Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ktos wyjasni?

rodzice chrzestni

Polecane posty

Gość ktos wyjasni?

Niedługo będę chrzestną, a kompletnie nie wiem jak wygląda chrzest? czy muszę tam coś robić czy jak? Wie ktoś i wytłumaczy?

Gość pytaczka___2
jak to nie wiesz ? przecież chyba Cię ochrzcili ?

Gość nie no jasne
dziwne,ze nie pamieta co?

Gość nie no jasne
przed chrztem zawsze sa nauki dla rodzicow i rodzicow chrzestnych wiec nie stresuj sie

Gość ktos wyjasni?
a to nie dziwne ze chrzest za 2tyg a tych nauk jeszcze nie ma?

Gość o matko boska
spotkanie zazwyczaj odbywa sie dwa dni przed chrzstem,i tam wszystko mowia co trzeba powiedziec i robic wiec nie ma sie czym martwic

Gość nie no jasne
nie nie, u nas nauki byly chyba dzien przed:)

Gość 2429428
moze rodzice dzidzi ci nie pwiedzieli ze byly /sa nauki? jak ma na imie dzidzia?

Gość kakakakakka
Jakie nauki?? haha przecież to nie małżeństwo:D Chrzestna nie robi nic;-) Oprócz odpowiadania na pytania, wyrzekam się, chcemy i coś tam jeszcze;-) Ale to mówią wszyscy razem;-) Tydzie temu ochrzciłam córeczkę więc pamiętam:D

Gość o matko boska
ale to zalezy od ksiedza u mnie byla w piatek a w niedziele chrzest,a w innym kosciele jak podawalam dziecko do chrztu bylo w sobote. Napewno rodzice dziecka wiedza kiedy ma sie odbyc to spotkanie wiec moze z nimi pogadaj

Gość ktos wyjasni?
dzidzia ma na imię Basia. :) czyli nie mam się czym martwić?

Gość kakakakakka
nie ma żadnych nauka w większości kościołów! Jestem chrzestną również i też zero nauk... zreszt ą czego tu nauczać skoro tylko rodzice są potrzebni no i chrzestny odpala świece to wszystko...

Gość uiop()=?
a moze jeszcze mgr trzeba skonczyc na chrzesnego?:D

Gość ktoswyjasni?
Z Basią podszyw, ona ma na imię Konstancja.

Gość ktoswyjasni?
up

Gość ilona 2233
normalnie nie ma nauk ale jak sie ma takiego ksiedza jak u nas to tak latwo nie jest, spotkanie trwalo 1,5 godz. Dostalismy nauke jakich chrzestnych trzeba dziecku wybierac,ja dostalam ultimatum ze jesli chce w przyszlosci zyc w dobrych stosunkach z ksiedzem to powinnam wziazc chrzestnego ktroego on mi polecil bo moj brat wedlug ksiedza jest ze niewystarczajaca dobry, i dlugie kazanie ze rodzice chrzestni nie moga byc bogaci, cala lista przestrog. No i mam konflikt z ksiedzem bo chrzestnym jest moj brat. A znajomym powiedzial ze jek nie maja biednego ojca chrzestnego to tez im znajdzie. Wiec co parafia to inny zwyczaj

Gość AlfaIOmega)
kakakakakka nie ma żadnych nauka w większości kościołów! A TY co, chodzisz do wiekszoci kosciolow w polsce,ze wiesz? i owszem to SĄ nauki, bo bycie malo kto zdaje sobie sprawe co to znaczy byc rodzicem chrzestnym.

Zależy w jakim kościele, czasem chrzest jest po mszy a czasem cała msza jest ustawiona specjalnie pod chrzest :) Właściwie nic nie musisz robić, tylko dostarczyć kartlę od spowiedzi i zaświadczenie że przyjęłaś wszystkie potrzebne sakramenty, a po mszy podpisujesz w takiej księdze :) I jesli jest dziewczynka to do chrztu trzymasz Ty a jeśli chłopiec to chrzestny.

Gość ilona 2233
nam juz ksiadz wszystko wytlumaczyl,a i tak sie z nim nie zgodzilam,

u nas jest tak że w piątek przed chrztem niedzielnym jest spotkanie dla rodziców i chrzestnych, i w mojej parafii i w męża. Trwa około półtorej godziny, ksiądz mówi jak to wygląda, co kto w którym momencie ma robić itp, potem wspólna modlitwa za nasze dzieci i dopełnienei formalności jak ktoś nie zdążył wcześńiej.

Gość kakakakakka
Tak się składa, że mam sporo znajomych w różnych częściach polski i jeżdżę na chrzty, komunie itp. i pierwszy raz słyszę o takowych naukach;/

Gość kakakakakka
to było do lafa omega