Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jaghatardom

czy zna ktoś tu SZWEDZKI???

Polecane posty

Gość jaghatardom

bo mam pyt.. cały czas mnie nurtuje ;) jak DOKŁADNIE wymawia się "o" ? chodzi mi te o z 2 kropkami na górze czytałam wiele artykułów dot. wymowy, ale nadal nie wiem :o niby to jest zbliżone do 'e' ale słyszę różne wersje, np: 'sota' - słyszę E (sjeta) 'gor' - słyszę wyraźnie O (jor) 'onske'- słychać coś pomiędzy y i u.. od czego to zależy ? z góry dzięki za odpowiedź :)

Gość jaghatardom
up

Gość jaghatardom
uppppp

Gość jaghatardom
nikogo nie ma ..? kurcze.. bo już wymyśliłam sobie własną teorię, że jest "o" przed r i "y" na początku wyrazu :D albo źle słyszę, albo występują nieznaczne różnice w wymowie tego samego dźwięku i jest to coś pomiędzy e, y i u

Gość brenda123
jezu ale wymyślasz, to na pewno tak samo się wymawia, a ty źle słyszysz..

Gość jaghatardom
up.. no właśnie naprawdę słyszę raz e, raz u z y, raz o :D ta moja teoria z r się jednak nie sprawdza, nawet z 1 samogłoska, bo 'smor' czyta się "e" ale za to 'for', tak samo jak 'gor' słychać "o" i tak samo na początku 'ode', 'over' znowu te "u" i "y", chyba wszystkie z tą samogłoską na początku tak się wymawia

Gość no nie znam ale moze pomoge
[długie pomiędzy polskim o i e, krótkie pomiędzy polskim e i a] Wymowa Pod względem wymowy język szwedzki różni się w znacznym stopniu od języka polskiego. Występują tu przede wszystkim długie i krótkie samogłoski, a także spółgłoski o charakterystycznym brzmieniu. Wymowa niektórych spółgłosek zmienia się, jeśli następują po nich samogłoski e, i, y, lub .