Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czyszcze lodowke

ekspeyment - bigos z ryzem ?

Polecane posty

Gość czyszcze lodowke

co o tym myslicie? bo mam akurat na stanie ugotowany bialy ryz i srednia miske bigosu. jakby to razem zmieszac? smakowo bedzie cos a la golabki, bo w bigosie jest kapusta (slodka i kwasna) oraz mieso wieprzowe (samo mieso, nie kielbasy itd.) ten bigos jest niesamowicie esencjonalny w smaku, prawie ze za "mocny" wiec delikatny ryz powinien pasowac.

Gość nie doszłoby do tych tragedii
matko, nie mieszaj tego bo będzie wyglądało jak rzygi- zjedz po prostu bigos z ryżem...

Gość ja robie makaron z
bigosem takiie ala łazanki

Gość czyszcze lodowke
:D bigos i tak wyglada jak rzygi :D ale masz racje, poloze je na talerzu osobno, a mieszac sie bedzie wlasnorecznie lycha na telerzu ;)

Gość nie dla mnie
ja wolę bigos z chlebem.

Gość czyszcze lodowke
makaron z bigosem - jak najbardziej, ale ja musze zczyscic z lodowy ryz :) mam tez troche ugotowanego makaronu, ale to sa nitki pelnoziarniste, wiec efekt z bigosem moze byc taki nieco blotnisty ;)

Gość czyszcze lodowke
ja tez wole z chlebem, ale sytuacja jest jaka jest. pieczywo mam tez, ale inne, nie nadajace sie do bigosu (miekki chleb pelnoziarnisty do tostow lub kanapek).

Gość fujfujfujfuj
o koorwa ależ wy macie problemy na skale swiatowa :o ze to warto pytac na forum czy ona moze zjesc bigos z ryzem wymieszac czy polozyc oddzielnie na talerzu zjebow nie brakuje tylko nie wiadomo czy tacy narodzili sie czy tez tacy wyrosli :o

Gość czyszcze lodowke
problem to masz ty - z nerwami :o

Gość czyszcze lodowke
a zreszta ... odwidzialo mi sie :D :D kupie do tego bigosu bulki, a ryz zuzyje do czegos innego ;) dziekuje za porady i wybaczcie ten niepotrzebny temat 🖐️

Z nadmiaru ryżu zrób kotlety ryżowe 3 szklanki gotowanego ryżu 2 jajka ugotowane na twardo 20 dkg pieczarek 2 duże cebule 2 marchewki kawałek selera 2-3 łyżki sezamu drobno pokrojone 2 łyżki koperku Marchew i selera zetrzyj na tarce o grubych oczkach,cebule pokrój na małą kostkę.Podsmaż je na oleju ,a następnie podlej wodą i uduś do miękkości i całkowitego odparowania wody,dorzuć połowę ryżu i sezam i jeszcze kilka minut razem smaż.Pozostałe 1,5 szklanki ryżu zmiel w maszynce do mięsa i dodaj do warzyw z ryżem.Jaja na twardo utrzyj na papkę i dodaj do masy ryżowo - warzywnej.Wbij jajo surowe,dorzuć koperek.Przypraw białym pieprzem i solą.Dobrze wymieszaj.Formuj kotleciki ,otocz je w bułce tartej i usmaż na złoty kolor z obu stron.Pieczarki pokrój w średnia kostkę druga cebulę w małą podsmaż je na oleju , przypraw solą i pieprzem , podlej wodą i duś do miękkości.W szklance wody rozrób 1 łyżkę mąki i kilka łyżek śmietany 18% ,wlej do pieczarek i gotuj do momentu aż sos zgęstnieje.Kotleciki ryżowe podawaj polane tym sosem.

Gość czyszcze lodowke
bardzo dziekuje za pomysl na kotleciki :) , na pewno sa smaczne, ale to nie dla mnie. raz, ze nie mam maszynki, a dwa, ze nie mam tych innych skladnikow, a chodzi mi o wyczyszczenie lodowki i na razie nie dokupowanie niczego nowego :) poza tym troche z tym roboty, tyle tarcia, mielenia, podwojne smazenie ... chyba sporo zachodu, zeby po prostu wykorzystac nadmiar ryzu ;) obawiam sie, ze tyle razy przerabiane jedzenie traci juz wartosci odzywcze i swiezy smak. ale to tylko takie moje przemyslenia ... zaloze sie, ze jakby mi ktos zrobil takie kotleciki to zjadlabym z duzym smakiem ;)

Gość gość
ja tam jem tak i zyje

Gość gość
wow, ktos odgrzebal temt sprzed lat ktory JA zalozylam :classic_cool: ale sie smiesznie czyta sowje wlasne slowa po tylu latah ;)