Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ciekawska mamuśka

podawanie nowych smaków - czy trzymacie się tabel???

Polecane posty

kochane mamuśki.. czy trzymacie się tabel żywnieniowych jeśli chodzi o wprowadzanie nowych smaków swoim pociechom??? czy na wyczucie wcześniej lub później podajecie pierwszego ziemniaczka czy marchewka a nawet kaszkę ryżową :)

ja znalam tabele zywieniowe z PL ale jako ze mieszkalam i wychowywalam corke przez 2 lata za granica kierowalam sie tamtymi zasadami, medyczna analiza mojego meza i...zdrowym rozsadkiem . Tym samym corka ktora byla karmiona zarowno naturnalnie jak i pila modyfikowane dostala wpierw mleko mm z kleikiem ryzowym w wieku 5 miesiecy. PO ok 2 tyg kaszki (ale jadle je bardzo krotko gora 2 miesiace). Nastepnie majac cos kolo 6 miesiecy dostala kolejno; marchew, ziemniaki a dopiero potem slodkie czyli jabklo , banana , sliwke, brzoskwinie (papki). w okolicach 7miesiaca zaczela jesc paluszkami np chrupku dla maluchow, kukurydze. Wtedy tez wprowadzilam produkty na mleku krowim jogurty, sery itp.(to jest moment w ktorym wiekszosc mam moze sie oburzac) W okolicach 9 miesiaca zaczela powli probowala nowych pelnych smakow czyli np curry z talerza meza. Wtedy tez odmowila papek, chciala kawalki jedzenia. Od 12 miesiaca jest juz calkowicie na naszym jedzeniu i na mleku krowim. Wiec nie, nie trzymam sie tabel, przynajmniej nie Polskich:-P

fajna mamo juz nie mieszkam za granica (mieszkalam w Texasie a wczesniej w UK). Mleko podawalam pelnotluste od 1 do 2 roku zycia (zalecenia amerykanskich lekarzy i dietetykow ze wzgledu na okres niejedzenia ktory najczesciej wystepuje w tym wieku). Od 2 roku zycia mleko z mala zawartoscia tluszczu . W stanach kupowalam zwykle mleko albo organiczne (w zaleznosci ile mialam kuponow na organiczne) . Corka lubila tez mleko migdalowe; traktowala je chyba jak deser bo bylo bardzo kremowe, robilam jej na to rozne owocowe mixy.

Gość dfjdsf
Z poczatku sie kierowalam ale z czasem dalam sobie spokoj

Gość dfjdsf
a w jakim wieku jest Twoj niemowlak ? Moja ma 7 skonczone gotuje jej na modyfikowanym

Gość dfjdsf
A i mialam jeszcze dodac, ze pomimo to, ze gotuje mleko modyfikowane moja corka jeszcze zyje i ma sie calkiem dobrze:)

Gość dfjdsf
No wlasnie a podobno nie wolno.. Kiedys bylo zupelnie inaczej i jakos zyjemy, moim zdaniem wtedy bylo lepiej .

Gość diablicze oblicze;)
O kurcze w teksasie:D no niestety ale to jest wieś. Ja mieszkałam z moją córką przez 10 lat w Californiii i tu w takim razie są jeszcze inne wymiary żywienia dla niemowląt. Mleko pełnotłuste tak wcześnie???? W sumie nie dziwota że amerykanie mają problemy z nadwagą ale też nie słyną z dobrych manier żywienia;). Mnie lekarz polecił mleko półtłuste odpiero od 2 roku życia czyli Polska wcale nie odbiega tak daleko. Od kilku miesięcy mieszkamy w NY i tu także nie nie usłyszałam by podawać dziecku mleko krowie tak wcześnie. Ja zaczęłam podawać kaszki jak mała skończyła 5 miesięcy i wtedy też zaczęła dostawać marchewkę potem marchewkę z ziemniakiem , dynię , dynię z ziemniakiem i tak pokoei wszystkie najłagodniejsze warzywa, potem zaczęliśmy podawać jej jabłko potem gruszkę , kolejno brzoskwinie i morele (słoiczki) Jak mała skończyła 6 miesiąc zaczęła dostawać kurczaka potem indyka, królika a na końcu jak już miała 8 miesięcy cielęcinę. Myślę że polskie tabele są świetne , ja wszystkie miałam z internetu i po konsultacji z lekarzem któy uznał że są właściwe karmiłam ją korzystając zarówno z polskich jak i kalifornijskich. Mnie lekarz powiedział że bombardowanie smakami w krótkim odstępie czasu nie prowadzi do nieczeog dobrego i że natura niemowlaka jest o tyle inna od dorosłego że wręcz przeciwnie nie lubi zbyt dużo na raz a raczej lubi znajome smaczki więc nie ma co się śpieszyć. Ja miałam znajomą (tu na miejscu) która kurczaka z grilla podawała już 9 miesięcznemu dziecku z tym że malec zawsze cierpiał na wzdęcia a teraz jest wspaniałym dwuletnim pulpecikiem trochę za tłustym jak na swój wiek ale co tam:D znajoma uważa że on likes to eat everything:D. Pozdrawiam polskie mamy i nie wariujcie zbyt szybko bo wasze porady lekarskie są jednymi z lepszych jak i w całej europie :)

