Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hghhhhhszczepie

pneumokoki szczepicie-szczepiliscie??

Polecane posty

Gość hghhhhhszczepie

kiedy najlepiej zaszczepic???do ukonczenia 1 roku zycia czy po ....

ja swoje dziecko szczepiłam tyko podstawowymi szczepionkami nie widze podstaw by na siłę ładować masę szczepów do organizmu dziecka a koncerny kasę zbijaj a

Gość lllllllllllllllllllllllll
do bo tak i już Możesz mi napisać ile płaciłaś za to szczepienie? z góry dziekujeh

Gość 7.7
przed ukończeniem 1 roku ponieważ do tego wieku pneumokoki są najgroźniejsze.

Gość 7.7
pneumokoki jedna dawka 300 zł a miała już 3 dawki

Gość hghhhhhszczepie
kurcze to az trzy dawki sa A w jakich odstepach czasowwych?????

Gość sucitar naimis
Bimber i papierios to najlepsze antidotum na wszystkie choroby!

a jak wasze dzieci zareagowały na takie szczepienie ? Za miesiąc mała kończy pół roku i chcemy ja zaszczepić na pneumokoki. Na razie po każdym szczepieniu było dobrze wiec mam nadzieje że po tym tez będzie ok.

Gość h d k o l u t k a
Nie szczepilam ani na pneumokoki ani naa rotawirusa. Moje dziecko bylo szczepione wg. kalendarza szczepien na NFZ. I jest zdrowe. Po pierwsze, taka prawda, szczczepienia dodatkowe bardzo duzo kosztuja, a po drugie mysle, ze w duzej mierze jest to posuniecie taktyczne koncernow farmaceutycznych-zeby zarobic wielka kase na przerazonych perspektywa ewentualnego zachorowania dziecka rodzicow. Wystarczy obejrzec reklame w telewizji-puste lozeczko, w nim smutny mis, a dziecko podlaczone do rurek w szpitalu-dziala na wyobraznie i sumienie...

Bardzo dobrze, właściwie nie było żadnych problemów w czasie szczepienia, ani po. Na rotawirusy też nie szczepiłam bo uważam że nie ma sensu, ale pneumokoki są realnym zagrożeniem. warto spojrzeć na to że tylko w Polsce i Rumuni z tego co się orientuje pneumokoki nie są wpisane do obowiązkowego kalendarza szczepień w UE. To raz. Dwa w otoczeniu mam chłopca który po zachorowaniu najpierw walczył o życie długi okres czasu, a w efekcie po komplikacjach jest głuchy. Także to szczepienie dla mnie było obowiązkowe

Gość h d k o l u t k a
Tak samo sprawa sie ma ze szczepieniami podstawowymi-zamiast 3 zastrzykow, dziecko dostaje szczepionke 3 w 1... To kosztuje bodajze ok. 120-130 zl. Ja szczepilam standardowo, dziecko troszke zaplakalo, poza tym bylo ok-nigdy mi nie goraczkowalo po szczepieniu. Ale jak ktos ma dziecko, ktore szczepienia zle znosi, to nie czepiam sie-niech kupuje szczepionki. Tak samo rzecz sie ma ze szczepieniami przeciwko pneumokokom i rotawirusom-jesli rodzicow stac na nie i dzieki temu uspokoja swoje sumienie i strach, to ok. Moja przyjaciolka na przyklad szczepi swoja corke tylko szczepionkami podstawowymi, na dodatek tylko tymi przeciwko nieuleczalnym chorobom. Podpisala w przychodni stosowny papier, ze robi to na wlasne zyczenie i odpowiedzialnosc. Podjela taka decyzje, poniewaz jej pierwwszy synek po szczepieniudoznal jakiegos szoku-zatrzymal sie w rozwoju. I nie wiadomo, czy to szczepienie na to mialo wplyw, ale u malego, jak mial 3 latka, zdiagnozowano autyzm (lekarze niby twiierdza, ze to przez ciezki porod-malemu spadlo tetno do 70,, wypychali go na sile, w koncu skonczylo sie kleszczami i strata przytomnosci matki )... Przyjaciolka wiec woli dmuchac na zimne, nie chce ryzykowac ze zdrowiem coreczki.

dzięki za odpowiedz. Ja już tez postanowiłam ze zaszczepię mała .Co prawda w rodzinie mówią ze wymyślam ..:( Rozmawiałam z pediatra i powiedziała mi ze jak dla niej szczepienie na rotawirusy nie jest konieczne ale pneumokoki powinny być refundowane jak w innych państwach.

Gość h d k o l u t k a
Ja od roku mieszkam z mezem i dzieckiem w UK i tu szczepienia przeciwko pneumokokom i meningokokom sa wpisane do obowiazkowego kalendarza szczepien-sa darmowe. Moje dziecko na pneumokoki sie nie zalapalo, bo mialo juz dwa lata, gdy przyjechalismy-szczepionke na pneumokoki podaja dzieciom tu w drugim, czwartym i w okolicach 13 miesiaca zycia. Ale dostalam wezwanie na szczepienie dziecka przeciwko Men C (meningokokom). Bylam pozytywnie zaskoczonaa tym faktem-nie spodziewalam sie tego, nie wiedzialam, ze tu te szczepienia sa za darmo.

Gość h d k o l u t k a
Taa, powinny byc refundowane, ale poki co nie sa :( I koncerny zarabioaja na tym wielkie pieniadze. Moze dzieci naszych pociech doczekaja darmowych tych szczepien :D

Gość gość
Ja również nie szczepiłam Kiedyś tego nie bylo i dzieci były zdrowe Poza tym znajomej znajoma zaszczepiła i dziecko dostało zapalenia opon mózgowych co mnie troche przeraziło ale wiadomo każdy ma swoje zdanie :)

Gość 7.7
Tak kiedyś wielu rzeczy nie było. Niestety lub stety świat gna do przodu A ja wole wydać kase i mieć pewność że zrobiłam wszystko co mogłam żeby uchronić dziecko.

Gość latooo
Mieszkam w Uk tu jest to szczepienie obowiazkowe jest normalnie w tabeli szczepien i oczywiscie darmowe.Zaszczep to powazny problem lepiej zapobiegac.Pozdrawiam

Gość sssssmamaa
podobno ta szczepionka jest tylko na kilka sczepow a ogolenie jest ich az 89 cos wiec chyba nie ma sensu szczepic

Gość nie wiem czy pradwdaa
u kolezanki w rodzinie-podobno chlopiec po drugiej dawce przestal sie prawidlowo rozwijac....