Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

stalak77

Czy mogę dostać stypendium socjalne?

Polecane posty

Witajcie, mam taki problem. Otóż ja razem z moją siostrą jesteśmy obecnie na studiach w dwóch różnych miastach. Dochód mojego taty to około 1000 zł miesięcznie brutto. Ale moja mama prowadzi działalność gospodarczą. Zatrudnia ona 2 osoby, przychód wprawdzie jest, ale marny a niekiedy trzeba nawet dokładać do interesu z własnej kieszeni. Czy waszym zdaniem jest jakaś szansa dla mnie na otrzymanie stypendium socjalnego?

Bedzie trzeba przedstawić zaświadczenie o dochodach rodziców z US, więc tak naprawdę to zależy od tego, ile zarabiają. I od kryterium dochodowego ustalonego na Twojej uczelni. U mnie jest to 400 zł.

Czyli nawet przy założeniu twojego kryterium czyli tych 400 zł/os, nawet gdyby moja mama była osobą bezrobotną nie kwalikowałbym się do takiego stypendium, czy też to 400 zł/os jest liczone na mnie, siostrę i rodziców?

Zależy ile osób zamieszkuje we wspólnym gospodarstwie. Ale jeżeli siostra jest zameldowana i nie ma skończonych 26 lat to też się wlicza. Czyli np ojciec zarabia 1000 zł mama 1000zł Ty 0 zł siostra 0 zł 2000/4=500 zł Ale jeżeli siostra lub Ty pracujecie to też musisz przedstawić zaświadczenie z US.

Acha teraz rozumiem. A czy to, że siostra również jest na studiach może być pomocne i również nie bierze żadnego stypendium może być pomocne?