Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

BellyBaby

Dawka Foliku w ciąży????

Polecane posty

Hej, Czy w ciąży- 5 miesiąc- mogę łykać 0,4 mg Foliku i oprócz tego 0,4 mg foliku, który znajduje się preparacie dla ciężarnych??? Proszę o odpowiedź

Ale to chyba nie ma sensu ze bardzo. Bo folik najważniejszy jest w pierwszych tygodniach.

Gość dfjgkhj
a po co chcesz podwajać, jeszcze w 5 mies. kiedy cewa moczowa jest już dawno zamknięta i łykanie kwasu foliowego nic nie daje?

nie potrzeba tyle. jesli jednak przyjełas to nic sie nie stanie. nadmiar wydala sie z moczem ;)

Gość dla pewności możesz
no to się łyka na rozwój cewy nerwowej a nie moczowej. :) Mnie lekarz kazał odstawić kwas foliowy a zacząć brać witaminy zawierające już kwas foliowy.

Gość dla pewności możesz
sam foliowy zalecany jest do końca I trymestru a potem to już w zestawie witaminowym. A co ci lekarz mówił?

No właśnie o to zapomniałam zapytać, teraz na najbliższej wizycie na pewno to zrobię, dziękuję Wam!!

Gość fruuuusruuuu
To,że łykasz tak od poczatku ciązy to dobrze. Teraz w 5 mies. wystarczą zwykłe witaminy z kw. foliowym. Kwasu foliowego nie można przedawkować tak jak np. witamin i nie szkodzi w nadmiarze. ja jestem w 3 miesiącu i od poczatku biorę 15 mg/dziennie- dlatego,że ciąża była i jest zagrożona poronieniem- nie wiadomo dlaczego, może być zwiększone ryzyko wad rozwojowych.

Gość dfjgkhj
napisałam cewa moczowa? :) :) :) dobre ;P