Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mam już starszaka

Czy Wasze dzieci po roczku też tak zeszczuplały ?

Polecane posty

Gość Mam już starszaka

Moje dziecko ma rok i 3 miesiące, zauważyłam, że robi się coraz bardziej smukły i szczupły w porównaniu do tego, co było w czasie, gdy był niemowlakiem do roczku. Twarz się "wyciągnęła", w ciele jeszcze zostały wałeczki, ale to już nie to samo co kiedyś, a zawsze uchodził za spore dziecko, co dobrze sobie wygląda. Już zaczęłam się zastanawiać, czy może za mało nie je , ale je raczej chyba książkowo, 5 posiłków dziennie, w tym 2 razy mleko z kaszką, 2 śniadanie, obiad, podwieczorek.Obiad o objętości 250-300 gram,tak że chyba sporo, na śniadanie np. całe jajko, do tego kawałek chleba z masłem, albo kawałek chleba z szynką, albo budyń albo kasza manna ze szklanki mleka,na podwieczorek jakiś serek lub owoc z kaszką czy jogurtem, rano po obudzeniu i wieczorem przed zaśnięciem jakieś 200 ml mleka z kaszką przez butlę. Fakt, nie je obiadu z 2 dań, bo tyle nie dałby rady zjeść na raz, nie dojada też za dużo między posiłkami, bo takie rzeczy jak ciasteczka czy chrupki czy inne przegryzki to u nas rzadkość, raczej wytrzymuje bez pogryzania do kolejnego posiłku, ale zawsze tak było i kiedyś był grubszy. Niby dzieci po roczku szczupleją, u nas też to zeszczuplenie się zaczęło, jak zaczął raczkować i chodzić, ale czy Wy mamy też podobnie zauwazyłyście, że Wasze dzieci po roczku już straciły sporo z tej niemowlęcej "pyzy" ?

Gość mamadozejcoreczki
moja córa też bardzo wyszczuplała ma rok i 4 miesiace ile ma cm i kg twoje dziecko?

Gość mamadozejcoreczki
wiesz niemowlak tylko lezy i je a teraz dzieciaczki biegaja dlatego tez neisa grubaskami

Gość Mam już starszaka
No z tymi centymetrami to tak dokładnie go nie mierzyłam, ale będzie miał coś około 83-84 cm, a waży dokładnie 12,5 kilo.Tak że wagowo nie jest źle, ale po wyglądzie zeszczuplał, każdy, kto go widzi i znał wcześniej, stwierdza "O, ależ on na buźce zeszczuplał" i zastanawiam się, czy może on za mało je ? Tyle że więcej nie dałby rady zjeść. On czasem ma problem, by te 200 ml mleka dopić i nie raz wypije tylko 150, bo teraz jedzenie go mało co interesuje i tylko chodzić chce i się bawić.A wiem, że niektóre dzieci w jego wieku to potrafią wypić na raz ze 300 ml mleka przed snem.

Gość Mam już starszaka
A ile jedzenia na raz zje twoja córcia, ile mleka na raz wypije ? No i ile waży ?:-)

Gość mamadozejcoreczki
córa waży 10 kg mleka wypija 150 kaszki na gesto nei lubi wiec rozdzadzzam jej mlekiem i wypija taz cos kolo 150 180

Gość Mam już starszaka
Ktoś jeszcze zauważył , że jego dziecko bardzo szczupleje w tym wieku ?

Gość kaskadaaa
kobietko czy waze roczne dzieci przesypiają noc??? Bo moja córa ma 13 miesięcy i wstaje 2 razy juz nie wiem co robic

Gość Ewela_19
Moje ma w tej chwili 10 miesięcy i jest dość szczupłe, ale za to bardzo duże (nawet pediatra zwrócił ostatnio na to uwagę) i bardzo ciężkie (przynajmniej w moim odczuciu, bo ciężko mi je długo nosić na rękach). Nigdy nie było jakoś szczególnie pulchne, nie miało zbyt wielu i zbyt dużych fałdek. Dodam, że jeszcze nie chodzi, tylko raczkuje od dłuższego czasu, ale nie na tyle intensywnie żeby jakoś szczególnie spalało zbędne kg... Masa ciała u takich niechodzących dzieci zależny sporo od genów ...i sposobu żywienia pewnie też (moje było i jest chowane m.in. bez cukru, na wodzie, bardzo niewielkiej ilości gotowych produktów dla niemowląt a w większości naturalnych domowej roboty, nie karmione na siłę itd.).

