Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Karota11

POMOCY!!!-czy będę miała macierzyński?

Polecane posty

Pracuję w firmie od 10.04.2011, jestem w 3 tyg ciąży, prosze o pomoc, czy są jakieś warunki co do zatrudnienia, że muszę ileś czasu przepracować zanim zajdę w ciążę, albo musze byc w określonym miesiącu ciąży przed zakończeniem umowy o pracę ?? Pracodawca zatrudnia pow 30 osób, więc to on płaci za zwolnienia itp. Moja umowa o pracę kończy się 31.12.2011 roku? czy dostanę macierzyński? urlop lub zasiłek?

Ja pracowałam 5,5 miesiąca bedac już w ciąży i idac na zwolnienie L4 a później na macieżyński bez problemu na 20 tygoni. Nie martw się w Twoim przypadku na 100 % dostaniesz Macierzyński.

Gość to nie tak jest jak
za L4 zawsze płaci ZUS. Pracodawca płaci za pierwsze 30dni (albo coś koło tego) zwolnienia a potem mimo że fizycznie dostaniesz kasę z zakładu pracy ZUS zwraca pieniądze za L4 pracodawcy. Macierzyńskie ci się należy -pracodawca musi ci przedłużyć umowę do dnia porodu. Potem gdyby nawet umowa już nie była przedłużana to i tak zasiłek mac. wypłaci ci ZUS.

Gość pytanko takie mam
pracodawca bedzie ci musial przedluzyc umowe do dnia porodu. za L4 bedzie placil pracodawca ale dostanie zwrot z ZUSu- takze to nie pojdzie z jego kieszeni. bedziesz miala 20 tyg macierzynskiego ale dowiedz sie jeszcze o te 2 dodatkowe. od bodajze zeszlego roku wymiar macierz wynosi 22 tyg tylko o te 2 tyg musisz napisac podanie do pracodawcy a on nie ma prawa ci odmowic - tylko nie wiem jak to wyglada gsy sie konczy umowa ale podejrzewam ze to powinno ci sie raczej udac. ach i gratuluje ciazy - chyba 5 tc a nie 3tc? liczy sie od daty ostatniej miesiaczki :)

Gość pytanko takie mam
ach no wlasnie to co wyzej tylko dlugo pisalam :)

Gość to nie tak jest jak
co do dodatkowych tyg. macierzyńskiego to będą one przysługiwały tylko jeśli pracodawca przedłuży ci umowę na czas dluższy niż wymagane przez prawo do porodu. w przeciwnym wypadku dodatkowe tyg. urlopu mac. nie przysługują bo nie jesteś pracownikiem. Po ustaniu zatrudnienia nie masz prawa do urlopu mac. tylko otrzymujesz zasiłek z ZUS w takiej wysokości jak otrzymywałabyś podczas urlopu mac.

Gość wredna małpa27
macierzyńskiego raczej nie dostaniesz ,no chyba że ci umowę przedłużą .

Gość mamamama26
ja jestem w takiej sytuacji i miałam umowe do dnia porodu, potem zasiłek macierzyński wypłacany z zus - 20 tyg plus piszesz podanie (czyli uzupełniasz kartke w zusie) o dodatkowe 2 tyg - po tych 22 tyg idziesz po papiery do zus i idziesz z nimi do bezrobocia i dostajesz zasilek dla bezrobotnych 6 m-cy - więc nie jest tak źle - pieniądze masz gdzieś do ukończenia przez dziecko roku

Gość 123juz
Umowę przedłużają z urzedu do dnia porodu. Jeśli pracodawca oczywiście jej nie przedłuży łaskawie. :-) Potem dostajesz zasiłek macierzyński z ZUSu, za 22tyg, z tym,ze 20masz normalnie przyznane,zas o 2 tyg dodatkowe musisz pisac podanie i jakiś tydzien-dwa przed zakonczeniem macierzyńskiego zwykłego złozyc -w ZUSie . Przerabiam już to w poprzedniej ciąży i teraz też mam taką sytuacje,ze umowa do sierpnia,a poród kilka miesięcy później. Zatem spokojnie, zasiłek dostaniesz bez żadnej łaski. Na L-4 w razie czego też możesz iść. IJeśli dasz radę i nie będzie przeciwskazań to spokojnie możesz pracować kilka miesięcy,a pracodawcy najlepiej zgłosić po 12 tyg. Zresztą teraz i tak jesteś już chroniona. A i nie mówimy tu o umowie na zastępstwo. :-) bo wtedy nic nie przysługuje niestety. i zwolnić moga od razu. tak mi się wydaje.

jest tak jak pisza dziewczyny - dostaniesz macierzyński z ZUS-u i te dodatkowe tygodnie też, tylko musisz podanie napisać. Dobra wiadomość jest taka, że od nowego roku to będa 4, a nie 2 tygodnie.