Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Twoja_królewna

Pomóżcie proszę

Polecane posty

Otóż z tego względu, że pracuję na zlecenie i nie będzie przysługiwać mi ani macierzyńskie ani wychowawcze, załatwiłam sobie po znajomości zatrudnienie. Dzisiaj idę do lekarza z którym pracodawca ma podpisane umowę. Żeby dostać zaświadczenie, że mogę zostać zatrudniona muszę wykonać badania- morfologię, mocz, prześwietlenie płuc. Prześwietlenie płuc robiłam niecały rok temu więc mam wyniki, morfologię (ob, gluzkozę itd.) robiłam 2 tyg. temu- zlecone przez ginekologa, ze względu na ciążę. Czy mogę te wyniki krwi pokazać tej lekarce? Nie pisze na wynikach, żezlecił je lekarz ginekolog, jest tam tylko jego imię i nazwisko. Myślicie, że podpadnie? Czy nie będzie się im nawet przyglądała? Czy będę musiała jednak jej zostawić te wyniki? Kto się orientuje?

Gość Gosiaczkowo
w mojej firmie wyniki muszą być z ostatniego miesiąca i lekarz zabiera wynik, żeby mieć w kartotece. Nie wiem, czy prześwietlenie sprzed roku przejdzie, a w ciąży robienie go jest bardzo ryzykowne.

Gość lekarza tak czy inaczej
powinnaś poinformować o ciąży. Jakby nie było są stanowiska na których ciąża jest przeciwwskazaniem. Lekarz nie ma prawa o tym informować pracodawcy ale może sie zdarzyć ze nie wyda z tego powodu zaświadczenia na dane stanowisko.

jesli oszukasz pracodawce - nie poinformujesz go o ciazy i podasz stare wyniki lekarzowi ... hmm jak pracodawca sie dowie to moze ci wytoczyc proces w sadzie pracy ...eh

no pracodawcy nie musi informować a on nie ma prawa pytać o ciażę. Ale lekarz wystawiając zaświadczenie do pracy o ciązy powinien wiedzieć.

Pracodawca wie o ciąży, ale nie wiem co powie lekarz- może nie będzie chciał mi wydać zaświadczenia, że mogę pracować bo się domyśli, że chodzi o macierzyńskie, wychowawcze itd.

no właśnie to jakie to stanowisko pracy? są przeciwwskazania dla ciężarnych?