Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Helawopalach

Niemcy: jak oszczednie zyc majac rodzine 4-osobowa?

Polecane posty

Gość Helawopalach

Chcialabym spytac, ile wydajecie na jedzenie w ciagu miesiaca? Jestesmy 4-ro osobowa rodzina wraz z mezem pracujemy, a ciagle nie wiem gdzie sie podziewaja te pieniadze. niby wszystko mam pod kontrola,ale jakos kasy ubywa i nie moge nic odlozyc. Wydajemy najmniej 600 na jedzenie, czesto wiecej. Jak jest u was?

Gość wensday
a macie jakiś zasiłek na dzieci? podobno są roznego tego typu dotacje, dla osob ktore mja dzieci. z drugiej strony nie ma co narzekać. W PL juz byście chyba dawno z głodu zginęli, to cięzko samemu a co jak jeszcze są dzieci.

Gość search
My jestesmy w trojke i na jedzenie wydajemy jakies 400,nie wiem dokladnie.Z tym,ze my kupujemy np.wedliny w polskim sklepie,swieze,sa oczywiscie drozsze duzo niz niemieckie,ale o wiele lepsze. Zakupy typu mleko,maslo,makarony jakies kupujemy albo w Lidlu albo w Aldim,bo akurat mieszkamy niedaleko. Jakos tak na jedzeniu nie oszczedzamy specjalnie. Teraz sa takie ceny,ze wydasz 50 w sklepie i masz pusty wozek:o

Gość kghkf
My jestesmy w dwojke i wydajemy miesiecznie okolo 500 euro, ale codziennie jest swiezy obiad i prawie codziennie mieso :)

szczerze mowiac nigdy nie liczylam ile wydajemy na jedzenie, ale to prawda tutaj strasznie drogo, nie ma nic w wozku a 30 euro mniej...przeprowadzilam sie teraz z mezem do Berlina i staramy sie co tydzien jezdzic do Slubic na zakupy - w ten sposob zaoszczedzamy, paliwo jest troszke tansze w polsce wiec tam tez sie staramy tankowac, w ten sposob nam sie zwroci jazda do PL.

Gość stalllybywalec
powtarzasz topik 5 razy...

Ja kupuje najczesciej Angeboty, kupuje wieksza ilosc miesa, porcjonuje i zamrazam. kupuje tez wieksze opakowania np.proszek 10kg.staram sie nic nie wyrzucac. czesto z resztek w lodowce gotuje obiad. dodam ze sklepy w ktorych robie zakupy to Kaufpark i Netto.

Gość Helawopalach
My tez kupujemy w Lidlu, a co nie dostane w Lidlu, dokupuje w Edece. Do sklepu chodze z lista z zakupami. Staram sie zaplanowac obiady na jakies 5 dni, robie to tylko dlatego, bo kazdy wypad do sklepu konczy sie nieprzewidzianym zakupem czegos co nie jest tak az bardzo potrzebne. @wensday - my nie dostaniemy zadnego zasilku, bo zarabiamy wystarczajaco, chodzi mi tylko o to, ze nie potrafie co miesiac odlozyc kasy na bok. Zyjemy od do. Niby mamy wystarczajaco, ale to tylko na oplaty, benzyne i jedzenie. jest teraz okres wakacji i dzieciaki w domu siedza, bo nie stac nas na urlop. Smutne to ze oboje rodzicow pracuje, a dzieciaki w ferie w domu. Wyjazd rowna sie niezaplacone rachunki, czyli dlugi. Wkurza mnie, jak widze, ze coponiektorzy siedza na harz4 i kasy maja i na odjechane auto i na urlop!!! Teraz widze ze uczciwie nie mozna zyc, uczciwosc niepoplaca !!! Zastanawiam sie nad malym kup sprzedaj, zeby podbudowac budzet domowy, tylko co?

Gość ja mam takie pytanie z ciekawo
sci.ten zasilek na dzieci 25 tys.euro rocznie wprowadzony w styczniu 2008 roku przysluguje tylko niemcom?

Gość deutsch ist leicht
Dziecko,najpierw musisz zarobic,zeby ten "zasilek"dostac. Elterngeld myslisz,buahahahhaha.

Gość ja mam takie pytanie z ciekawo
ale ja nie mieszkam w niemczech ,dlatego pytam z ciekawosci.bo slyszalam ze tylko niemcom przysluguje.

