Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czego najczęsciej

Czego brakuje ludziom zamożnym?

Polecane posty

Gość sailor86
nie wiem czy jestem zamorzony,,,ale zarabiam teraz w zaokrągleniu 10 tyś. I nie brakuje mi niczego

Gość napiszę i ja
masz rację kiedyś uczono inaczej, podział na klasę robotnicza, chłopska i inteligencka już nie jest stosowany

Gość sailor86
ok barrakuda,,,,braki mam z j. polskiego :D

to jeszcze zalezy od kraju w Wlk Bryt klasa wyzsza to nie tylko pieniadze: to tez wyksztalcenie, odpowiedni akcent, wartosci, maniery, gust itd. Tego sie nie kupi za pieniadze

Gość napiszę i ja
uparta jesteś, a my mamy swojego Dyzmę:D

"masz rację kiedyś uczono inaczej, podział na klasę robotnicza, chłopska i inteligencka już nie jest stosowany" Heh, aż tak stary to ja nie jestem... niedawno skończyłem studia :P. Już wyjaśniam jak mnie uczony Klasa społeczna (to tylko klasa z nazwy - chodzi tak naprawdę o warstwę) i jej kategorią jest majętność Klasa społeczna w sensie dosłownym (dawnym) - rodzaj wykonywanego zawodu (robotnicy, chłopi, inteligencja - taki podstawowy podział)

Gość czego najbardziej
Aha, moje obserwacje dotyczą też obcokrajowców, biznesmenów mieszkających w Polsce.

Gość sailor86
a tak naprawdę,,,to trochę popiłem i koślawo już pisze :P

"to jeszcze zalezy od kraju w Wlk Bryt klasa wyzsza to nie tylko pieniadze: to tez wyksztalcenie, odpowiedni akcent, wartosci, maniery, gust itd. Tego sie nie kupi za pieniadze" Powiem bez bicia, że nie mam pojęcia jaka jest kategoryzacja klasy (warstwy) na Wyspach w sensie naukowym... ale idę o zakład, że Ty również nie wiesz ;). To co Ty napisałeś to oczywiście można uznać za klasę. Zdroworozsądkowo faktycznie to jest klasa wyższa... ale tego nie da się kwantyfikować (jak określisz, że ktoś ma lepszy gust od kogoś innego, jakie wskaźniki weźmiesz aby to określać?) Stąd na potrzeby nauki musisz stosować kategorie, które da się w jakiś sposób zmierzyć. Majątek jesteś w stanie zmierzyć, gusu czy manier już niekoniecznie.

"a tak naprawdę,,,to trochę popiłem i koślawo już pisze " yyy kiedys sie mowilo, ze sie pije samotnie do lustra teraz tysiace Polakow pija samotnie do... Kafeterii :D

SOH "Powiem bez bicia, że nie mam pojęcia jaka jest kategoryzacja klasy (warstwy) na Wyspach w sensie naukowym... ale idę o zakład, że Ty również nie wiesz ." idziesz o zaklad? podsunac linka? ;)

Gość czego najbardziej
Szkoda, że na kafe nie widać tak zamożnych osób, bo mogliby sami się wypowiedzieć temat :( Zastanawia mnie kwestia zaufania... czy jest jej aż taki deficyt jak to wygląda...

Gość sailor86
przepraszam, nie pije samotnie :P sąsiad wrócił z rejsu i tak przed snem odpaliłem kompa :P

United Kingdom Main article: Social structure of Britain "In Britain people considered of lower social standing can earn high incomes, but an individual's social class is still largely assessed by their parent's mannerisms, education and the status."

Gość sailor86
a wracając do tematu,,,na pewno znajomi zaczynają z zazdrością patrzyć :P i sąsiadka staje się milsza :D

Gość sailor86
mam wrażenie, że jego żona tutaj przesiaduje :P

Kurczę, szkoda, że wiki bo tam metodologii brak... ale z tego co jest tam napisane to faktycznie przyjmuje się, że w wyższej klasie trzeba się w zasadzie urodzić. Nowobogaccy się nie wliczają. Przy owej kategoryzacji widać, że wciąż silnie zakorzenione są u nich w społeczeństwie podziały na dobrze urodzony i resztę (hołota :P). No cóż, jeżeli tak to generalnie kategoryzują to przyjmuję to do wiadomości :).

czego najbardziej troche rozbilismy Ci temat. Ale naprawde chcesz wrzucac wszystkich do jednego worka, tylko na podstawie garstki swoich znajomych? Co do jednego sie zgodze: pieniadze i prestiz czesto sa tarcza, za ktora chowaja sie ludzie, ktorzy moga w ten sposob zachowac dystans, a jednoczesnie szacunek. I z tego czerpac "puste" i watpliwe poczucie wlasnej wartosci.

"Ale naprawde chcesz wrzucac wszystkich do jednego worka, tylko na podstawie garstki swoich znajomych?" Otóż to. Ja nie mam żadnego znajomego z wyższej klasy więc nie jestem w stanie cokolwiek powiedzieć z doświadczenia. Jednak uogólnianie na podstawie własnej obserwacji jest zazwyczaj błędne.

Gość czego najbardziej
Nie zamierzam uogólniać, tylko zrozumieć swoich znajomych. Skoro pytam się Was, to chyba świadczy o tym, że nie biorę swoich obserwacji za pewnik. Ciekawią mnie właśnie różne punkty widzenia. Myślałam, że pomożecie. Już pisałam, że chciałabym, aby na kafe podobne, zamożne osoby się wypowiedziały, ale one pewnie nie w takiej kafe bywają :(

"Myślałam, że pomożecie." Staramy się :) "Już pisałam, że chciałabym, aby na kafe podobne, zamożne osoby się wypowiedziały, ale one pewnie nie w takiej kafe bywają " Raczej nie wchodzą... ale nie dla tego, że oni nie mają problemów, a dlatego, że jest ich znacznie mniej niż tych mających mało kasy, a Ci co już ją mają częstokroć nie mają czasu aby wchodzić na takie fora... na żadne fora :P