Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość korolina z

czy da się powiększyć pojemność dysku C?

Polecane posty

Gość korolina z

Czy można dokupić coś żeby zwiększyć jego pojemność albo zamienić dysk c z dyskiem np d który jest większy?

Gość korolina z
może coś dokładniej np ile kosztuje nowy dysk i w ogóle? ale wymienić kompletnie a nie da się dołączyć dysku do dsyku?

Gość korolina z
uhm a ile to kosztuje? trudno to zamontować? sama nie dam rady raczej?

Gość poszukaj na allegro
twarde dyski nie są takie drogie.

Gość korolina z
a da się dysk c i d zamienić miejscami?

Gość np. u mnie nie można
partycje wydzieliłam na początku przy instalacji systemu i nie da się tego zmienic (o czym ostrzegał mnie system już wtedy. A w ogóle to niekoniecznie musisz ten dysk wymieniać, bo wiele komputerów ma specjalne wejście do drugiego dysku i możesz mieć podłącone dwa: stary i ewentualnie nowy.

Gość turururu
uruchom program compmgmt.msc . to jest narzędzie zarządzania dyskami. tam można zmieniać rozmiary partycji. możesz zmniejszyć D i powiększyć C.

Gość korolina z
" bo wiele komputerów ma specjalne wejście do drugiego dysku i możesz mieć podłącone dwa: stary i ewentualnie nowy." czyli że 2 dyski robią za dysk c? no a ile może kosztować w sklepie dysk c o pojemności około 200gb?

Gość read the manual
nie. przy zmianie dysku na inny nie zapomnij o archiwizacji danych tak na wszelki wypadek 'ludzie dziela sie na tych co starcili dane i na tych co dopiero je straca'

Gość read the manual
nie mozesz powiekszyc partycji C przez dolaczenie drugiego dysku fizycznego. Windows 7 ma mozliwosc powiekszenie partycji C (czyli dysku logicznego) kosztem partycji D, oczywiscie pod warunkiem ze jest z czego uszczknac (klastry nie sa zarezerwowane przez pliki)

Gość rrrrrrrrr
Bo pewnie wszystko co sciagniesz na nim zapisujesz, zawsze zmienial przy sciaganiu np wiekszego pliku na E albo D

Gość read the manual
poza tym lepiej nie trzymac dokumentow, zdjec filmow ani prywatnych rzeczy na partycji C. Jak szlag trafi partycje systemowa to moze sie zdazyc, ze nie da sie danych odzyskac.

Gość korolina z
"A terabajtowy kosztuje około 200 zł" ale taki il pojemności? "A jeżeli chodzi o ustawienie w kompie dysków twardych to proponuję mniejszy na system a większy podlączać od czasu do czasu na dane" a gdyby tak oba były duże to nie zaszkodzi komputerowi?

Gość korolina z
a dlaczego jak zadzwoniłam do sklepu komputerowego i zapytałam czy są dyski C, to mnie wyśmiali ? :(

Gość korolina z
Myślicie, że jak usunę Windowsa to mi się zwiększy miejsce?

Gość korolina z
Zajmuje aż 5 GB... Po co mi ten folder i tak go nie używam :O

Gość korolina z
a w ogóle to dlaczego obudowa kompa jest taka duża? zajrzałam do środka i prawie pusto, więc pecet mógly być wielkości damskiej torebki :)

Gość ale wy gupi
czy są dyski c haha dobre, c to umowna nazwa partycji/folderu na fizycznym nośniku

Gość korolina z
Sam jesteś głupi, nie wiem jaki ty masz komputer, pewno jakiś od ruskich, ale ja mam firmowy ze sklepu i mój ma dyski C i D :O

Gość korolina z
Spytałam się mojego brata informatyka i on mówi, że każdy normalny komputer powinien mieć dysk C.

Gość informatyk56745
Nie istnieje cos takiego jak dyst C, C jest to partycja na dysku, litere dysku mozna zmienic np c na d, kupujac dysk nie mowisz: chce kupic "dysk c "bo to nie istnieje, jak kupujesz to wystarzcy wiedziec czy masz dysk ATA czy SATA. jak nie wiesz to oddaj kompa do serwisu i powiedz ze chnp 200gb do tego komputera, zeby od razy ci zamontowali. Na jednym "dysku" mozna stworzyc 4 partycje podstawowe: np c,d,e,f lub inne litery Ja np mam jeden dysk o pojemnosci 500gb i na nim dwie partycje: c o pojemnosci 100gb i d o pojemnosci 400gb

Gość vxzdbbfvz
informatycy to flegmatycy i maja spozniony zaplon 🖐️ jeszcze zeby to byla jakas reklama... :o