Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sierpppniówka

Jaki rozmiar kupić ?

Polecane posty

Gość Sierpppniówka

Hej wszystkim. Prosze o radę. Termin porodu mam na 14 sierpnia, chciałabym kupić maluszkowi kombinezon jesienny np. cos takiego http://allegro.pl/mothercare-kombinezon-z-uszkami-0-3m-62-ssp-1085-i1718360709.html Jaki rozmiar mam kupić 62 czy 68 ? Maluszek może urodzić się pod koniec sierpnia, a we wrześniu jest już chłodnawo ? Doradźcie.

ja bym wzięła 68. wygodniej będzie go założyć. a jak maluch będzie miał 60 cm przy narodzinach? to możesz wcale go nie zdążyć ubrać :) a tak poza tym to ja szczerze polecam te bez nogawek, tylko z "workiem" na dole, takie śpiworki. są wygodniejsze. miałam tego typu i może ze 3 razy założyłam, potem już tylko śpiwór i skończył się płacz przy ubieraniu, na spacerze i wycie przy rozbieraniu.

Gość vcdvcds
mysle, ze jeszcze zdazysz kubic kombinezon..

sama myslalam nad takim kombinezoniikiem, ja chce kupic rrozmiar 62. Rodze w koncowce listopada. Ale Ty mozesz wciac 68,bo dziecko urosnie, a pozatym zdazysz jeszzce kupic;)

Gość Ewela_19
62. 68 może na mim wisieć.

Gość ja proponuję kupić
polarowy dresik na 68, tak miałam. Mała była malutka jak w nim wychodziła ze szpitala, potem na chłodniejsze dni jak znalazł. A teraz ma 3 mce i dalej jest dobry na nią . z jednoczesiowych szybko sie wyrasta

Gość taa jasne, tylko ze jak
nakupujecie tyle na wyrost, to nawet jak pozawijacie rekawy, nogawki, to i tak wszysko odstaje od ciala, dziecko rozchelstane, ramiona i klata na wieszchu... jaka to ma niby pelnic funkcje?? ubrania dopasowane do wielkosci dziecka grzeja, a nie za duze. w zaduzych dziecku moze byc zimno i tyle z waszej oszczednosci. przeciez takie ubranie nie kosztuje nawet 100 zl zeby tak skapic. no ludzie... za 3 miesiace zamim bedzie pasowalo bedzie juz zima i taki kombinezon z bawelny nie bedzie sie nadawal. przeciez normalne zdrowe dzieci nie maja po urodzeniu wiecej jak 50 cm z kawalkiem, a wy chcecie zakladac im rozmiary 68?! to tak jakbyscie sobie majac rozmiar 36, kupily 40 albo 42. puknijcie sie w czolo.

Ja rodziłam w końcówce sierpnia, synek urodził się duży, miał 60 cm. Na koniec września przeszliśmy na rozmiar 68 a pod koniec listopada nosił już 74. Lekarz pod koniec ciąży zazwyczaj mówi jak duże będzie dziecko, w każdym razie mój już od siódmego miesiąca mnie uprzedzał, że urodzę dużego synka.

Gość Ewela_19
No właśnie. Statystyczne dziecko rodzi się dużo mniejsze niż 56 cm, a jesień nie trwa tak długo, żeby zdążyło urosnąć o dwa numery w ciągu 2-3 miesięcy. Rozmiar 68 jest na dziecko 4-6 miesięczne i zanim taki sierpniowy maluch do niego dorośnie będzie już zima i pora na kolejny cieplejszy kombinezon. Nie ma co na siłę szukać oszczędności. Te cienkie kombinezony nie są aż tak drogie. Ja kupowałam akurat używane, ale w świetnym stanie i dobrych firm za naprawdę niewielkie pieniądze (za jesienny KappAhla dałam raptem 30 zł i za grubszy na zimę z Lindexu niewiele więcej). Rozmiary też są różne i niekiedy bywają zawyżone, więc takie nowo zakupione rzeczy mogą być jeszcze większe, niż się wam wydaje w momencie zakupu (np. te sieciówkowe są z reguły dużo większe od polskich odpowiedników).

Gość Ewela_19
Mój też jest z końca sierpnia, ma w tej chwili jakieś 81 cm wzrostu, a spokojnie mieści się w sieciówkowe ubrania na rozmiar 74, także różnie z tymi rozmiarami bywa. I nie tak znowu wiele dzieci rodzi się 60 centymetrowych, większość naprawdę ma od 50 w porywach do 56 cm.

Gość do sunnix
czy ty w ogole masz dziecko? bo jesli tak to w takim razie wykracza poza wszelkie siatki centylowe :o jakim cudem miesieczne niemowle moze nosic rozmiar półroczniaka i w wieku 3 miesiecy ubrania na 8 miesieczne dziecko??? ja kurde nie kumam?! moze kupujesz na juakims chinskim bazarze i po praniu kurcza sie o polowe i rozmiar tylko na metce zostaje? :o rety, ludzie to maja bujna wyobraznie.. a moze rekawy zawijasz po pachy i sie cieszysz ze dziecko w duzym chodzi chociaz sie topi?

Gość mamama26
jak najbardziej 62 - ja mam 56 i maluszek pierwsze miesiące się kompletnie topił w nim - niebyło jak mu rąk wyjąć z rękawków - baa nawet nie dało się ich tam włożyć bo było takie wielkie że same wychodziły - a dziecko chce ruszać rękami - miałam też 68 i robiłam tak że wkładałam dziecko i nie dawałam rąk do rąk tylko zapinałam małego jak w śpiworze bo miał tak dużo miejsca - a potem szybko przerzuciłam się na grube spodnie i kurteczke - dla mnie dużo wygodniejsze

mala agatka-a czy ty masz dzieci ? skororadzisz kupic 68 bo na malucha 60 bedzie za male to chyba nie znasz sie na rozm moj syn urodzil sie spory4200g i 57 cm a nosil ubranka 56 i byly za duże ! na chrzcinach 3 miesiące po urodzeniu mial ubranko 62,jedno na sobie mial 68 i bylo ciut za duże,a maly nie był bo mial jakies 7 kg ja polecam 62 zdecydowanie 62 syn kolezanki urodzil się 52 cm i 3400g i nosil ubranka 50-56,teraz ma miesiac i nadal nosi ten rozm

dobra,myslalam ze to jakis cieniutki kombinezon :P bys sie nie zdziwila pogoda we wrzesniu,ja bym odlozyla zakup na pozniejszy termin na dni gdy juz zacznie sie robic chlodno,bo przeciez nie bedziesz go zakladac gdy bedzie bynajmniiej 20st ;) wszystko zalezy jak duze urodzi sie dziecko...potemj zdecydujesz,nie musisz jezdzic i szukac wiec spokojnie odloz sobie ten zakup na wrzesien;)