Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość caffetenefre

Czy mówic pracodawcy o ciązy przed podp.umowy

Polecane posty

Gość jaki rodzaj umowy ci
nigdy nie masz gwarancji jakiego zatrudniasz pracownika nie przekonuje mnie takie pitolenie pracodawców chyba po to stworzono kodeks zeby własnie chronic pracowników przed takim wyzyskiem

Gość łobodoboooooo
a nie musisz zrobić badań u lekarza madecyny pracy??????????? czy ciąża nie jest przeciwwskazaniem na twoje stanowisko?

własnie ,po co to ględzenie żeby nie mówiła bo ma prawo być w ciązy skoro przed zatrudnieniem są badania tam ma też nie powiedzieć interniście ? jaki to rodzaj pracy ? jeśli praca fizyczna to ma obowiazek powiedzieć bo taka pracuje na innych warunkach lewactwo i kombinatorstwo

to zalezy od rodzaju wykonywanej pracy jesli pracownica pracujac zachodzi w ciąze i sa jakies przesłanki uniemozliwiające jej prace to pracodawca ma obowiązek przeniesc ją na inne stanowisko z zachowaniem dotychczasowego wynagrodzenia a jesli takiej mozliwosci nie ma to zwalnia ja z obowiązku pracy ale dalej jej płaci pensje ...wtedy najczesciej pracownica dogaduje sie z pracodawca i idzie na zwolnienie by ten nie musiał tyle płacic

Gość yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
ej no chyba nie jest na tyle głupia, żeby iść do pracy zagrażającej dziecku wiedząć, że jest w ciąży... nie rozpatrujmy skrajnie głupich przypadków!

Gość misia8954
tak pracodawca liczy sie z tym ze kobieta moze zajsc w ciaze ale autorka juz w niej jest. widac nie masz zadnych wartosci w zyciu. najlepiej oszukac, dostac prace, ze dwa miesiace popracowac a pozniej udac glupia i isc sobie na urlopik.a my kurwa lozymy na taka oszustke. jak myslalas o pracy trzeba bylo nie zachodzic w ciaze. kurwa kazdy tylko lapy wyciaga a robic nie ma komu. gdybys wrocila z macierzynskiego to znalazlabym jakikolwiek pretekst aby cie wywalic.i pewnie tak bedzie.

Gość yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
bo była mowa o pracy fizycznej... ja pierdziele, ludzie... czepiacie się byle czego!

jesli to praca fizyczna lub w szkodliwych warunkach to musi wykazac ze jest w ciązy ale w innych przypadkach nie musi nawet mówic lekarzowi i ten nie ma prawa tego wypisywac w zaswiadczeniu zalezy jaki rodzaj pracy i nie krzycz zes taka madra bo autorka milczy i nic nie napisała jaka to praca, jaka umowa itp

Jeśli powiesz , że jesteś w ciąży, małe prawdopodobieństwo,że dostaniesz tę pracę.

Gość asiczka a
misia8954 "jak myslalas o pracy trzeba bylo nie zachodzic w ciaze." padłam, ale mądrość ludowa czyli według ciebie kobiety mają wybór: praca albo dzieci. hmm więc skoro ktos musi pracować na siebie to powinien mieć dzieci na emeryturze? hahah

Gość Kacyk1900
Ja bym powiedziała o ciąży - jeśli pracodawcy zależy na Tobie to i tak Cię przyjmie, jeśli Cię nie przyjmie - to poczekaj z szukaniem pracy aż urodzisz i odchowasz dziecko. Lepiej tak, niż nie powiedzieć i potem zostać wylaną. A co do kosztów pracodawcy: co z tego że będzie musiał płacić pracownicy na zwolnieniu tylko przez miesiąc, skoro i tak będzie musiał oprócz tego zatrudnić kogoś na zastępstwo, bo przecież skoro szuka pracownika, to na pewno jest jakaś robota do zrobienia

Gość jak będę miała własną firmę
"ja jestem pracodawca i gdybys wrocila po macierzynskim do pracy, zakonczylabym wspolprace z toba! boja ciezko pracuje ale z gowniarami nie bede sie meczyc" to co z tego? ma czekac aż urodzi i odchowa a potem szukać pracy? tak to chociaz trochę popracuje, pójdzie na urlop i będzie miała na pieluchy chociaż a tak to będzie 9 miesięcy siedziała w domu i czekała bezsensownie na narodziny?

