Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość naneczka22222222

mam pytanko a propos wychowawczego (prosze o odpowiedz)

Polecane posty

Gość naneczka22222222

witam, wiem ze na wychowawczym dostaje sie cok okolo 400 zł.jezeli nie przekroczy sie sumy 507 (chyba) na osobe. tylko czy do tego zalicza sie umowa zlecenie? chodzi o to ze ja mam umowe normalna na czas nieolreslony (ok 1000 zl. miesiecznie) a moj maz ma umowe zlecenie (ok 1450 miesiecznie) . wiec jezeli sie zalicza nie dostane wychowawczego?? ?? ?? przeciez jezeli bym poszla na ten urlop to nic nie dostaje i wtedy tylko liczylby sie nam dochod mężą...jak to jest skonstruowane?? pomocy :) anna

Gość pafi
Hej, umowa zlecenie jak najbardziej jest brana pod uwagę przy obliczaniu dochodu rodziny, który nie może przekroczyć 504 zł na os. m-cznie, żeby mieć uprawnienia do zasiłku rodzinnego. Dodatek w wys. 400 zł dostaniesz tylko wtedy, jeżeli będziesz miała uprawnienia do zasiłku rodzinnego. Twój dochód nie będzie brany pod uwagę w związku z uzyskaniem prawa do urlopu wych. Najlepiej będzie, jeżeli zgłosisz się do OPS w Twoim mieście i tam Ci dokładnie wszystko wytłumaczą, m.in. odnośnie dochodu, bo nie zawsze jest tak, że tylko aktualny dochód jest brany pod uwagę.

ja mam takie samo pytanie... czy moj dochod bedzie brany pod uwage ? bo przy skladaniu wniosku trzeba dac zaswiadczenie z urzedu skarbowego o dochodach za 2010 rok, a wtedy bylam na macierzynskim, wiec uzyskiwalam calosc wynagrodzenia za umowe o prace. W jaki sposob wylicza się ta srednia na osobe ?? ja mam 1300 zł maz 1000 zł mamy 1 dziecko. Czy moje zarobki beda liczyc sie jako utacone, czy to co zarobilam przez ten rok sie zaliczy ??

Gość wert..
Twój dochód będzie w papierach w mops wpisany jako dochód utracony, a więc nie będą go wliczać, tylko dochód meża będzie brany pod uwagę.

Gość pafi
Zawsze do każdego wniosku o zasiłek rodzinny dostarcza się zaświadczenie z US o dochodach, na chwilę obecną trzeba dostarczyć z 2009r. (tj. aby pobierać świadczenia do 31.10.2011r.) wszystkich dorosłych członków rodziny. Jeżeli sytuacja dochodowa męża nie uległa zmianie od 2009r. np. cały jego dochód z 2009r. pochodzi z jednej firmy, której do nadal nie zmienił, to wystarczy właśnie to zaświadczenie z US. Kobieta, która przebywa na url. wych. również dostarcza zaśw. z US za 2009r. Uzyskanie prawa do urlopu wychowawczego powoduje utratę dochodu z 2009r., nie jest brany pod uwagę przy obliczaniu dochodu rodziny. Jeżeli w 2009r. były jeszcze jakieś inne zakłady pracy - trzeba donieść świadectwa pracy i PIT-y 11 od pracodawców, a jeżeli tylko firma, która udziela urlopu, to tylko ten PIT11 za 2009r. (do obliczenia utraty dochodu)

dziekuje bardzo za konkretna i uwyczepujaca odpowiedz :)

Gość pafi
Mam nadzieję, że pomogłam. Oczywiście to nie wszystkie dokumenty, jakie będzie trzeba dostarczyć wraz z wnioskiem o świadczenia do OPS. Te dotyczą dochodu podlegającego opodatkowaniu w tych konkretnych sytuacjach. Oprócz tego jest kilka innych, o których poinformuje pracownik OPS.

Gość Aneta222
pafi a dlaczego za 2009 rok? Ja już poprosiłam za 2010, źle zrobiłam?

Gość pafi
Do 31.10.2011r. trwa bieżący okres zasiłkowy i wymagane jest zaświadczenie z US za 2009r. Od 01.11.2011r. zacznie się nowy okres zasiłkowy (do 31.10.2012r.) i wtedy będzie "obowiązywało" zaśw. z 2010r.