Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

tylkoja22

Wybór studiów:bezpieczeństwo narodowe czy pedagogika?

Polecane posty

Witam.. Jak w temacie.. Mam poważny dylemat.. BN w toruniu lub Wyższej Szkole Oficerskiej we Wrocławiu.. Czy pedagogika wczesnoszkolna z terapią w Poznaniu/Gdańsku.. Wiem, że są to dwie, różnie dziedziny życia. Mam podejście do dzieci, lubię z nimi przebywać, pomagać, uczyć, wychowywać. Bezpieczeństwo.. Zawsze marzyłam żeby pracować w służbach wewnętrznych, ale raczej jako cywil.. Wiem, ze będe miała problemy z dostaniem się i że to wcale nie jest takie, jak wygląda z zew.. Ale co Wy na to? Który kierunek daje lepsze szanse na ułożenie sobie życia? Proszę o odpowiedź, nie wierze, ze nikt nie ma zdania na ten temat.. ;)

po BN pewnie większa pensja, po pedagogice słabo płatny etat w szkole wybór prosty moim zdaniem ale tylko od strony materialnej od strony satysfakcji zawodowej, widze bardziej cię rajcuje praca z dziećmi i lepiej jest robić to co cię pasjonuje bo możesz się umęczyc robiąc cos z czego nie do końca jesteś zadowolona

Gość tak jasne rybak odwiózł
jeżeli nie masz znajomości to na pewno nie na bezpieczeństwo. a pedagogika? tylko potem nie płacz że Ci ledwo na życie starcza -.-

Gość to zalezy
pedagogika to jeden z najgorszych kierunkow ,wiec............

Gość aaaaaaaaaa.....
czemu najgorszy?

Gość bardzo chamski cham
bezpieczeństwo narodowe myślę, że to zupełnie nie ma sensu bo teraz otoczeni jesteśmy przez samych przyjaciół :D

Słuchajcie. Faktycznie, lubię pracę z dziećmi, od zawsze. Nie jestem materialistką, ale jak sami mówicie-nie chce potem wiązać ledwo koniec z końcem.. Myślę, że oba kierunki to troche niepewna przyszłość.. Pedagogika-wiadomo, szkolnictwo będzie istnieć, podobno rośnie zapotrzebowanie na przedszkola, żłóbek, który byłabym w stanie podjąć odpowiedzialność i założyć.. Z drugiej strony.. Bezpieczeństwo narodowe.. hm.. Wydaje mi się być ciekawszym kierunkiem, jeśli chodzi o zakres zajęć i przedmiotów realizowanych.. Czytałam, ze jeśli nie służby wew. to można wybrać specjalność np. bezpieczeństwo w sieci, turystyce, firmach, pracy.. Wiem, ze w życiu wszystko co robię, robię z zaangażowaniem, lubię poszerzać swoje horyzonty, podejmować zadania, które choć czasem przewyższają moje możliwości to ambitne dążenie do celu sprawia mi największą satysfakcje.. Byłam ostatnio na egzaminach wstępnych na pedagogikę i moje pierwsze wrażenie-masa DZIEWCZĄT, z których połowa nie wie co to znaczy odpowiedzialność i zaangażowanie.. Przed przystąpieniem do egzaminu podjęłam decyzje, że go zalicze i zmykam, bo nie mogę pracować z osobami, które tej pracy nie docenią.. ale podczas egzaminu komisja przetrzymała mnie dłużej niż wszystkich i powiedziała (gdy dowiedziala się o BN), że "zrobię wielką krzywde sobie i dzieciom jeśli nie zdecyduję się na pedagogikę(...)". Nie piszę tego, żeby się przechwalać.. Po prostu to właśnie zdanie dało mi wiele do myślenia..

Gość to zalezy
tylko ja- po takich typowych kierunach jak pedagogika,socjologia itp. jest masa bezrobotnych , dlatego nie warto. konkurencja ogormna, a ofert pracy bardzo malo. rozumiem ze jestes oosba ambitna itd. ale uwierz mi jest masa takich osob jak ty, i pozniej bedziesz plakac. porozgladaj sie po necie ile jest ofert pracy po pedagogica i powysylaj nawej jakies falszywe cv zeby zoabczyc ile osob chociazy zaproponuje ci rozmowe.

No tak, rozumiem. Tylko, że ja pochodze z bardzo małej miejscowości, w której pedagogika jest zawodem hm.. cenionym;p W okolicy jest jedno przedszkole.. Więc mogłabym może tu coś otworzyć.. Ale.. Nie czuje większego przywiązania do mojego miasta, a nawet domu rodzinnego. Czy uważacie, że po bezpieczeństwie faktycznie praca będzie bardziej stresująca?

Gość to zalezy
no tak ,myslsizz e bedziesz w stanie zaraz po studiach otworzyc przedszkole? no mysle,ze nie.

