Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ererwqfqqgnb

tesciowie- doradzcie!!

Polecane posty

Gość ererwqfqqgnb

witam, od miesiąca mieszkamy z mężem u tesciów. lada chwila urodzę dzidziusia. no i po pierwszym miesiacu pojawił sie problem płacenia rachunków i innych niedogodności, które wyszły w praniu ze tak powiem. opisze kilka i prosze powiedzcie co o tym sądzicie bo juz sama nie wiem.od razu dodam, ze zrobilismy to ze wzgledów finansowych i naprawde nie bylo innej mozliwosci zeby z nimi nie mieszkac póki co. 1. piętro w domku jest nasze(bo to domek) ale tesciowie korzystaja z naszej lazienki, bo tam jest prysznic. srednio to fajne, bo tracimy troche prywatnosci, ja sie rano budze przez puszczana wode itd. maja swoja łazienke na dole ale tam jest tylko wanna wiec chodza do nas sie kapac... 2.rachunki: po pierwszym miesiącu pojawił się problem placenia. nie ma możliwosci zalozenia liczników bo trzeba by kuć ściany wiec w sumie nie mozemy sie dogadac co do płatności. pół na pół nie do konca bedzie sprawiedliwe bo my mało co korzystamy ze sprzetów ktore ciągną prad(bo ich nie mamy) itd. opłaty w domku wiadomo ze beda wyzsze niz w bloku ale sluchajcie tesciowie chca zeby w sezonie grzewczym płacić im 700 zł co miesiac...ja uwazam ze to chore bo my tyle wszystkiego nie zużyjemy.nie wiem jak wy płacicie u tesciów? doradzcie cos...

Gość maturks4
Wyprowadzić się na swoje jak najszybciej. Albo jednak kuć i zakładać liczniki. Tylko jeszcze uregulować przedtem stan prawny w sensie własności

Gość jest zasada, że biała
zgadzam sie z Reganką.

Gość to jest Twoja wersja
zeby cos doradzic, trzeba wysluchac tzw. racji drugiej strony, raczej nie doczekasz sie tu rozsadnego wyjscia z sytuacji poza zmiana adresu

Gość powiedz jej wprost że cię nie
aha, no najlepiej niech oni wszystko płacą a wy mieszkajcie na krzywy ryj. Tak najwygodniej :)

Gość halsz.ka
Zawsze płaciłam rachunki typu prąd itp po połowie z rodzicami. Jesli chodzi o ogrzanie domu to węgiel tez kupowaliśmy " na pół" no bo niby jak inaczej?

czy piętro domu jest waszą własnością notarialną ? macie akt jako wspólnota małżeńska ? czy jest tylko udostępnione grzecznościowo przez rodziców ? bo to bardzo duża róznica

Gość ererwqfqqgnb
pietro jest udostepnione tylko. zalozenie licznikow i kucie sciany to 3tys zł....tesciowie sie nie zgodza...

Gość b..le
Jeśli urodzisz dziecko to wy będziecie uzywać więcej wody i energii, oraz to wam będzie zależeć na dogrzaniu domu. Czy w tedy będziecie płacic znacznie więcej niż połowę ?????

Gość sprawdźcie ile płacili
przed waszą wprowadzką i ustalcie, że wy płacicie różnicę - proste

Nie rozumiem jednego. Piszesz, że nie macie sprzętów na prąd a lodówka? Pralka? Tv? Komputer z którego piszesz? Nawet jeśli macie kuchnie wspólną to z lodówki i tak korzystacie. Wytłumacz mi to. Światła nie włączacie??

