Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawa mamcia

co robicie z 4tygodniowymi maluszkami?

Polecane posty

Gość ciekawa mamcia

jestem bardzo ciekawa jak zabawiacie takie dzieci? jestem mama takiego szkraba i kompletnie nie wiem jak sie nim zajc gdy ma czas czuwania, oczywiscie spiewam mu, nosze, masuje oliwka ale co jeszcze ciekawego poradzicie?

Gość D.Bill
jak przyzwyczaisz małe do tego, że cały czas będziesz mu dostarczać rozrywki to źle skończysz;) zapewnij mu bezpiecznie miejsce, gdzie będzie mógł poogladać sobie świat: mieszkanie czy ogród, trochę zabawek do rączek, muzyka w tle...

Gość ciekawa mamcia
on jeszcze nie utrzyma zadnych zabawek, jak go wsadzam na bujawke to 10minut tam posiedzi i juz domaga sie uwagi... czasami zaerknie w tv bo kolorowo :) ale tez nie na dlugo

Gość madomma
Z takim maluchem niewiele można zrobić, ale np- kladzenie na brzuszku- dziecko w tym czasie cwiczy a Ty umilasz mu to chociażby gładzenie po plecach, pokazywanie przedmiotów o kontrastowych kolorach- najlepiej biel i czerń ( przesuwając przed oczami- , maluszek ćwiczy wodzenie wzrokiem), bujanie w rytm muzyki, grzechotka, karuzela, wycieczki po domu i opowiadanie gdzie się jest i co widać ( mimo, że do maluszka mało dociera to zawsze będzie zadowolony słysząc głos mamy :) )

Gość n n n m m m n b n
Tez uwazam, ze ciagle noszenie i zabawianie dziecka do niczego dobrego nie prowadzi... Moje dziecko w tym wieku jadlo, spalo, a jak nie spalo to lezalo i ogladalo swiat wlasnie. Bez nadmiernego noszenia, bujania. Po mleczku do lezaczka/lozeczka i zasypialo samo bez problemu. Jak mialo 3 m-ce, to kazdy sie dziwil, jakie spokojne dziecko, ktore nie domaga sie non stop uwagi, zabawiania i noszenia, ze zasypia samo. Oczywiscie w ciagu dnia duzo mowilam do niego, spiewalam, wlaczalam spokojna muzyke.

Gość rtghg
lepiej zbytnio się nie pal do tego zabawiania dziecka bo niedługo założysz kolejny temat z serii: nis śpie, nie jem, nie załatwiam sie bo dziecko nie pozwala mi się oddalić na 10 cm ;)

Gość Moje w tym..
wieku to spało po 20 godz na dobre, jadlo i robilo kupe to byly aktywnosci takiego malucha. Boze jak ja tesknie za tymi czasami kiedy moje dziecko tyle spalo a ja mialam full czasu a teraz ten szkrab ma rok i nie moge usciasc na 5 minut. Takze ciesz sie spokojem a na aktywnosci przyjdzie czas zoabczysz

Gość madomma
Moje dziecko ma dziś 9mcy :) Zawsze poświęcałam mu trochę uwagi, ale jak widziałam ze, bawi się samo to nie ingerowalam :) Jest spokojnym, kochanym maluchem, mimo że w pierwszych miesiącach życia wspomagalam jej rozwój przez zabawy wymienione powyżej :)