He he i tutaj się właśnie zaczynają schody... ;) Co po studiach z pracą? Do przedszkola marne szanse żeby mnie od razu przyjęli.. Więc w między czasie jakaś praktyka, jako hm opiekunka.. A bezpieczeństwo? Będe próbować dostać się do służb, ale spodziewam się dużej konkurencji. ;) Ciężki wybór. Można zmienić po roku studia itp. Zdaje sobie z tego sprawe, ale niestety na takie ewentualności mnie raczej nie stać, poza tym nie chce być wiecznym studentem, który co rok zmienia zdanie.

HALO? Wiem, że późno podejmuje decyzje, ale czasu mam z minuty na minute coraz mniej...

Gość to zalezy
wyjedz za granice do uk i sie zapisz do armii ,zdoebedziesz troche doswiadczenia, zarobisz kase i wrocisz do polski na studia ;-)

Gość jakojataka
z pracą po pedagogice przynajmniej w większych miastach nie jest w tym momencie tak tragicznie. Ja znalazłam pracę w przedszkolu od razu po studiach, fakt że zarobki są średnie, ale praca daje masę satysfakcji

Tak słyszałam właśnie. Ale czy praca faktycznie godna polecenia? Tak teraz myśle.. Pedagogika z terapią + do tego zdobyc certyfikaty z jezyka obcego... lub.. Bezpieczenstwo + szkola policealna fotografia (moje hobby) i praca w ubezpieczalniach ;)

Gość paradise 91
bezpieczeństwo, pedagogów mamy teraz na peczki, każda maturzystka która nie ma pomyślu na siebie, łapie sie za pedagogikę...

Gość Study4u
Ja Polecam Wyższą Szkołę Handlu i Usług. Studiuje tam Bezpieczeństwo Narodowe. Pooolecam! Tu link: www.study4u.eu/Uczelnie/Polska/Poznan/Wyzsza_Szkola_Handlu_i_Us lug_w_Poznaniu.html

Gość gość hames
Chyba lepiej Narodowe, masz więcej specjalności, które moim zdaniem zapewnią Ci szybsze znalezienie pracy. Jeśli chodzi Uczelnie to ja akurat kończyłem Wyższą Szkołę Bezpieczeństwa i uważam, to za dobry wybór bo merytorycznie poziom był wysoki.

mam wrażenie że pedagogikę fajnie zrobić ale jako dodatek do czegoś, więc jakbym nie planowała dwóch kierunków to bym wybrała na Twoim miejscu Bezpieczeństwo Narodowe ;)

Gość gość mlaczak
polecam bezpieczeństwo narodowe na wyższej szkole bezpieczeństwa teraz dodatkowo jeszcze kurs dla maturzystów http://www.wsb.net.pl/powtorka

Gość gość
Bezpieczeństwo narodowe to chyba nieco ciekawszy kierunek, ale oczywiście to zależy czym Ty się interesujesz:p Opcja jest taka, że na pedagogice, nawet jak nie jesteś tym za bardzo zainteresowana to przebiedujesz te 3 lata, a na bezpieczeństwie narodowym to już niekoniecznie xD Zastanów się lepiej i wybierz mądrze :) Co do Bezpieczeństwa Narodowego mogę Ci śmiało polecić Wyższą Szkołę Bezpieczeństwa Publicznego i Indywidualnego Apeiron http://study4u.eu/uczelnia/395-apeiron-wyzsza-szkola-bezpieczenstwa-publicznego-i-indywidualnego-wydzial-zamiejscowy-w-katowicach Ja jestem bardzo zadowolona z tego wyboru! :)

Gość Kicia14
Ja wybrałabym pedagogikę.Dlaczego?Już mówię. PO pedagogice są wbrew pozorom większości możliwości znalezienia pracy niż po Bn.Po pedagogice można pracowac w szkole, z trudna mlodzieza, byc wychowawcą w służbach mundurowych plus można robic to co po Bn,po którym nie masz uprawnien wychowawcy

U mnie też wybór był trudny, bo w sumie dopiero końcem września podjęłam ostateczną decyzję - a stanęło na bezpieczeństwie wewnętrznym ze specjalnością zarządzanie bezpieczeństwem państwa na UTH Chodkowskiej w Warszawie. Praktycznie miesiąc studiowania już za mną i jak na razie oceniam wszystko pozytywnie, trochę mnie znajomi straszą zimową sesją, ale mam nadzieję, że sobie poradzę :D

Gość Poliglotka 996
Ja wybrałabym pedagogikę, ponieważ jest więcej możliwości pracy po tym kierunku. Jak nawet nie wyjdzie ze służbami mundurowymi to zawsze jest jakaś alternatywa w postaci np.pracy z dziećmi, trudnymi ludźmi czy że starszymi ludzmi , którzy wymagają opieki a po bezpieczeństwie jak nie służby mundurowe, prywatny sektor bezpieczeństwa bądź zostanie na uczelni to właściwie nie ma.żadnych możliwości