Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cvbcbvc

z czego może wynikać

Polecane posty

Gość cvbcbvc

nagły ból kolana? nie stanęłam krzywo, nie skakałam na niczym, nie obciążałam zbytnio i nagle boli mnie od 2 dni kolano w miejscu rzepki poza tym jak stoję prosto to rzepka mi się strasznie rusza jak ją dotykam ręką, jest bardzo elastyczna mój mąż jak to zobaczył to o mało nie zemdlał czy Wam też rusza się kolano? myślałam, że to normalne z czego może wynikać taki ból? mam dużo roboty, niezbyt mam czas chodzić do lekarza po skierowanie itd nie mieliście podobnie?

Ortopeda jak nic potrzebny :o żadne żele i maści nie pomogą :o Nawet jeśli ktoś to miał to tylko lekarz Ci pomoże. Idź od razu prywatnie.

Gość cvbcbvc
mówisz? to pójdę.. kurcze, za 10 dni lecę do Włoch, nie chcę kuśtykać ale zastanawiam się co to może być.. kiedyś miałam w tym kolanie 'wodę" -coś takiego ale bałam się ściągania tej wody i leczył mi to lekarz jedynie lekami może to wróciło ale nie jest ani opuchnięte, ani sine ehh

Mówię. Nie wiem jak to w Twoim mieście ale w moim w jednym szpitalu trzeba by czekać 8 m-cy na wizytę :o ja na szczęście znalazłam inny i czekałam tylko tydzień :) Miałam zapalenie kaletki, to ból w nodze i też wziął się znikąd :o Może to przez ta wodę faktycznie :o Idź, tym bardziej że wyjeżdżasz :)

Ale rzepka powinna sie poruszać, w każdą strone... nalezałoby tylko określić, czy w którąś bardziej, a w którąś mniej i dokładnie, w którym miejscu cię boli, bo rzepka to kość, a kość z reguły sama w sobie nie powinna boleć.. tylko jakaś struktura miękka... ewentualnie, gdy sa jakieś problemy z chrząstka stawowa, to wtedy może boleć przy ruchach.. i nie określiłaś też, kiedy cię boli, czy jak zginasz, prostujesz kolano, przy wchodzeniu na schody, przy schodzeniu... etc.

Gość cvbcbvc
na szczęście mieszkam za granicą tutaj ze służbą zdrowia nie jest tak źle wręcz nie ma prywatnych ortopedów jak do jutra nie przestanie-pójdę napewno, dziwne bo u tej samej nogi mi drętwieje dziwnie często stopa może jakiś nerw mam uszkodzony, albo faktycznie odnowiona kontuzja dzięki miłego dnia!

Gość fgdfxgdf
zerwanie wiazadla albo pekniecie torebki stawowej. rzepka nie powinna sie ruszac tak, ze ktos na ten widok ma ochote mdlec!

Gość cvbcbvc
no właśnie ból pojawia się bez powodu jak ruszam, zginam- nie boli bardziej wręcz przeciwnie-jak np. siedzę wygodnie to nagle zaboli i po kilku minutach prawie przestaje i tak wkółko bólu nie da się zlokalizować dokładnie nie boli przy dotyku tylko tak od środka, bez względu na bodźce zewnętrzne

Gość cvbcbvc
ale przy zerwaniu lub pęknięciu to nagle by chyba bardzo zabolało i nie dało się ruszać? a ruszają mi się obydwie rzepki tak bardzo, sa strasznie giętkie

haha :) lekarz na pewno nie zemdlałby na widok ruszającej się rzepki :)

Gość cvbcbvc
te rzepki ruszaja się tylko do wewnętrznej strony

ja bym sie tego ruszania rzepki tak bardzo nie czepiała, bo to może jest norma, tylko ty teraz odkryłaś Amerykę, że rzepka sie rusza :) ale boli cię tylko wyłącznie kolano i nic więcej?? najpierw trzeba by zróznicować ten bół i wykluczyć, czy to nie jest problem od kręgosłupa bądź od biodra... ale sama tego nie zrobisz. Ktoś cię musi obejrzec i zbadać, ktoś kto się na tym zna.. także chyba nie ma innego sposobu, jak tylko pójśc do lekarza...

zrób tak... półóż nogę na taborecie, łóżku, rozluźnij ja całkowicie... złap dwoma palcami od boków i przesuwaj na boki i góra-dól... czujesz coś pod palcami?? jak coś ci strzela?? czy boli?

Gość fgdfxgdf
mowisz ze nie boli przy zginaniu i prostowaniu a piszesz ze kulejesz, wiec ja nie rozumiem.. ból może byc również reumatyczny albo spowodowany zapaleniem w stawie kolanowym. moze też być spodowany uderzeniem (np kilka dni wczesniej)

Gość cvbcbvc
Edyciak dzięki za rady ale co mam złapać palcami? wybacz moją niekumatość ale niezbyt znam się na badaniu nóg kładę stopę na taborecie stojąc? i ruszam stopą? i palce trzymam na kolanie?tzn po bokach? czasem jak ruszam kolanem to takie zgrzytanie wyczuwam ręką, trzeszczenie, nie wiem jak to opisać ogólnie to ból pojawia się bez powodu ale jak akurat idę gdy czuję ból to wtedy kuśtykam bo boli

Gość cvbcbvc
uderzenia napewno nie było jedyne co mi przychodzi do głowy to albo ta dawna kontuzja, ta woda w kolanie albo może coś faktycznie z kręgosłupem bo ostatnio mnie bolało między łopatkami kilka razy, myślałam że to od krzywego spania kurcze,może mi brakuje żelatyny czy coś, albo jakiś minerałów :/