Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość punkt widzenia333

siostra

Polecane posty

Gość punkt widzenia333

hejka. jak myślicie? za miesiac rodze. mieszkam z mezem i teściami. przy porodzie bedzie mąż, gdzies tam w szpitalu pewnei tesciowa. rodzice odwiedza nas w szpitalu zaraz po urodzeniu. myslalam ze siostra tez ale okazuje sie ze ona ma inne plany: otóz chce wziasc tydzien urlopu na czas mojego porodu i jak podejrzewam przyjechac. no ale chyba nie rozumie ze to troche niedobry czas bo nikt tam nie bedzie sie nia zajmowal, bo to dla niej obcy dom, maz sie skupi na mnie, tesciowa na mnie i synu, oni tez zostana ze mna tydzien po porodzie i jakos tak nie wiem co z ta siostra...bedzie zamieszanie itd i ona gdzies posrosku...a moze przesadzam?moze powinnam sie cieszyc ze chce byc? albo zaproponowac jej zeby przyjechala na tydz np. jak maz i tesciowa wroca do pracy?to wtedy bym nie byla sama

Gość punkt widzenia333
up up

Gość a z jakiej racji
ona ma rezygnowac z urlopu????? dziecko zobaczy jeszcze nie raz nie dwa cos jest pępkiem siwata czy jak:O

Gość punkt widzenia333
no wlasnie ona nie rezygnuje z urlopu tylko go bierze specjalnie na moj porod. w sumie to nie pyta czy moze porzyjechac ani nic, tak jak juz zapowiedziala ze bedzie do mnie przyjezdzac czesto a nawet bardzo i tez o nic nie pyta a to przeciez dom tesciow itd.boje sie ze bedzie jakby za czesto, ze bedzie na nas ''wisiała'' jak sie dziecko urodzi. wiem ze chce dobrze, bardzo ja kocham....ale boje sie jak to bedzie zwlaszcza ze to nie moj dom

Gość a z jakiej racji
tez masz problem zachwujesz sie jak rozkapryszona 5 latka:O

Gość punkt widzenia333
niby czemu?

Ja na twoim miejscu staralabym sie odwlec jej przyjazd na inny dzien. U mnie bylo tak, ze jak urodzila mi sie coreczka to przez pierwsze dni chcialam byc z nia sama. Mimo zmeczenia denerwowalo mnie, ze non stop nachodzili mnie tescie, jacys inni ludzie niby pomoc, zobaczyc dziecko, ale dla mnie bylo to wtracanie sie a ja chcialam sie nacieszyc po prostu moim dzieckiem.

Gość Pani Magda
Kochana masz siostre,ale faktycznie bedzie Was tam duzo troche,moze powiedz jej niech przyjedzie jak juz maz i tescie do pracy wroca tak jak napisalas,mysle ze wtedy najbardziej Ci sie przyda z pomoca :) Pozdrawiam i zycze szczesliwego rozwiazania.

Gość punkt widzenia333
ale jak jej to powiedziec zeby jej nie urazic?bo zaraz bedzie ze no tak tesciowie wazniejsi, ze jej nie chce itd

Gość punkt widzenia333
nie wiem jak to wszystko bedzie...czy jak wam sie rodzily dzieci tez nastapilo takie uwielbiebie rodzinki ze ciagle sie do was zjezdzali?

U mnie bylstraszny najazd rodzinki (przyjechali na zxaproszenie tesciowej) i strasznie mnie to wkurzalo, ale ja jestem zbyt mila by powiedziec to wprost. Z bolacym kroczem jeszcze wszystkim nosilam do picia:(((( Ja przez pierwsze dni, nawet tygodnie chcialam pobyc sama z malenstwem i tyle. Pare razy niezle poklocilam sie o to z tesciowa ktora non stop przlazila i pouczala plus chciala zabierac dziecko. Jak Bozia da mi drugiego dzieciaczka to przed porodem jasno poinformuje ze pierwsze dni - wara ode mnie.

Gość szukam ksiazki
moim zdaniem najlepiej bedzie jakprzyjedzie kiedy tesciowa i twoj maz wroca do pracy . Wtedy bedziesz miala wiecej spokoju , wiecej czasu zeby porozmawiac z siostra , zajac sie mala i nie bedziesz czula sie skrepowana jej osoba w nie twoim domu .Powinna przyjechac jak oni wroca do pracy , tak przynajmniej mi sie wydaje . Jak przyjedzie na porod to i tak nic ci przy dziecku nie pomoze , bo wszyscy beda chcieli sie dzieckiem zajmowac , kapac itd .