Gość czy ty sie dobrze czujesz auto
rko?? twoje dziecko jest dlugie: i83 cm na rok i przy kosci: 12.5kg a ty sie martiwsze ze sie wyciagnal??? On ma wzrost i wage dwulatka!! POwinnas sie cieszyc, ze nie opbzera sie i nie podjada.

Gość kaskadaaa
moja córa jak była na szczepionce czyli jak miał rok ważyła 8900. Wzrost ok 79cm

Gość takkkkkk mój tak wlasnie
do roku jak pączek w maśle. Puzie jak miał jak okragle jabluszko. Po roku coraz chudszy i chudszy. 3 lata ma, waży 12 kg. Jak ludzie nas spotykają co go dawno nie widzieli to mnie pytają ze śmiechem czy go glodziłam. Dużo chorował. Pól roku w szpitalu w zasadzie spędziliśmy. Nie ciagiem ale jednak. No i jest co jest. Ale dobrze. Chudy jak patyk nie jest bo on z niskich dzieci raczej (95 cm ma) i na pewno dużo lepiej mu z taką wagą niż tak jak mial na roczek.

Gość Mam już starszaka
Oj znam dzieci w wieku mojego synka, co mają 87 cm długości i 14 kilo wagi, a znam dziecko, co wymiary i wagę mojego synka ma w wieku 11 miesięcy, tak że nie przesadzajmy, że on ma wymiary i wagę 2 latka. Zresztą ja nie przekładam tego na liczby, tylko mówię o wizualnym aspekcie, że kiedyś był pulchniejszy, przy kości, a teraz kto go nie spotka, od razu stwierdza, że szczuplaczek się zrobił. Dziecko np, koleżanki, podobne wiekowo wygląda na 2 razy grubsze, a jest o 2 kilo lżejsze, tak ze nie ma reguły.

mój tez zeszczuplał po roczku :) jak zaczął biegac i stracił ochotę na jedzenie to i waga poleciała. na roczek mierzył ok 90/92 cm i ważył ok 13 kg. potem już znów ładnie jadł, ale biega całe dnie i nie tyje jakoś mocno. teraz ma 2,5 i mierzy 102 cm i waży 16 kg. na chudego nie wygląda, przynajmniej na buzi, ale rączki i nóżki to takie patyczki ma :P nic tłuszczu na nich nie zobaczysz :)

Gość Mam już starszaka
Matko, 90 cm na roczek ??? To dopiero długi...To niejeden dwulatek tyle nie ma...

Gość jf jf kgkl mkg
A moj to... a moja tamto... je tyle...wazy tyle..,. Pogielo Was? znow porownywanie dzieci? glupie jestescie i tyle. Autorko, a Ty teraz faszeruj dzieciaka zarciem jak tylko sie da, bo znajomi pierdola, ze schudl :P

Gość Ewela_19
Moje ma w tej chwili 81 cm (czyi o 2 cm za duże na 10 miesięczne dziecko i powyżej 97 centyla), ale jest szczupłe i mieści się spokojnie w urania rozm. 74 (sieciowa skandynawska rozmiarówka). Waży lekko ponad 10,2 kg (mieści się miedzy 75 a 90 centylem ...bliżej 75 jednak). Wygląda szczupło, bo jest długi, ale waży nieźle (może i siła u niego waży, bo jest bardzo silnym dzieckiem - jak się odpycha, albo czymś rzuci to da się to mocno odczuć).

Gość Ewela_19
czyli

Gość Ewela_19
Ten skok wzrostu nastąpił u nas jakoś pomiędzy 5-6 miesiącem, bo wcześniej dziecko rosło i przybierało na wadze normalnie, a na początku to w ogóle było kruszyną, bo urodziło się pod koniec 37 tygodnia, maleńkie i drobne, ubrania rozm. 56 na nim dosłownie wisiały.