Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy jest tu zielarka

czy jest tu ktos kto zna sie na ziolach? pytanie o kozieradke i czarnuszke

Polecane posty

pomoze ktos?

wujek google tez mi nie chce powiedziec :O zaczelam pic herbatke z typu tych odchudzajacych, ta ma w skladzie m.in. nasionka czarnuszki i kozieradke. doslownie kilka dni po rozpoczeciu picia tej herbatki (1 saszetka dziennie) dostalam plamienia, w necie teraz czytam, ze wlasnie te dwa ziola sa stosowane w wyregulowaniu okresu, a mam tak srednio regularny. czy sadzicie ze moze byc to przez to? oczywiscie trzeba isc do lekarza, ale zanim to zrobie to chcialam zapytac. czy mam to pic dalej? widze efekt bo reguluje sie praca jelit, wiec chcialabym dalej to pic, ale czy nie powinnam przestac ze wzgledu na okres? mam nadzieje, ze jest tu ktos madrzejszy kto bedzie w stanie mi pomoc.

Gość i co powiez na moj przypadek
kozieradka i czarnuszka zawieraja fitohormony, podobne do estrogenow, w medycynie ludowej piły je dziewczeta, ktore chciały żeby im piersi urosly. ale może źle wpływac na uklad rozrodczy

podnoszę

Gość i co powiez na moj przypadek
i uważam, że stosowanie takich prawie-hormonow bez konsultacji z porządnym lekarzem może zaszkodzić. Bo te niby hormony roślinne, ale podobne do estrogenów.

Gość b.e.a.t.a
Mozesz pic, zadne z tych ziolek nie ma przeciwwskazan do stosowania podczas okresu.

co to znaczy zle? powinnam to przestac pic? czy moze wypic sobie te torebke, jeszcze parenascie saszetek mi zostalo, to parenascie dni? widze efekt, kupka jak marzenie co dzien idzie, a to na pewno pomaga schudnac, i mam przestac? :(

to jest herbatka ogolnodostepna w sklepie nie mam okresu, po prostu dostalam plamien, a ostatni okres mialam wczesniej troche niz powinnam i bardzo skapy, ale czasem tak mam, a pozniej normalnie. pomyslalam, ze to moze dlatego, ze cos tam zaczyna sie regulowac. nie biore zadnych lekow, nie choruje na zadne choroby przewlekle (no oprocz tego ze mi sie przytylo dosc mocno :O dlatego chce schudnac)

wlasnie to powiekszenie piersi mnie zniecheca :O na odchudzanie. piersi wolalabym zeby sie zmniejszyly :P

dobra, ale ja byscie mi doradzily? mam teraz juz w ogole nie pic tego? czy moge sobie chocby do konca opakowania dopic i zobaczyc co dalej bedzie? zostalo mi jak teraz przeliczylam 20 saszetek, czyli 20 dni/

ona reguluje trawienie, reguluje wyproznienia, co juz praktycznie od 2 dnia jest widoczne (!!!) dlatego jak widze taki efekt (wiadomo, oczyszczenie jelit ze zlogow, regularne wyproznianie) to mi az szkoda. a apetyt tez czytalam, ale jest ostatnia w skladzie wiec pewnie jest jej mniej i ze wzgledu na te poprawe pracy jelit oraz wlasciwosci wzmacniajace (wiadomo ze przy odchudzaniu czasem jest oslabienie), herbatka ma tez garcinie ktora apetyt zmniejsza

Gość b.e.a.t.a
Nie sadze, zeby to te ziolka spowodowaly plamienie. A pijesz je w zalecanych ilosciach? Jesli chodzi o powiekszenie piersi, to owszem, czarnuszka moze powiekszyc piersi, ale tylko u karmiacych matek. I nie za sprawa fitoestrogenow, tylko duzej zawartosci saponin.

b.e.a.t.k.a. tylko ze wlasnie jednym ze wskazan jest brak okresu i na wywolanie okresu byla czarnuszka wykorzystywana i kozieradka, stad moje zastanowienie ze to jednak to. tak nie mialam nigdy, miewalam nieregularne okresy, taka moja uroda jesli o to chodzi, ale plamien nigdy nie mialam a jestem zdrowa i czuje sie ogolnie dobrze. ziola maja bardzo silne dzialanie, szczegolnie mocno dzialaja jak nie bierze sie lekow, ja zadnych nie biore (chodzi o farmaceutyki)

Gość b.e.a.t.a
Widzisz, tu gdzie mieszkam nie ma takich wskazan co do tych ziolek. Przewertowalam podrecznik z farmakognozji i tez nic. Ale roznie to bywa, kazdy organizm inaczej reaguje, poza tym w ziololecznictwie malo jest powaznych badan naukowych ( brak sponsorow - nie ma z tego takiej kasy jak z lekow wytwarzanych sztucznie) , wiec jesli uwazasz, ze cos jest nie tak, po prostu wymien ziolka na inne. A jesli mowa o innych lekach, to czarnuszka moze powodowac zle wchlanianie lekow.

zle napisalam ze lekow nie biore - biore deprim ktory jest wyciagiem z dziurawca. wlasnie sie wczytuje, ze mieszanka wywolujaca okres ma w skladzie rowniez dziurawca. no coz, dziekuje za informacje. na razie przerwe te ziolka (ale az szkoda) bede je pila tylko podczas okresu w takim razie.

Gość rusa kosa
kup sobie senefol, kosztuje jakieś 3zl, to takie tabletki ze sprasowanych ziól - kupa-marzenie dnia nastepnego po zażyciu. zero skutkow ubocznych. po co sie truc hormonami

to sa hormony naturalne jeszcze tego samego dnia jak to pisalam to dostalam normalnego okresu, moze nie jakiegos specjalnie obfitego, ale okresu. pije wiec dalej. skoncze za 2 dni to pic, zobaczymy czy okres sie skonczy po tylu dniach co powinien. o schudnieciu to nie powiem nic poki co, bo to za krotko, ale trawienie czuje ze lepsze. i dziewczyny, ja sie czuje zajebiscie! mam energie, tak jak wiele lat mialam notorycznie doly i depresje tak z dnia na dzien mam coraz wiecej checi zycia i energii! nie wiem czy to to, ale jest dobrze :)