Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lejdi_d

FibroScan we Wrocławiu - monitorowanie stopnia włóknienia wątroby

Polecane posty

Gość lejdi_d

Witam! Ostatnio natknęłam się na informację, że we Wrocławiu pojawił się nowy fibroscan, który może monitorować stopień zwłóknienia wątroby. Badanie jest o tyle istotne, że stanowi pewną alternatywę dla biopsji wątroby. Koszt takiego leczenia to niewiele ponad 300 zł, a warta raz na jakiś czas sprawdzić stan wątroby, zwłaszcza jak się prowadzi średnio zdrowy tryb życia, pije się alkohol czy bierze dużo leków. Jakby ktoś był zainteresowany, to tutaj można znaleźć więcej informacji: http://www.intermedis.pl/5/twoj-hepatolog

Gość pimka
Hmm, słyszałam już o takich badaniach, tylko kiedyś byłam w Katowicach i niestety nie udało się zrobić ich. Jestem dość otyła, a tam był fibroscan tylko w rozmiarze M. Orientujesz się może jak to jest we Wrocławiu, w tym Intermedisie, o którym mówisz? Bo wiem, że są też większe rozmiary, ale nie wiem jak to jest w Polsce. W końcu jest to drogi sprzęt i mogą być z tym problemy...:/

Gość lejdi_d
Tak, masz rację, że ciężko jest z tymi fibroscanami. W Polsce są dwa miejsce, gdzie można prywatnie z nich skorzystać, właśnie we Wrocławiu (są dwa) i jeden w Katowicach. W Katowicach faktycznie jest jeden rozmiar M, a we Wrocławiu M i XL. Więc myślę, że sobie poradzisz. Powodzenia na badaniu!

Witam, Kolejne urządzenie fibroscan zostało zainstalowane w Raciborzu na śląsku. fibromed.pl Pozdrawiam

Gość albercik11
Byłem na badaniu we Wrocławiu, mają świetny aparat, doktor oglądał moją wątrobę, pomierzył, słuchał jak krew płynie przez żyły do wątroby. Mówił że to nowe urządzenie to jak połączenie fibroscanu i USG. Badanie kosztowało 300zl. Polecam http://www.elastograf.pl