Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość olenka10

żywienie dzieci

Polecane posty

Gość olenka10

Czy wasze roczne dzieci jedzą już kanapki z szynką, kotlety, kawałki jabłka, ogórki kiszone itp? Tak jak przeczytałam na różnych forach niektóre matki piszą,, moje roczne dziecko je już to co my,, Dziwie się, bo mój synek ma 1 rok i 3 tygodnie, i nie potrafi jeszcze trzymać kromki chleba. Ma tylko 8 ząbków, nie wiem jak mogłby jeść ,,to co my,,. Je różne papki z małymi kawałeczkami, które i tak czasem sprawiają mu problem rano kaszka na mleku póżniej danonek obiad zupka mięsno- warzywna mixowana (robię sama) podwieczorek owoce tarte na tarce lub ze słoiczka lub kaszka na mleku krowim kolacja kaszka bobovita z butelki pije herbatki z granulatu przekąski chrupki kukurydziane herbatnikami i biszkoptami sie dławi. co zrobć zeby nauczył się gryżć i przełykać?

dac dziecku do reki kawałek jabłka i patrzec tylko by sie nie zadławiło zbyt duzym kawałkiem.A ogolnie powinnas zrobic to kilka mies wczesniej i teraz umaiłby jesc i jabłka i chleb i kanapki.A 8 zebow to bardzo duzo,powinien juz jesc duzo rzeczy tylko z nauką sie zaniedbałas. moj syn ma 15 mies i je wszystko to co my,nawet wisnie i czeresnie i wypluwa pestki

Gość ja mam roczna corke
ktora do niedawna miala tylko 2 zabki, niedawno wyszly jej 4 na gorze i je to co my. dostaje chleb do raczki(pietke) i je, dostaje bulke, ciastka, chleb obieram ze skorki(daje ja osobno do memlania) i kroje w kostke, klade na talerzyku i je, dostaje makaron z zupy np swiderki nierozdrobniony, ziemniaka do reki i sama wsuwa, banana tez, jablka nie daje bo jakos jej nie podchodzi, tylko banany lubi takie surowe, reszta w sloiczkach(moich deserow nie tknie;/) dostaje nalesnika do reki i je. w zupce je kawalki marchewki(wielkosci np mojego paznokcia), dostaje kawalek kotleta schabowego czasami(bez panierki) do reki i gryzie. od ok 8 miesiaca rozgnaitalam zupki widelcem z czasem coraz mniej i mniej a wtedy nie miala jeszcze zebow. odkad wyszly jej zeby(w 10 miesiacu) prawie ze wsyztskim sobie radzi swietnie. herbatniki, biszkopty gryzla tymi 2 zabkami jeszce wtedy malutkimi i jakos zula w buzce i nie dlawila sie mimo ze czasem spore kawalki brala do buzi. mysle ze troszke zaniedbalas nauke gryzienia i zucia, ja tez sie balam jak to bedzie bo mala nie miala dlugo zebow ale radzila sobie i bez nich swietnie.

Gość a a aa aa aaa a a aa
Mojej corce dwa pierwsze zeby wyszly jak miala 8 miesiecy i wtedy juz jej dalam troche chleba z serkiem topionym (bez skorki) i dala sobie rade...

Gość trzeźwo.myśląca
Uważasz, że kanapka jest zła dla dziecka, ale danonki dajesz?? brawo!! moj siostrzeniec jak miał rok i miesiąc jadł kanapki z pasztetem (jego ulubione) i wszystko to, co my

Moje dziecko juz w wieku 8 m-cy jadło pietki chleba,zupy zaczęłam w tym zcasie sam gotować i podawałm z większymi kawałkami.Zaznaczam,ze mała miała w tym czasie tylko 4 zęby i dawał rade.Przecięz dziecko nie potrzebuje wszystkich zębów ,zeby rozdrabniać pokarm,ma od tego twarde dziąsła.Za pózno zabrałaś sie za nauke gryzienia i nie chcę Cię starszyć,ale bedziesz miała duuuży problem. Ps. wtej chwili moja córcia ma 14 m-cy i wogóle jej nie rozdrabniam pokarmów.

Gość Gosiaczkowo
olenka10 wydaje mi się, że błędem jest podawanie papek tak dużemu dziecku(chyba, że źle zrozumiałam "miksowane"). Mój ma 7mies. i nie miksuję już nic, je rozdrabniane widelcem. Nawet słoiczki po 7 miesiącu mają już dość spore kawałki. Pierwszemu synowi dawałam jedzenie do rączki(chlebek itd.) tak jak dziewczyny piszą, gdy miał już 2-4zęby. Nie miał żadnych problemów. Myślę, że stopniowo powinnaś robić obiadki w większych kawałkach, absolutnie nie miksować, nie tarkować

Gość takasobiemama
Dokładnie. Mnie zaskoczyło to miksowanie pokarmu. To już duze dziecko i niepotrafi sprawnie gryść tylko dlatego że nie miało okazji się nauczyć a niestety żucia maluch się uczy. W tym wieku u dziecka powinna już sprawnie pracować rzuchwa (mieć wyćwiczone mięśnie) a do tego celu podaje się rozdrobnione (nie zmiksowane) pokarmy już w 8 miesiącu życia tak by maluch nauczył się żuć a żołądek trawić nawet te nie do końca pogryzione kawałki. Oczywiście dieta takiego malucha nie powinna opiewać w schabowy i inne ciężkie potrawy i nadal jego obiadki powinny być bardzo słabo przyprawiane. Różnie rodzice traktują te sprawy, niektóre mamy podają parówki z ketchupem albo majonezem i uważają ze skoro dziecko żyje i ma się dobrze to już wszystko ok także karmić na własny rozum i intuicję ale na pewno nie miksować tak dużemu dziecku.