Gość nkl;ml;
misia8954 "jak myslalas o pracy trzeba bylo nie zachodzic w ciaze." twoja stara tez wybierała? szkoda ze nie trafiła

Gość grrrrr..........
Po pierwsze widze ze wszyscy tutaj z gory zakaldaja ze autorka na L4 pojdzie .... no ale czego sie moglam spodziewac, przeciez w Polsce to norma :O.... Po drugi naprawde uwazacie ze zaplacenie nawet tych 33 dni chorobowego to dla pracowawcy taki pryszcz ? Po trzecie pierwszy raz slysze zeby praca przy komputerze byla przeciwwskazana w ciazy.... No ale to tez norma w Polsce : pracowac nie mozna ale na kafecie 10 godzin dziennie siedziec to juz i owszem :O I po czwarte i najwazniejse, jestes, autorko, w paskudnej sytuacji gdzie co bys nie zrobila to bedzie zle... jesli ciaze zataisz prawdopodobnie nie bedziesz miala do czego po macierzynskim wrocic, jesli o niej powiesz prawdopodobnie pracy nie dostaniesz.... tak zle i tak niedobrze. A tak na marginesie.... swiadomie zdecydowalas sie na dziecko nie majac stalego zatrudnienia ? Pytam, bo dla mnie to troche jak rosyjska ruletka :O ...

no to niech nie mówi że jest w ciązy zapewni sobie umowe ,nie wolno jej zwolnić jesli będzie miała coś to pójdzie na zwolnienie i dostaje kase z zus , po powrocie niech też nią nie zwalnia albo niech znowu pójdzie na wolne wspaniałe...niech frajer płaci ! super , to obowiazek pracodawcy BO TAKIE PRAWO prawo szukania darmowej kasy dostawać pensje i być na lepszych przywilejach nic nie dając z siebie tylko w tym kraju NIE MA PAŃSTWOWYCH FIRM które sobie pieniądze dostaja za darmo z budżetu pracodawca musi wypracować zyski i harować a niektórzy tylko szukają żeby sie podczepić pod takiego pracodawce i ssać kase za nic , bo jest specjalnie chroniona żenada piszę jeszcze raz -niech rząd zbuduje firme i zatrudni 1000 kobiet w ciązy i im płaci skoro są tacy wspaniałomyślni z tym prawem niech pozatrudniają milion kobiet w ciązy w Polsce i im płacą -obrońcy prawa

pracodawca nie haruje;) pracownicy na niego harują!!!!

Gość haha Mięcho lecz się
">>poza tym kobieta w ciąży ma prawo do zatrudnienia! to niech się zatrudnia, ale nieuczciwym jest zatajenie informacji o ciąży, ja bym do takiej osoby zupełnie stracił zaufanie i w pierwszym nadarzającym się momencie zwolnił w trybie dyscyplinarnym" dyscyplinarnie nie możesz zwolnić ot tak sobie a co do ciąży, jest sprawą prywatną i pracodawca nie ma prawa nawet o to pytać, więc tym bardziej nie musi mu mówić w związku z tym nie jest to nieuczciwość

Gość Skoro pracodawca nie robi
to zaloz firme :/. Mam firme handlową, caly tydzien (w weekendy tez) musze jezdzic po calym kraju sprawdzac czy wszystko jest dobrze, zalatwiac umowy, rozliczac firme. Gdyby mi pracownica nie powiedziala o ciazy to bym tylko szukala okazji by sie jej pozbyc. Mowie z gory: jestem kobietą i mam dziecko ale jak bylam w ciazy to powiedzialam o tym wprost pracownikom zeby byli przygotowani na moje humory oraz presesom innych firm by wiedzieli ze nie zawsze bede w stanie przyjechac na spotkanie

przykładowo- jeśli mamy człowieka , który skończył rzemiosło, wyuczył sie np cukiernictwa i piekarstwa, sprzedał ziemie i nieruchomosć rodziców, wybudował cukiernię , sklep i fabryczkę słodyczy inwestuje zgodnie z przepisami unijnymi, produkuje wypieki, sprzedaje i zatrudnia człowieka na noce do wypieków i innych ludzi to taki pracodawca wg ciebie nie haruje ? ludzie za niego robią ? ale ci ludzie skąś mają tą pracę i to ma sens, są zyski każ mu zatrudnić dziewczynę w ciązy do pracy i dyktuj mu warunki prawne na ten sukces sam zapracował i inwestuje więc przytaczanie jakie to są prawa ciężarnej i mądrzenie sie , wygrażanie takiemu człowiekowi jest śmieszne to tylko przykład inwestycji,przykład jeden z miliona

