Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość krychaaaaaaaai

jak mrozicie warzywa na zimę ????

Polecane posty

Gość krychaaaaaaaai

jak zamrozić fasolkę szparagową ??? kiedys zamroziłam i była nie smaczna a HORTEXOWSKA dobra jak to zrobic bo te ze sklepu to drogie:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja ja zwyczajnie myje dokładnie, odszypułkowuje z końcówek i mrożę.. ale faktycznie nie jest aż tak smaczna jak te mrozonki ze sklepu.. Chłopak mi powiedział, że te firmowe są wcześniej blanszowane, więc w tym roku tak spróbuje :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość graznica
dam Ci bardzo dobra rade, rade ktora dostalam kiedys od bardzo madrego kucharza- zawsze przed zamrozeniem warzyw wloz je najpierw na jeden dzien do miski z lodowata woda i trzymaj to w lodowce. po dniu warzywa beda bardzo jedrne i chrupiace, dzieki temu zamrozone nie straca jedronosci. mroze w ten sposob warzywa od kilku lat i nawet groszek jest idealny, nie pomarszczony, papryka jest chrupiaca, tak samo fasolka i inne warzywa. uwazam, ze jest to najlepsza metoda mrozenia, bo po odmrozeniu nie poznasz, ze warzywo od miesiecy lezalo w lodzie:) polecam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość krychaaaaaaaai
dzieki dziewczyny:) z ta zimną woda ciekawe :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie każda odmiana sie nada
Nie każda odmiana fasoli się nadaje do mrożenia. Sposób z zimną woda jest ok a niektóre warzywa trzeba blanszować a inne nie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a co znaczy Blanszować???
tak krok po kroku proszę o wytłumaczenie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość krychaaaaaaaai
Blanszowanie (z fr. blanche) to rodzaj obróbki cieplnej żywności polegający na zanurzeniu na kilkadziesiąt sekund we wrzątku i potem włożeniu do zimnej wody. Blanszowanie wykonuje się na delikatnych owocach i warzywach (np. liściach szczawiu, brokułach). Nie obniża ono w nich zawartości witamin. Blanszowanie przed zamrożeniem pozwala na zachowanie naturalnego koloru. Poza inaktywacją enzymów, blanszowanie powoduje również: mycie surowca i zmniejszenie zakażeń mikrobiologicznych; usuwanie gazów z komórek oraz z przestrzeni międzykomórkowej i redukcję przez to wolnej przestrzeni po załadowaniu do opakowań, jak również zmniejszenie korozji puszek; polepszenie struktury żywności, szczególnie odwadnianej później; straty rozpuszczalnych w wodzie składników odżywczych. Blanszowanie może być wykonane: w parze wodnej; przez ogrzewanie mikrofalowe; metodą zanurzania (immersyjną) w gorącej wodzie, w roztworze soli lub cukru.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Blanszować to znaczy włożyc warzywo na minutke do wrzatku i potem do zimnej wody :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a co znaczy Blanszować???
dziekuje za wyjasnienie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zupełnie nie rozumiem
Do ...... graznica "wloz je najpierw na jeden dzien do miski z lodowata woda" Nie wydaje mi się, że jest to najlepszy pomysł, bo warzywa moczone w wodzie przez dobę pozbedą się wszystkich pożytecznych składników odżywczych, które rozpuszczą się tej wodzie. Może i ten kucharz co do chrupkości warzyw miał rację, ale w porównaniu z utratą cennych składników, ta metoda mija się z celem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość krychaaaaaaaai
up up macie jeszcze jakies fajne sposoby na mrożenie??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość graznica
nie tracas wartosci, sprawdzilam to:) lodowata woda, podobnie jak mrozenie konserwuje. to w trakcie gotowania warzyw wytracaja sie wartosci odzywcze, ktore w raz w rozmiekczeniem produktu" wyciekaja" i mieszaja sie z woda. zimna woda, ja osobiscie uzywam prawie zamrozonej, nie ma wplywu na wartosci odzywcze:) pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nioe kumam
tego blanszowania :-D nigdy tego nie robię a mrożę warzywa i owoc eod lat i zawsze wszytsko jest ok. Po co 5 razy obrabiać warzywa, wtedy tracą najwięcej składników odzywczych :-O mrozi się świeże i po rozmrożeniu się obrabia cieplnie ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jhawert

zadnedo gotowania, blanszowania, surowe i swieze oczyszczone warzywa zamrażasz! Robie to od lat.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×