Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lady B...................xxxxx

mamy multilingwalnych dzieci :)

Polecane posty

Dzień dobry! Podzielmy się doświadczeniami wychowywania takich maluchów :)

up?

Gość osobiscie zakochana
multilingwalnych...kuurwa, a nie lepiej napisac wielojęzycznych???

toż to to samo :P

Gość nie no faktycznie
Hehe, mnie też wkurzają takie "światowe" laski, nie powie zakupy tylko szoping, nie zarezerwować tylko zabukować, a ostatnio usłyszałam "drajwer" zamiast "kierowca", masakra. Multilingwalne, cholera. Mamy na to własne słowo - właśnie po to, żeby go używać i się nie ośmieszać.

Gość zapałka123
A ja przeczytalam "multiwaginalnych" :D

Gość oluska,
zapalka ja tez:)myslalam ze to jakas straszna choroba..;P

Gość zapałka123
oluska i ja tak pomyślałam... aż mnie ciarki przeszły na myśl, jak wygląda to dziecko i co matka musi czuć, ale spoko, dziecko bezpieczne :D

Gość mamusia srusia pierdusia
pierwsze slysze slowo " multilingwalnych" Do tej pory myslalam, ze moje dizecko jest po prostu dwujezyczne.

Gość kurcze ja też tylko o
dwujęzycznych dzieciach słyszałam? ... MULTI to znaczy wiele, więc czy to w ogóle możliwe, żeby dziecka uczyć od razu więcej niż 2 języków?

Gość zapałka123
Ojojoj, no i zaraz wyśmiewanie :D :P W szkłach jakoś gorzej widzę niż w okularach, może być? :P

Gość majeczkakbra
oj czepiacie sie:) mi tez sie nie podoba ta dzisiejsza moda. albo jak ktos kto jest rok np w anglii przyjezdza do polski i podczas rozmowy pada :" jak to sie nazywa po polsku?" :):D to dopiero masakra autorka zadala pytanie, to mamy takich maluchow niech sie wypowiedza.

Gość moje dziecko jest
4-jezyczne. chodzi do finsko-szwedzkiego przedszkola, w domu z mezem rozmawiamy po angielsku wiec i syn rowniez, z rodzina z Polski i ze mna oczywiscie po polsku. radzi sobie, jest ok.

Gość takajednatakasobie
Witaj, Mam dwoje dzieci w wieku przedszkolnym. Pierwszy ich język, to oczywiście polski. Do trzeciego roku życia maluchy były ze mną w domu, więc jak tylko mogłam starałam się uczyć je pięknej polszczyzny, dużo czytać i rozmawiać. Jako 3-latki potrafiły się ślicznie wysławiać, nazywać kolory, kształty, prowadzić swoje małe dyskusje argumentując :) brzmiało to komicznie " X myślę, że - Y a ja tak nie uważam... :D " W przedszkolu maluchy rozmawiają po norwesku, no i powolutku wchodzi też język angielski. Myślę, że wychowując dzieci wielojęzykowe trzeba zwrócić szczególną uwagę na dbałość o język ojczysty. Nie wyobrażam sobie, by dzieci jadąc na wakacje nie potrafiły mówić po polsku. Moje dzieci po norwesku nie mówią jeszcze tak, jak norweskie dzieci w ich wieku, ale niczego nie chcę przyspieszać... jeszcze wiele lat szkoły przed nimi i wszystko nadrobią. Dla mnie najważniejsze jest by z nami, w domu mówiły po polsku, czytały książki w ojczystym języku i w razie potrzeby, czy rozmowy z norwegami, czy ludźmi posługującymi się językiem angielskim - potrafiły "przełączyć" się płynnie na inny język i również z nim czuły się wygodnie i bezpiecznie. Dzieci mają niesamowitą lekkość językową, trzeba to tylko umieć dobrze poprowadzić.

dobrze, że takie mamy się znalazły :) moja mała mówi po fryzyjsku,francusku angielsku i po polsku. Jak wygląda u was rozwój mowy i rozumienia? Nie był opóźniony? Moja córka często miesza języki, też to przechodziłyście?