Gość asiczka a
weronika masz bardzo jednostronny pogląd. owszem zgadzam się z tym co napisałaś, ale to tylko jedna strona medalu. nie zapominajmy o drugiej czyli nieuczciwych pracodawcach - dających zamiast umowy o prace dzieło, zlecenie,niepłacących za nadgodziny, nie zapewniających bhp itd itp..., których jest co najmniej tylu ile mamy nieuczciwych pracowników (nie nazywając tu nikogo nieuczciwym). tak więc suma sumarum i tak równowaga jest zachowana. nigdy nie będzie idealnie, zawsze się trafią nieuczciwi ludzie czy po jednej czy po drugiej strony a i jedno napędza drugie. Oczywiście ci uczciwi na tym tracą i niesłusznie wrzuca siię potem taką osobę do jednego 3wora i szufladkuje, ale niestety tak było jest i będzie. nie żebym się tu mądrzyła :)

Gość grrrrr..........
Nie poinformowanie o ciazy to nie jest nieuczciwosc ? To w takim razie pracodawca tez nie ma obowiazku poinformowac swoich pracownikow ze firma plajtuje i za 2 miesiace na bruku wyladuja ?

Gość pracownica może
równie dobrze nie wiedzieć że jest w ciąży a pracodawca może splajtować z dnia na dzień, mojej koleżance powiedzieli tydzień przed że sklep będzie zlikwidowany, nie dali jej kolejnej umowy do podpisania tłumacząc że ktoś w kadrach jest chory :O nawet jeśli wiedzieli wcześniej to nie musieli mówić firma może plajtować ale może nie splajtować a pracownik który nie ma takich kompetencji nie musi o tym wiedzieć, tak samo kobieta może być w ciąży ale może nie urodzić i to jest jej prywatna sprawa

Gość ta od płaskiej doopy
niech nie mopwi i jak chce niech idzie na zwolnienie, panstwo, ludzie, wszelkie instytucje nas dymaja ile mogą, a wy macie takie dyl;ematy moralne ;/

Gość ererere
ja jakbym dowiedziała się, że pracownica która zatrudniłam nie powiedziała mi że jest w ciązy to w najbliższym możliwym terminie zaliczyłaby wylot. Może pracodawca szuka kogoś kto jest mu bardzo potrzebny a kobieta w ciązy niestety ale nie jest pewnym pracownikiem.

Gość lvnw'lkvn
pRACODAWCY ZAWSZE WYKORZYSTUJA Maskara jakas pracowalam dwa lata w firmie potem mowialam pracodawcy ze starm sie o dzieckou uczciwie i co mialam wypowiedzenia 1 miesiac i zwolonili mnie( 2 dni pozniej dostalam wypoiwdzenie -niby redukcja etetow....oczywiecie zajscie w ciaze zajely mi 3 miesiacy ale wtedy juz pracy nie szukalam ale do konca zycia nie wybacze tego chamskiego zachowania szefa!!!!!!! PRACODWACY TYLKO WYKORZYSTUJA I KANTUJA PO STAZU 15 LATNIK WIEM O TYM DOSKONALE

Gość grrrrr..........
lvnw'lkvn --> pomylilas uczciwosc z naiwnoscia :D.... ciekawe po jaka cholere mowilas pracodawcy ze sie "starasz o dziecko" ... naprawde blysnelas ineligencja ;), to chyba z tego powodu a nie z powodu planowanej ciazy Cie zwolnil :D :D :D :D

Gość gość
Narzekacie, dzieci nie ma przyrostu nie ma ! Zastanówcie się nad sobą zero szacunku dla ciężąrnych - co znaczy sru na zwolnienie, ja miałam ciąże zagrożoną , to co praca ważniejsza niż zdrowie dziecka. Gdyby była możliwość, żę mąż utrzyma mnie i dziec i za 1400zł to bym chętnie robotą sobie głowy nie zawracała jeszcze będąc w ciąży!!!!!!!!!!!!!!!!