Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Matkolud

Kubek niekapek - czy to nie zbędny gadżet ?

Polecane posty

Gość Matkolud

Mój syn ma już grubo ponad rok,w ogóle nie używamy niekapka.Próbowaliśmy sporadycznie 2 czy 3 razy, ale syn w ogóle nie jarzył, o co chodzi i pijemy wszystko z butelki. Koleżanka twierdzi, że jej lekarz mówił , że im szybciej dziecko zaczyna pić z niekapka tym lepiej. Ja jednak uważam, że to chyba nieprawda, bo niby co ma takiego niekapek zupełnie innego od butelki, że tak jest potrzebny ? Ani nie przypomina to picia z prawdziwego kubka, a jest wręcz prawie że identyczne z piciem z butelki. Syn po prostu z butli pije chętnie, sprawnie, a z niekapka to tylko kilka łyków i koniec i tylko problem dać mu z tego pić. Czy ktoś z Was może też nie używa tego "gadżetu" ,sądząc , że to zupełnie niepotrzebny wydatek i dziecko moze pić z butli ,a potem przejść z czasem na zwykłą szklankę czy kubek ? Jak ja daję mojemu dziecku popić z kubka, to całkiem dobrze sobie radzi, mimo że z niekapkiem nie ma nic do czynienia.

ja pominęłam etap niekapka. mój od razu nauczył się pić z kubka. Polecam też zwykłą słomkę

Gość niekapek
ja mam ale moj ma 8 mcy i nie umie z tego pic. gryzie to ale nie ciagnie. pije narazie z butelki.

Gość Matkolud
Mój syn zawsze mało pił herbatek i soków, w ogóle był tym nie zainteresowany, musieliśmy się nieźle natrudzić, żeby on w ciągu dnia oprócz mleka wypił cokolwiek wody czy napoju.No i chyba też przez to własnie on mając ponad rok, nadal nie trzyma sam sobie butelki z piciem.Jak mu dasz butelkę, to się bawi, zamiast z niej pić i trzeba mu wszystko trzymać.Dlatego też ten niekapek to jakaś zbędna porażka dla mnie w takiej sytuacji.

To on już ponad rok ma? to spokojnie naucz go ze zwykłego kubka. Mój pił od 6miesiąca- ale wtedy jeszcze ja mu trzymałam. Koło roku pił już sam. Albo ze słomką spróbuj. Fajna sprawa.

Gość Ewela_19
Kubek to dobra rzecz, ale dzieci w różnym wieku się na niego przestawiają z butelek. Niektóre już po 5-6 miesiącu, inne z kolei po roku, każde indywidualnie. Większość dzieci jest gotowych średnio około 7-9 miesiąca. Moje ma 10 miesięcy i też woli jeszcze butlę. Nie martw się, wszystko w swoim czasie.

Gość Matkolud
No ta, ponad rok, problem w tym, że on nawet butelki nie chce sam trzymać przy piciu, to co dopiero kubek. Owszem, napije się parę łyków z kubka, ale żeby wypił całą porcję, to musiałabym z nim chyba godzinę siedzieć.

Gość Matkolud
Niedawno kupiłam mu ustnik treningowy, taki miękki z lovi, to gdzie tam, w ogóle nie chciał z tego pić, a jak przełożyłam jego smoczek, od razu pił;.

Gość Matkolud
No i tyle się gada o tym piciu z tych niekapków i ustników treningowych, a ja wśród swoich znajomych i rodziny, tam, gdzie są małe dzieci, widze przeważnie, że dzieci dużo starsze biegają jeszcze z napojem w zwykłej butelce ze smoczkiem i mało kto używa jakichś magicznych kubków.Nie raz dzieci prawie 2 letnie widzę z butelką.I rodzice nie widzą w tym nic dziwnego.

Gość ryhreyru
masakra jakas zeby ponad roczne dziecko pil oz trzymanej butelki

Gość Matkolud
Takie komentarze złośliwe mnie nnie interesują., Dzieci są różne i nie każde musi pić samo z butelki. Ja jako dziecko podobmo też nie trzymałam butelki sama, a jakoś teraz sprawnie sobie radzę z kubkiem:-)

Ja przerobiłam kilka niekapków, mały z nich pił ale z każdego był w stanie narozlewać więc dałam sobie spokój i wróciłam do butelki dla mleczka a inne napoje ze zwykłego kubeczka. Pomyślałam, że przecież celem jest żeby pił (bo strasznie mało pije) i żeby się nauczył samodzielnie posługiwać zwykłym kubkiem to po co mu utrudniać życie niekapkami z których najczęściej dość trudno się napić.

