Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ponoć;)

Do mam z UK

Polecane posty

Gość ponoć;)

Czy to prawda ze w UK dostaje sie po jakims czasie domy?:) Mam znajomych z UK i tak twierdza:)

Gość ja ................
możesz sprecyzowac pytanie? Od kogo te domy się dostaje i na jakich zasadach słyszałaś? Ja mieszkam w UK i dostałam dom z councilu- to coś jak polskie mieszkanie socjalne. Dom duży, wyremontowany, z ogródkiem i bardzo tani czynsz. wszelkie naprawy miasto robi za darmo

Gość holahola...
Nie licz na to rozdawnictwo. Owszem,iles tam osob WYNAJMUJE domy od councilu (tanszy czynsz i dopoki placisz nie wyrzuca cie) ale...pamietaj, ze kij ma dwa konce. Taqkie domy sa zawsze troche gorsze, nikt willi nikomu nie daje :D Mieszkaja tam rozni ludzie, element tez moze sie trafic i to ten angielski - najgorszy :P Dzieci z takim dzielnic tez maja juz gorszy start - w okolicach sa szkoly o niezbyt wysokim poziomie (poziom angielski :D) Oczywiscie jak ktos w Polsce mieszkal w jakiejs dziurze to i dom councilowski dla niego jest objawieniem ale wielu Polakow stawia jednak na porzadne wyksztalcenie dla dzieci, porzadne dzielnice i porzadne towarzystwo. Kazdemu wedlug potrzeb :P

Gość kjcpo
jesli ci sie nalezy to tak:)hehe!samotne matki maja najwieksze szanse

Gość czerwony kubek z herbatą
A jak jest z dodatkami na mieszkanie? Bo jest też druga opcja prawda, nie council flat tylko dofinansowanie do przez siebie wynajmowanego mieszkania ( jakas czesc czynszu). Dostac moga osoby mieszkajace same ( bo znajoma dostaje) a tym bardziej do dziecka. Czy takie mieszkanie najpierw trzeba wynajac, poptem zlozyc papiery przedstawic wszystko, czy jeszcze przed wynajeciem mozna sprawe wdrozyc? ( np. przed urodzeniem sie dziecka)

Gość kjcpojuj
dofinansowanie dostajesz jak masz male zarobki.Musisz przedstawic im payslipy z ostatnich 3 miesiecy.Nie pamietam dokladnie jakiej kwoty n ie mozesz przekraczac.Wejdz sobie na stronke REVENUE AND CUSTOMS i tam sa kalkulotory na ktorych mozesz wyliczyc czy Ci sie nalezy czy nie. O CHILD BENEFIT I CHILD TAX mozesz starac sie po urodzeniu dziecka.O dofinansowanie do mieszkania w kazdej chwili.Jeszcze mozesz poczytac o WORKING TAX.Jajwiecej sie nalezy samotnym matkom albo jak ty i maz macie male zarobki.

Gość kjcpojuj
pierw musisz wynajac mieszkanie

Dzięki!! A jak własnie w inną strone..mąż zarabia dobrze- ale przykładowo sam? Czyli jedna pensja na żone i dziecko ( ew. dochody żony nie na papierze, rozumiecie).

holahola... ja mieszkam w mieście gdzie nie ma dzielnic councilowskich i domy jakie oferuje miasto sa porozrzucane po całej miejscowości, w tych najlepszych dzielnicach również przy dobrych szkołach ;) ja wynajmuje mieszkanie które kiedyś było councilowskie, wykpił je nasz landlord (policjant), na naszej ulicy jet jeszcze tylko jedno mieszkanie z councilu, pod nami bi tylko ten jeden pion miało miasto, reszta domki prywatne towarzystwo do najbiedniejszych nie należy ;) Domów nikt nie dostaje, można wynająć od miasta i po kilku latach spłacić wtedy staje się Twoją własnością.

Tak pdczytywałam i wyskoczyłam bo też zastanawiam się nad tym wszystkim ;) A czego nie rozumiesz poprzez dochody dodatkowe nie na papierze? ;) Akurat nie pisze o sobie ale znajoma fryzjerka w domu tnie dziewczyny , dorabia i chyba nie spowiada sie nigdzie z takich dodatkowych dochodow prawda?

Gość kjcpojuj
jak pracuje tylko maz to luz,mozesz sie starac o dodatki.A zona jak dorabia(bez zatrudnienia)to juz twoja brocha:)czyli nie pracujesz....

Angelowa a ty pytasz o domy socjalne? przecież tam dochód nie robi różnicy, racze warunki w jakich żyje obecnie rodzina, inwalidztwo, bezdomność.

Gość kjcpojuj
Angelowa nikt cie nie sprawdzi ze dorabiasz np. w domu:)kase masz do reki a nie do banku.

Dzięki wielkie :) Bo nigdy wczesniej nie zastanawiałam się nad tymi dodatkami tutaj w kraju. Mąż pracował ja też i było ok. Teraz on pracuje, ja akurat szukałam pracy ( i ciąża ;) ) i myslalam, ze jego dobre zarobki beda za dobre by cos dostawac. ( Zniechecilam sie do skladania czegokolwiek jak na studiach nie dostalam stupendium bo bylam za bogata o 14 zł ;( I suma sumarum po 3 roku musialam zrezygnowac z darmowych panstwowych studiow z powodu braku kasy). Dopiero teraz znajoma mowi, ze wkoncu jego pensja rozklada sie na dwa ( moze niedlugo trzy) i mieszkanie, ze kazdy tu cos dostaje.. No wiec tak sobie mysle, czemu nie..

Gość kjcpojuj
angelowa pewnie ze tak,jak sie nalezy to czemu nie??ja tez jestem w ciazy,obecnie na macierzynskim.Po narodzinach nie dostane duzych dodatkow poniewaz pracowalam a musisz przedstawic P60 z ostatniego roku wiec troszke za duzo zarabiamy z mezem ale po roku juz bedzie lepiej.Do pracy nie wroce bo nie bede miala z kim dziecka zostawic.Trzeba jakos myslec...:)Co do dadatkow na mieszkanie to chca payslipy z ostatnich 3 miesiecy wiec luzik)Pozdro

Gość zupa z trupa
Angelowa "Dzięki!! A jak własnie w inną strone..mąż zarabia dobrze- ale przykładowo sam? Czyli jedna pensja na żone i dziecko ( ew. dochody żony nie na papierze, rozumiecie)." :O:O:O Dopoki ktos nie podpierdoli do revenue. Wtedy beda zarobki na papierze, splata benefitow plus kara. Zachlannosc zawsze zle konczy!