porze co przyjmowalysmy. Jeśli natomiast opóźnienie jest WIEKSZE NIZ 12H należy ją przyjąć ale ochrona będzie mniejsza i przez tydzień musicie się zabezpieczać mechanicznie np. prezerwatywy. Czyli na przyklad bierze któraś tabletki o godzinie 20, dajmy na to że zapomina wziąć w czwartek, jeśli weźmie ją do godziny 8 rano w piątek, to cykl i ochrona będzie taka sama jak zwykle i dalsze przyjmowane są tak samo czyli o 20 każdego dnia. Jeśli natomiast wzięła tabletkę po 8 rano w piątek to ochrona się zmniejsza i trzeba stosować inne zabezpieczenie przez tydzień. Ale jeśli jest już koło 20 w piątek to po prostu bierze się tabletkę z piątku a tą z czwartku się już POMIJA. Oczywiście w takiej sytuacji też trzeba stosować inne zabezpieczenia.. ponadto jeśli ta zapomniana tabletka była z pierwszego tygodnia, a w tygodniu poprzedzającym odbyło się współżycie to jest ryzyko zajścia w ciążę.