Gość ryhreyru
to niech pije z kubka po kilka lykow a nie trzymasz mu butle

Gość Matkolud
a co to za różnica, czy trzymam mu butlę czy kubek ? I tak sam kubka nie chwyci i sam nie będzie go trzymać

Gość Matkolud
On rozwija się normalnie, jak dziecko na swój wiek, tyle że trzymając butelkę nie jest zainteresowany piciem z niej.Tylko się butelką bawi.

ale nauczy się łykać z tego kubka i nie będzie wiecznie ssać smoka. A potem powoli zaczniesz go uczyć samodzielnie chwytać kubek.

Dobrym produktem przejściowym są też butelki z dziubkiem- takie z wodą mineralną.

Gość Matkolud
No łykać z kubka to on już umie od dawna, tyle że wiadomo, napicie się z tego zajmuje sporo uwagi i czasu i jak gdzies szybko trzeba się napić, np. na spacerze, to raczej pojenie z kubka jest niewygodne.

Gość Matkolud
No słyszałam o tych butlach z dziubkiem, tyle że u mego syna wszystko ma taki efekt, że z tych butelek czy z kubka, czy np. z takiego kubka z dziurkami, ale kubka "kapka" napije się tylko parę łykówi koniec. A z butli wypije całą zawartość, a chodzi chyba też o to, by dziecko się napiło, a nie dać mu tylko 2 łyki dla zasady, byle nie piło z butli.

Ale nie uważasz , ze jak dziecku chce się pić to ono się samo "nie ususzy'? Jak poczuje pragnienie to i z butelki i z kubka się napije

Może jeszcze nie czas na zmiany,mój ok.2 i pół roku stwierdził,że jest już urośnięty(to jego słowa)i przestał używać butelki(absolutnie żadnych problemów ze zgryzem i ząbkami nie miał,no chyba żeby ssał cały dzień,ale to odrębny problem

moje dziecko często pije bo coś lubi. Jak dam mu sok to wypije 2 kubki- jak wodę to pół. to znaczy, ze dawanie wody spowoduje odwodnienie? może on poprostu lubi ciamkać tą butlę a zwykłą butelkę traktuje jak faktycznie narzędzie do picia?

Gość Matkolud
No niby tak, ale jednak znam syna na tyle, że wiem, że jak coś go wyprowadzi z równowagi, to nawet mimo pragnienia, nie wypije. Jednak coś to mówi, że z butelki wciągnie całą zawartość i pije aż stęka, a z kubka się niecierpliwi i nie chce.I on nawet jak jest głodny czy ma pragnienie, to jak mu nie odpowiada jedzenie czy sposób picia, nie ruszy, mimo pragnienia czy głodu i potem biega i płacze, bo chce pić, czy jeść.

To ja już Ci nic więcej nie podpowiem. JA bym mu zamieniła sprzęty i tyle a ty rób jak uważasz.

Gość Matkolud
Nie, akurat problem ciamkania nie istnieje. On to ciamkanie traktuje tylko jako narzędzie do napicia się. Nawet w zabawie nie bierze butelki ze smoczkiem do ust, tylko sobie np. pstryka smoczkiem, chowa butelkę itp. tak że jedynie,jak mu ja ją podam do ust, pije. Kubek taki z dziurkami kapek, jak mu zaczepiałam ręce na jego uszach, chwyta czasem i niby trzyma razem ze mną i pije, ale to 2-3 łyki i już chce lecieć do zabawy i mu się to nudzi.

Gość Matkolud
alonusxka bardzo dziękuję za podpowiedzi,przydadzą się, ja też uważam, że zamiana sprzętu to dobra decyzja, tyle że pewnie czasochłonna i męcząca u nas

Gość Matkolud
Może na początku picie będzie żmudne i męczące, ale może z czasem nabierze wprawy. A koleżanko od 2,5 latka , używaliście niekapków albo innych cudów ? Czy było tak, że pił z butli i na raz stwierdził, że chce z normalnego kubka ?

A jak miałybyście do wyboru pałeczki czy widelec to co byście wybrały?No to co się dziecku dziwić,że woli łatwiejszą formę?ale fakt,mógłby już sam się obsługiwać