Gość powiedz jej wprost że cię nie
i co wam po licznikach? Przecież oprócz mycia korzystacie też z wc, coś pierzecie, gotujecie, zmywacie. A ogrzać tylko "części domu" się nie da, bo nawet jak wyłaczycie swoje kaloryfery to trzeba bedzie bardziej ogrzać inne pomieszczenia, bo wasze będą zabierać ciepło. Najlepszym wyjściem jest płacenie po połowie, skoro korzystacie z ich domu. Bo czynszu pewnie im nie płacicie, ani podatków gruntowych czy jakichś tam jeszcze?

no to moja droga , dyskusja jest skonczona prawnie jesteś tylko grzecznościowo na łasce teściowej ,która wyraziła zgodę na twoje przebywanie więc sory o co ci chodzi ? kupiłas to mieszkanie ? NIE masz akt notarialny na to mieszkanie ? NIE nie jesteś właścicielką , wszystko jest teściów więc poproś kulturalnie i tyle do rządzenia nie masz nic takie jest prawo

Gość ererwqfqqgnb
tabou widze ze aktywanie dzialasz na wszystkich forach;)

Gość ererwqfqqgnb
to co to za pomoc tesciow ktora obiecywali skoro bula ode mnie tyle kasy co za wynajem?? mogli od razu powiedziec ze tyle chca a nie: my wam pomozemy bo wy musicie zaoszczedzic

Na ciąży owszem :). Lepiej kontynuować tamten wątek, w którym po drodze wyjaśniałaś kilka kwestii...

Gość ererwqfqqgnb
mamy malutki telewizorek, malutka chlodziarke - nawet nie lodówke, kuchenke i pralke. a tesciowie całe multum sprzetow: dwa duze telewizory, milion lamp i lampek ktore cale wieczory sie pala dla nastroju, radio gra caly dzien, piekarnik, kuchenka, mikrofala, 3 duze lodowki, zmywarka, pralka itd

to się przeprowadzaj i wynajmuj mieszkanie , droga otwarta nie musisz siedzieć z teściami skoro twierdzisz że strasznie drogo masz

Albo pogadacie razem z mężem z rodzicami, albo wyprowadzka, skoro koszty za wynajem analogiczne, jak u teściów, a przynajmniej będziecie niezależni...

ja spotkałam multum takich przypadków --> dziewczyna zachodzi w ciążę, wprowadza sie do domów teściów i chce być włascicielem i żądania , bo ona dzieciaka zmajstrowała i jej sie należy ten dom jest teściów,pewnie budowali go,włożyli serce,mase pieniędzy ale z litości dali kawałek metrażu ze względu na syna a ta postawa roszczeniowa wg mnie wyprowadź sie - skoro twierdzisz że kase z ciebie zdzierają to wolny kraj po prostu nie dość że siedzisz u nich na krzywy RYJ to jeszcze jak najmniejszym kosztem chciałabyś i jeszcze nadinterpretujesz jak to masz źle żałosne

Gość b..le
Ty naprawde nie wiesz o czym piszesz. Media sa drogie . Tesciowie podzielili rachunki na połowę już przyszłościowo. Dzidziuś naprawdę 'wyśrubuje" rachunki. Wtedy was bedzie troje a ich dwoje. Jesteś bardzo naiwna jesli sadzisz że wynajmując mieszkanie , płacąc czynsz i samodzielnie wszystkie media wyjdzie taniej.

życie i opłata rachunków są bardzo drogie ale co taka wie ? pewnie chciałaby ze wszystkim zmieścić się w 100 zł jak sie majstruje dzieciaka i chce sie żyć w rodzinie i mieć własne lokum to są cholendarne koszty i nie wymagaj autorko żeby cie ktoś utrzymywał może nie zetknełaś sie wcześniej z płaceniem za życie ale to dużo kosztuje człowiek sobie nawet ładnych butów nie kupi bo musi zapłacić za wodę

Gość ererwqfqqgnb
no co ty?? prosze jaka madra sie znalazła! tak sie sklada ze wynajmowalam wczesniej wiec wiem co ile kosztuje. tesciowie znali nasze rachunki i obiecywali ze u nich bedziemy placic grosze. i sa grosze:700 zł rachunki!

Gość etrte
to sie wyprowadz oni i tak cie pewnie nie chca :O

Gość mytakplacimy
no w sezonie grzewczym to zrozumiałe, my za sam węgiel do naszego domu placimy okolo 4 tysięcy plus do tego ok 3 tysiace za olej opalowy... wiec nie widze w tym nic dziwnego