Gość punkt widzenia333
no wlasnie....szkoda ze pierwsze dni po porodzie nie bedzie ze mna mojej mamy:( no ale mieszka daleko no i tak jak mowilam to dom tesciow i jak juz tesciowa ma urlop zeby mi pomoc mama nie chce przyjezdzac tymbardziej ze ich relacje nie sa najlepsze. pewnie moja mama bardzo to odchoruje tak jak ja

Gość punkt widzenia333
:(

echh tak to jest z rodzinami u mnie to samo zaczelo sie od pielgrzymek w szpitalu ... i w dzien wypisu cala rodzina najblizsza sie stawila a ja ledwo siedziec moglam a dziecko i tak tylko spalo przez ten czas dziecko powinno sie odwiedzam minimum tydzien lub dwa po narodzinach chwala bogu ze maz nie protestowal przy mojej decyzji ze do czasu urodzenia sie małego nie dzwonimy nigdzie ze rodze nawet do moich rodzicow bo bym miala pod porodowka pielgrzymke ... rodzilam w nocy a tesc no dlaczego nie dzwoniliscie ja bym zaraz byl z tesciowa i siedzial przed porodowka no sory moze chcial by porob odebrac ...wiec zadzwonilismy po wszystkim oni smacznie spali i spoko :)

autorko - zrozum, ze nie nie jestes pepkiem swiata i to jest Twoje dziecko i meza i tylko Wy macie obowiazek sie nim zajmowac, pozostali moga ale nie musza

Gość szukam ksiazki
powiedz ci tak :sa rozne tesciowe , moja np nie mieszkala ze mna ,ale po porodzie przychodzila pierwsza , chciala kapac , ( pierwsze 2 tyg pomagala przy kapieli ) potem sama kapalam , bo sie nie balam . Pozniej przyszla kilka razy i texz chciala kapac , a ja bylam zla o to . Karmilam piersia i chciala mnie namowic na butelke zeby mogla karmic i zabierac malego do siebie .Jesli chodzi o pierwsze kapanie , moja mama ustapila , bo tesciowa chciala byc we wszystkim pierwsza i wazniejsza . Ogolnie nie jest zla kobieta , poisze to tylko zeby powiedziec ,ze moja byla nadgorliwa i troche jakby rywalizowala zeby to ona byla lepsza babcia . Takze nie wiem jaka jest twoja , ale przygotuj sie mimo wszystko ,ze nawet ty mozesz zostac odsunieta od dziecka , bo tesciowa bedzie chciala sie nim zajmowac , bedzie uwazala ,ze zrobi to lepiej . Jesli ci to bedzie przeszkadzalo , to nie daj sie . Takze jak przyjedzie siostra to bedzie zamieszanie i lepiej jak by przyjechala pozniej . Co do twojej mamy , moze przyjedzie w innym termine . Jasne ,ze wolalabys mame , bo mama to nie tesciowa , nawet ta najlepsza. A co do wtracania sie do dziecka , jezeli tesciowa bedzie sie za bardzo wtracala i bedzie ci mowila co masz robic , a ty bedziesz uwazala inaczej to nie daj , stanowczo mow nie , zeby kazdy zrozumial ,ze ty i maz decydujecie o dziecku i to wy jestescie rodzicami . wazne zeby twoj maz byl po twojej stronie i wrazie co mowil tesciowej zeby sie nie wtracala . Ale moze nie bedzie zle , moze twoja tesciowa jest fajna i nie bedzie wam mieszac w wychowaniu i malzenstwie

Gość szukam ksiazki
przepraszam za bledy :-)

Gość szukam ksiazki
a co do odwiedzin to faktycznie przeszkadza. Jak lezalam po porodzie tez wszyscy przychodzili , drzwi sie nie zamykaly , a to mama , a to tesciowa , a to siostra , a to maz, a to kolezanki. I tak w kolko . A ja bylam tak zmeczona po porodzie ,ze chcialam sie wyspac , odpoczac , a zamaist tego przyjmowalam gosci . Jedni wychodzili , drudzy wchodzili . Oczywiscie cieszylam sie i bylam wdzieczna za odwiedziny ,ze o mnie pamietaja , ale to naprawde meczy .

Gość punkt widzenia333
m a d z - wierz mi ze wolelibysmy sami sie zajmowac dzieckiem i mieszkac sami ale niestety poki co sami nie mieszkamy. od nikogo nie wymagamy pomocy a wrecz boje sie ze tej pomocy bedzie z a duzo, ze np moja siostra tak sei zakocha w dzidzi ze wyjezdzac nie bedzie chciala

Gość punkt widzenia333
up

Gość punkt widzenia333
no i stało sie tak jak myslalam. powiedzialam siostrze ze lepiej zeby przyjechala pozniej a ona na to ze nie, ze ona przyjedzie na porod i koniec

Gość masz cholera
dziewczyno tez problem:O to jej to powedz a nie ja obgadujesz na cafe:O

Gość punkt widzenia333
nie obgaduje tylko sie doradzam jak to zrobic zeby jej nie urazic

Gość punkt widzenia333
a jeszcze jak powie ze przyjedzie z chlopakiem to calkiem draka bo niby czemu tesciowie maja goscic jakiegos zupelnie obcego chlopaka w domu?

Gość szukam ksiazki
skoro tak postanowila to trudno , przyjedzie i zobaczy ze to nie byl najlepszy moment. A z drugiej strony moze to i lepiej , bedziesz miala kogos ze swojej rodziny przy sobie

Gość punkt widzenia333
wiecie gdybym mieszkala u siebie albo na wynajmie to nie problem.dostalaby klucze i tyle. i bym sie nie martwila. a u kogos to tak dziwnie, nie wiem jak tesciowie do tego podejda a ajeszcze tak jak pisalam jak przywiezie chlopaka to juz w ogole..........

Gość punkt widzenia333
up

Gość punkt widzenia333
czy moglby ktos sie wypowiedziec?????