Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MamaZosieńki

Czy mam się czym martwić

Polecane posty

Gość MamaZosieńki

Troche sie niepokoje rozwojem mojego dziecka, Zosia ma 10,5 miesiaca i nie interssuje jej nauka takich rzeczy jak papa, cześć, itp. Czesto spotykam sie ze swoja przyjaciolka ktora ma syna dokladnie 2 miesiace starszego i ile rzeczy on umie: papa, daje czesc, mowi nununu i macha palcem, nasladuje kotka, robi brum bruum na samochod, pokaze kotka na obrazku. W wieku mojej Zosi juz sporo z tych rzeczy umial. Jak jest u was? Bylismy ostatnio na bilansie 10 miesieczniaka i nasza pediatra uwaza ze bardzo dobrze sie rozwija ze ma jeszcze czas na nauke papa itp a byc moze w ogole nie bedzie tym zainteresowana. Fakt ze teraz nastepuje u niej bardzo intensywny rozwoj fizyczno-ruchowy, uczy sie chodzic i tylko to ja chyba interesuje ale musze przyznac, ze troche mnie to niepokoi

Gość smerfetkaaaaa
każde dziecko rozwija się we własnym tempie... mam chrześniaczkę w wieku syna i Ona też zawsze jest do przodu z wszystkim a różnica w wieku to tylko tydzień... nie martwi mnie to i nie przejmuje sie tym gdyż syn zdrowo się rozwija, a że pewne rzeczy robi później no cóż taka jego uroda

ja mam bliźniaki i każdy umie co innego jeden robi kosi i drugi papa, jeden ma 6 zębów drugi jednego, jeden raczkuje, drugi za to szybciej zaczął siedzieć, nie martw się dzieciaki są różne inigdy nie powinno się ich porównywać

Gość nie jestem staraczka
kasiulka-wow,masz 3 synow?:)

Gość mamaaaa
moj za tydzien skonczy 11 miesiecy i papa robi od ok tygodnia. Tez sie martwilam bo mial skonczone 10 miesiecy i potrafil tylko "dac czesc" i nic wiecej. Teraz pokazuje jaki jest duzy, ile ma klopotow, robi papa. Kosi kosi nie zrobi za nic w swiecie. Sama widzisz ze dzieci roznie sie rozwijaja, moj np jeszcze nie wstaje, woli czworakowac.

jedno pytanie z mojej strony: dlaczego twoje dziecko ma się rozwijac jak jakiejs koleżanki ? uwazasz je za gorsze ? 10,5 miesiąca i nie mowi normalnie szok,dzieci normalnie to spiewaja i licza hehe moj papa zaczal robic majac jakies 12-14 miesiecy,nie pamietam,teraz ma 20 miesiecy i uzywa kilku slow i nie widze w tym nic zlego,ma dopiero 20 miesiecy,niektore dzieci zaczynaja mowic po 2 latach

Gość a objawy ciazy masz
dziewczynki łapią wszystko szybciej niz chlopcy - ale widocznie z nim moze mama wiecej siedzi, rozmawia nie wiem - a tym poswiecasz mu duzo czasu? Ja z mojja mala do roku bylam w domu i to zaowocowalo - teraz ma 2,4 mce a emocjonlanie i mentalnie na 3 - mowi zdaniami, uklada opowiadania, jest sprawna fiz.

Gość DOMINO CAFE
kuzyna dziecko ma 2,5 roku i nic nie mówi, nawet mama. NIC zero!

Gość MamaZosieńki
Nie siedze w domu bo pracuje wiec po pracy poswiecam jej cały swoj czas do momentu kiedy pojdzie spac o 20. Staram sie do niej mowic, czytac czy mowic wierszyki, opowiadac bajki ale ona jest na takim etapie ze bajke na dobranoc zdąze przeczytac 3 zdania bo ona nie uleży w miejscu, non stop w ruchu az padnie spac. Pokazuje jej rozne rzeczy, obrazki w ksiazeczce ale jej to srednio interesuje tylko chodzic albo raczkuje lotem blyskawicy z jednego pokoju do drugiego. Jest ciekawska, to tego chce dotknąc to tamtego i towarzyska przepada za dziecmi jak widzi jakies to az piszczy ale nie chce powtarzac.

Każde dziecko rozwija się w swoim tempie. A jak dobrze zauważyłaś, dziecko koleżanki jest 2 miesiące starsze. Nie ma się czym martwić, przyjdzie jeszcze taki czas, że twoje dziecko może przegonić w rozwoju dziecko koleżanki. Mojej koleżanki córeczka bardzo długo nic nie mówiła tylko wydawała z siebie "małpie" dzwięki. A 3 miesiące później tak zaczęła gadać, że nikt nie może z nią wytrzymać :)

Gość tertreterte
Moja nie umiala tego. Interesowalo ja co innego a mi uczenie dziecka owego pa-pa kojarzylo sie z uczeniem psiaka sztuczek. Po co to komu, zeby sie dorosli smiali? Chcesz wyznacznikow prawidlowego rozwoju? Poszukaj tabel w necie. Jest tam o trzymaniu reka, poruszaniu sie, jedzeniu... ale niewiele o takich pierdolkach. :D (Nie wiem kiedy moja cora zalapala machanie na do widzenia i podobne ale chyba jak miala rok i cztery miesiace to machala.)