Diabliczne oblicze pierwsze slysze zeby tabelki w zaleznosci od stanu sie roznily, lekarka malej kierowala sie oficjalnymi guidelines american paediatric association a nie jakimis stanowymi wymyslami:-) uzasadnienie na temat mleka pelnotlustego uslyszalam od deitetyczki ktora skonczyla studia w Michigan ( o ile sie nie myle) a potwierdzila kolezanka tez po dietetyce z kolei na Texas A&M . Zalecaly obie w po 2 urodzinach wprowadzenie mleka z najnizsza zawartoscia tluszczu , wyjasniajac ze od mniej wiecej tego wieku buduja sie juz stale komorki tluszczu ktore lubia osadzac sie tez w aortach (mam nadzieje ze nic nie pokickalam) Takie same wskazowki dostalam w WIC clinic

acha i mam kolezanke tez w NC i ona swojemu synkowi podaje mleko krowie bodajze od 12 miesiaca zgodnie z zaleceniem tamtejszego pediatry wiec wiesz, nie zebym kochala Texas ale pisanie tutaj ze texas to wiocha jest chyba troche nie na miejscu, tym bardziej ze nie mieszkalam np w Hearne :-P gdzie jest kilka domow na krzyz tylko w normalnym, uniwersyteckim miescie:-)

Gość kolorowa idea
kasza23 ja też mieszkam w Stanach a dokładniej w Ontario i tu też lekarz zabronił mi podawania mleka krowiego przed 2 rokiem życia. Nie wiem jak to w końcu jest ale że tak powiem grafik żywności który otrzymałam jest podobny do tego z Polski i wielkich różnic nie ma. Mam znajomą w tekxasie wprawdzie ma własne gospodarstwo i to już można powiedzieć "wiocha" ale też swoim dzieciom podała krowie dopiero od 2 roku życia! Może tobie akurat lekarz tak doradził ale nie mów że te dane tyczą się całych Stanów bo ja pierwsze słyszę!

Gość kolorowa idea
kasza23ja mam swoje tabelki z nutrition program for infants and children i tu niestety różnią się od twoich , nie ma tu mowy o mleku krowim dla rocznego dziecka poza tym komórki tłuszczowe rozwijają się już troszkę wczesniej a dużo jest uwarunkowane genetyką więc od początku nie zaleca się tlustego mleka i tak jak na przykład niektórzy masło dodają do pokarmu stałego (zupy warzywne , obiady) tylko olej rzepakowy ewentualnie oliwę z oliwek i to są zalecenia na całym świecie.

Gość kolorowa idea
reduced fat milk for toddlers in age of 2 years tak usłyszałam od lekarza. Pierwsze małe ilości owszem najwcześniej po 1 roku życia (dzwoniłam do znajomej i tak jej lekarz powiedział) Mnie natomiast lekarz zalecił odczekać jak najdłużej .

Gość A ja myślę że
oni w Stanach troszkę zbyt pochopnie ukladają te zasady żywienia niemowląt, sama mieszkam w Holandii i w życiu by mi lekarz nie zalecił pełnego mleka dla rocznego dziecka czy dwulatka tak jak to w Stanach zalecają zresztą ja uważam że europejskie normy są najlepsze i tego się zawsze trzymałam i będę trzymać. Pamiętajcie Stany to kontynen oni mają swoją odrębną tradycję i każdy panuś uniwersytecki wynosi zupełnie inną wiedzę. Oni szybko zaczynają jeść tłusto wystarczy popatrzeć na ich maluchy pożal się bosze. Ja uważam że mleko krowie półtłuste dopiero od 2 roku życia.

:-D dziewczyny jakbym ja sie miala kierowac 'tradycjami texanskimi' to bym karmila piersia do 4 roku zycia jak nie dluzej:-) Tutaj macie krotkie streszczenie wydaje mi sie ze US national Library of medicine ktora powoluje sie na American academy of paediatrics mysle ze jest wystarczajaco solidnym zrodlem http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002448.htm Na zakonczenie dodam ze pracowalam w Brytyjskiej sluzbie zdrowia,tamtejsze zalecenia w latach 2006-2009 mowily zeby zaczynac wprowadzanie mleka krowiego tak jak opisalam w pierwszym poscie. No ale tak jak pisalam od samego poczatku; ja kierowalam sie zaleceniami z UK i US (od profesjonalistow z ktorymi JA mialam stycznosc), wiedza medyczna meza (ma takie a nie inne wyksztalcenie) i swoim rozsadkiem.