Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bu!

Studia.

Polecane posty

Gość bu!

Witam :) Chciałabym się zapytać czy można studiować medycynę po ukończeniu profilu w liceum: biol-ger? Jeśli tak, to jakie kierunki, bo wydaje mi się że nie wszystkie.

Gość co za poyeb :/
od razu zaznaczam, że nick nie jest skierowany do Ciebie:) żeby dostać się na medycynę nie potrzebujesz żadnego konkretnego profilu w LO, potrzebna jest dobrze zdana matura z biologii i pewnie czegoś jeszcze. A co do kierunku-co masz na myśli? Z tego co wiem, to medycyna jest kierunkiem, a później na którymś roku robi się specjalność, ale to już zależy od Ciebie jaką zechcesz.

Gość bu!
Dziękuje za odpowiedź :). Medycyna kojarzy mi sie z biologią i chemią, więc może trzeba miec maturę z rozszerzonej chemii? Co wtedy jeśli nie jestem na takim profilu?

Tak rozsz biologia i rozsz chemia. Dotego czesto matematyka/fizyka rozsz lub podstawa - zależy od uczelni. jesli nie jesteś na profilu z rozsz. chemią to musisz sama/na korkach nadrobic program i podchodzić do rozsz. matury z chemii.

Gość maturzystkaaaaaaa
Wtedy sama się uczysz chemii w domu. Kupujesz odpowiednie książki i już. Też nie miałam rozszerzonej ani historii, ani polskiego, a zdawałam z nich maturę.

Gość co za poyeb :/
a co do zdawanej matury ma profil LO? będąc na mat-fiz możesz przecież zdawać przedmioty humanistyczne i odwrotnie. A jeżeli nie masz w swoim profilu klasy rozszerzeń tych przedmiotów, z których matura potrzebna jest na studiach to zostają Ci korepetycje i samodzielna nauka do egzaminu dojrzałości. Szkołą się nie sugeruj ani profilem klasy, zastanów się jaki kierunek chcesz studiować i zacznij samodzielnie się uczyć tych przedmiotów/ewentualnie właśnie korepetycje.

Gość bu!
I dałaś sobie rade?

Gość maturzystkaaaaaaa
Ja się uczyłam tak, że przeczytałam podręczniki z historii na poziom rozszerzony i kilka innych książek. Z polskiego przeczytałam wszystkie dodatkowe lektury. I tak czułam się nieprzygotowana, ale akurat było wiele z tego co zapamiętałam, więc nie było źle. Historia bardzo mi podeszła, polski gorzej, bo 60%, ale i tak zdecydowałam się na kierunek związany z finansami, więc tam mi się polski nie liczy.