Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bazylia miętowa

potrawy z ziemniaków

Polecane posty

Gość bazylia miętowa

co gotujecie z ziemniaków,wasze przepisy - u mnie kluski śląskie -kopytka -pyzy itp. czekam na ciekawe propozycje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
-gotuję w koszulkach i jem same z masłem -bratkartofle- gotuje w koszulkach krajam na plasterki do naczynia żaroodpornego posypuję przyprawą do ziemniaków i startym serem, zapiekam- mniam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość masakraaaaaaaaaaaaaa
-kotleciki ziemniaczane! uwielbiam :) -placki ziemniaczane -pierogi z nadzieniem ziemniaczanym -babka ziemniaczana -zapiekanki ziemniaczane i wiele wiele innych :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ktototakiktototaki
kiszka ziemniaczana :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gołąbki z farszem (tarte ziemniaki) pyzy - zwane inaczej szarymi kluskami kluski śląskie kopytka knedle nadziewane pierogi ruskie placki ziemniaczane kotlety ziemniaczane Ciekawi mnie kiszka ziemniaczana "ktototakiktototaki"opisz jak ja robisz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ktototakiktototaki
margolko tarkuję ziemniaki na drobnej tarce (jak na placki ziemniaczane) , pieprz , sól wg uznania. Na patelni topię skrojone w kostkę skawreczki ze słoniy lub boczku . Tym gorącym tłuszczem ze skwarkami zalewam farsz z ziemniaków . I takim ciastem napełniasz do połowy jelita grube wieprzaka . Układasz to na blachę równomiernie rozprowadzając to ciasto które jest w kiszkach i hop do piekarnika . Jak już jelita zaczynają pęcznieć - czyli kurczą się pod wpływem temperatury- nakłuwasz kiszkę w kilku miejscach grubą igłą , aby zapobiec jej pęknięciu . Pieczesz do uzyskania ciemnozłotego lub brązowego koloru , wtedy skórka jest chrupiąca :D Oczywiście przed wlaniem ciasta do kichy musisz związać jej końcówkę nitką aby farsz nie wypłyną i tak samo zawiązujesz już po jej napełnieniu .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jamochłonka
Składniki 1 kg ziemniaków 5 dag szynki 2 łyżki masła 5-7 dag sera żółtego 1 łyżka mąki mleko (ok.1 szklanki) sól, pieprz Wykonanie Ziemniaki obieramy i kroimy w talarki. Szynkę kroimy w drobne paseczki lub w kostkę. Ser należy zatrzeć na grubej tarce. Naczynie żaroodporne smarujemy 1 łyżką masła. Układamy talarki ziemniaków,solimy, pieprzymy, następnie szynkę i znowu ziemniaki. Ilość warstw dowolna. Kończymy ziemniakami. Teraz robimy sos beszamelowy. Jedną łyżkę masła rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę, chwilę ok. 1 minut. mieszamy, zalewamy zimnym mlekiem i mieszamy do zagotowania. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ser, mieszamy. Serem możemy też posypać potrawę przed zapiekaniem. Ja dodałam do sosu. Sosem zalewamy ziemniaki, wkładamy do piekarnika na 200 stopni i pieczemy około 1 godziny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ktototakiktototaki- dzięki za przepis,wygląda na bardzo pyszną potrawę z pewnością wypróbuję!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość k-a
gotowane - cale lub tluczone (wtedy z roznymi przyprawami i dodatkami) pieczone - w kawalkach z oliwa (lub kaczym smalcem) i ziolami zapiekanka - surowe ziemniaki w plasterkach z serem tymiankiem, czosnekiem, galka m. i mlekiem na zaden inny przemial i przerob ziemniakow bym nie marnowala - za bardzo je lubie w podstawowej formie ;) 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zuzlandia
ja do placków ziemniaczanych dodaję startą cukinię, czasem selera efekt jest super - nie są tak ciężkostrawne, a smakują znakomicie polecam też ziemniaki z piekarnika: surowe ziemniaki myjemy dokładnie, wykrawamy brzydkie części (jeżeli są młode, to nie skrobiemy), kroimy na ćwiartki lub szesnastki - w zależności od wielkości kartofli, wrzucamy do dużej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy oliwą, posypujemy dużą ilością suszonych ziół i solą, mieszamy rękami, żeby były dokładnie obtoczone i wstawiamy do piekarnika, 200 stopnie, aż będą miękkie i się zrumienią (kilkadziesiąt minut) super smakują jako dodatek albo samodzielne danko, na przykład z sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego można też dodać marchewki i inne warzywa wpiszcie też w google "knedlowa rolada" - bardzo fajny pomysł, polecam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×