Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość justyna777

KILKA PYTAŃ :)

Polecane posty

Gość justyna777

Witajcie. Jestem w UK od kilku miesięcy i mam kilka pytań do osób, które są tutaj dłużej i wiedzą więcej :) Mianowicie: - jaka jest różnica w pracy na kontrakcie a przez agencję? Wiem, że jak się jest na kontrakcie to ma się zagwarantowaną pracę, overy są lepiej płatne itp, ale czy formalnie są jakieś różnice? Czy pracując przez agencję staż pracy liczy się normalnie (np. dla celów zasiłów czy przyszłej emerytury)? - jak wygląda sprawa z urlopami macierzyńskimi? ile tygodni i jak są płacone? - od dwóch miesięcy wynajmuję mieszkanie i nie otrzymałam do tej pory do zapłacenia council tax'u. W czyjej gestii jest załatwienie tego? Mojej, właściciela mieszkania? Ile się mniej więcej miesięcznie płaci taxu? - czy umowę najmu mieszkania, którą mam podpisaną na 6 miesięcy mogę mimo to wcześniej przed upływem tego czasu wypowiedzieć? Czy mogę się wyprowadzić wcześniej i jakie z tego tytułu mogę ponieść konsekwencje? Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam :)

Gość to jakies jaja???
moge odpowiedziec na niektore pytania, co do agencji to nie wiem bo nigdy tak nie pracowalam Co do urlopu macierzynskiego to platny jest przez 39 tygodni - ustawowo pierwsze 6 tygodni w wysokosci 90% zarobkow,pozniej to chyba 113 funtow/tyg. (kwota szacunkowa, teraz juz nie pamietam dokladnie,ale dostawalam jakies 520 funtow/mies.) Mozesz miec caly rok macierzynskiego, tylko ze ostatnie 3 miesiace sa juz nieplatne. Co do council taxu to ja zglaszalam do Councilu ze mieszkam tutaj i wysylali mi rachunek rozpisany na 12 miesiecy. Ja place 52 funty miesiecznie,ale jest to mieszkanie w niewielkim miescie, za dom placi sie wiecej i w bardziej atrakcyjnych miejscach stawki moga byc wyzsze. Co do umowy to mysle ze jesli dasz miesieczne wypowiedzenie to powinno wystarczyc nawet przed uplywem tych 6 miesiecy, zalezy tez pewnie od landlorda,ale zobacz w umowie ktora dostalas, tam wszystko powinno byc.