Gość Helawopalach
Sorry ale ja o takim zasilku nie slyszalam. Fajnie by bylo jakby ot tak zasilki dawali. Z drugiej strony, jak to ludzie kombinuja jak tu zrobic zeby sie nienarobic a kasa na koncie byla. WKURZAJACE !!! A my musimy na takich pracowac!!!!

Gość mam takie pytanie z ciekawosci
w niemczech jest bardzo niski przyrost naturalny i rzad wprowadzil ten zasilek na nowo narodzone dziecko w styczniu 2008 roku.bylo nawet w telewizji ze niemki w ciazy majace termin na koniec grudnia 2007 roku zasiegaly porad lekarzy i poloznych co zrobic by opoznic porod.tak by dziecko sie urodzilo w styczniu 2008 roku.

Gość Helawopalach
Widzisz tacy ludzie dzialaja mi na nerwy ! nie niemka, nie ma pracy ale o zasilkach w niemczech lepiej poinformowana niz niemcy !!!!

Gość mam pytanie z ciekawosci
ale ja juz pisalam ze nie mieszkam w niemczech..moze ty jestes niedoinformowana bo nie ogladasz wiadomosci.i skad wiesz ze nie mam pracy..nie mieszkam w niemczech..

Gość deutsch ist leicht
Tu chodzi o Elterngeld,jest to zasilek po urodzeniu dziecka,procentowo obliczany od zarobkow mamy przed ciaza.Te 25000 to jest max tego,co mozna dostac,w tym wypadku musialaby taka kobieta zarabiac naprawde duuuzo przed ciaza.

Gość mam pytanie z ciekawosci
ale czy to jest tylko dla niemcow?

Gość ghjgfhdfgdfg
nie nie tylko dla niemcow.mi rozlozyli elterngeld na rok

Gość deutsch ist leicht
Nie,jest dla kazdego,kto ma pobyt(mial,bo nie wiem teraz jak to wyglada po wejsciu do EU) i jest zameldowany w De. Mozesz dostac tez najnizsza stawke 300 euro,jesli nie pracowalas przed porodem.

Gość deutsch ist leicht
*300 euro miesiecznie,Elterngeld przysluguje rok od urodzenia dziecka.

Gość twoja maleńka
Cześć mam pytanie: Ile wynosi najniższa ustawowa pensja w Niemczech? Czyli najniższa krajowa ?

Gość twoja maleńka
Mam pytanie załóżmy jestem z Polski, żenie się z Niemcem automatycznie mam obywatelstwo nienieckie. Mieszkam i jestem zameldowana TYMCZASOWO w Niemczech, nigdzie nie pracuje. Zachodze z nim w ciąże Czy w takim przypadku również dostaje 300 euro Elterngelt?

Gość nie ma obywatelstwa
niem automatycznie , pomarzyc zawsze mozna :P

Gość deutsch ist leicht
Masz prawo pobytu,pozwolenie na prace.Dlaczego tylko tymczasowo zameldowana? Jesli nie pracujesz dostaniesz 300 euro Elterngeldu.

Gość nie ma obywatelstwa
185e kindergeld

Gość tyle lat
O kuźwa to wy wyjechaliście po to żeby żyć jak w Polsce????Zeby liczyc każde EURO ???żeby chodzić do sklepu LIDL?????? Po cholere wyjeżdzać zeby za granicą zyło sie podobnie jak w Polsce, mozecie mi to wytłumaczyć???? A tak poza tym to chyba musiecie nie znac jezyka i miec jakas najgorsza tam prace skoro na nic was nie stac i nie mozecie odkłądać kasy :-(

Gość tyle lat
O i juz typowe Polaczki które doradzaja sobie o braniu zasiłków:-( Nie dziwie sie ze tak nas nie szanują za granicą bo polaczki nic tylko kombinuja jak mogą:-( Bierzcie sie do roboty a nie jedzcie na zasiłakach.

Gość tyle lat
Ej po co wy tam siedzicie skoro zarabiacie takie grosze ze ledwo wiążecie koniec z kosncem i robicie zakupy w najtanszych sklepach???? Możecie mi to wytlumaczyć???

Gość a mnie denerwuja takie osoby
ktore wyjada za granice,popracuja rok lub dwa i juz wielcy podatnicy:O