Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość testament, info

poproszę o informacje na temat testamentu!!!!!!!

Polecane posty

Gość testament, info

Witam, kiedyś już pisałam tutaj w tej sprawie ale pobieżnie. Mój mąż założył firmę zanim się pobraliśmy więc firma jest na niego i jego własnością. Na tą firmę pieniądze przeznaczyli nam moi rodzice (pożyczki, oszczędności, karty kredytowe, kredyty) w sumie na ok. 100 tysięcy. Nigdzie nie jest zapisane, iż pieniądze to były na poczet tej firmy. Wyjeżdżamy na wakacje, wiadomo, że mam nadzieję, że nic się nie stanie ale chciałabym zabezpieczyć rodziców jakoś. W naszym przypadku wszystko to po nim dziedziczyliby chyba jego rodzice i rodzenstwo, przy czym jego rodzice mają komornika nałożonego na kwotę ok. 250 tysięcy, nie radzą sobie z pieniędzmi w ogole więc mniemam, iż wszystko to zostałoby oddane na jakiś przetarg czy coś i kasa poszłaby na komornika a moi rodzice musieliby sobie spłacać to wszystko co nam pożyczyli. Chcę jakoś zabezpieczyć rodziców i wiem, że mąż może spisać testament ale jak to wygląda? Wiem, że musi tam być data, że musi to napisać osobiście i musi być podpis jego, musi też pisać, że albo w całości albo chyba w części, nie wiem czy w procentach ma to być podane (np. 50% mama 50% tata czy jak). Czy jest jakiś wzór takiego pisma? Szukałam troche w necie ale nie umiałam znaleźć. Bardzo proszę o pomoc.

Gość testament, info
jeszcze jedno, czy taki testament spisany na kartce, podpisany, z datą jest wiążący? nie potrzeba, żeby to było u notariusza? mąż uważa, że głupieję, powiedział, że napisze to ale, że mi chyba odbija. Ja też nie mam zamiaru nie wrócić z tego ale wiem, że oni sporo się przyłożyli do tego interesu, poświęcili wiele i nie chcę, żeby przez następne lata spłacali to wszystko a wiadomo, że niczego nie można przewidzieć. Czy do takiego ręcznie spisanego testamentu musi być jakiś świadek?

Gość testament, info
to nie jest tak, że ja żałuję jego rodzicom, jednak problemy komornicze mają nie przez nas, moi rodzice wypłacili ile mogli na różne sposoby, jego rodzice mimo, iż zarabiają więcej niż moi nie wspomogli nas w tym interesie więc uważam, że należy się to moim rodzicom.

Świadkowie to sa chyba potrzebni , do testamentu przekazywanego ustnie w specjalnych okolicznosciach( np. na łożu śmierci). Wydaje mi się, że kazde z was taki testament powinien sporzadzić osobno

Gość ble ble nie ma kropki
pisemny jest ważny.Napiszcie go w dwóch wersjach ,daj jedną rodzicom.Najlepiej jakby było dwóch świadków , ale bez też jest ważny.Niech mąż uwzględni kwotę daną przez twoich rodziców,bo tak naprawdę to powinnaś miec darowiznę i wtedy byłby to twój majątek odrębny.Ale rozumiem że to nie było notarialnie dane i zgłoszone do Urzędu skarbowego.Więc niech mąz napisze w testamencie , że w zamian za pomoc w takiej a takiej kwocie od twojej rodziny zapisuje im tyle a tyle .Najlepiej nie procentowo bo wartość firmy może się zmieniać.Niech poda kwotę.Natomiast jeżeli chodzi o dziedziczenie : 1 dziedziczysz ty, dopiero później jego rodzice(gdyby tobie cos się stało-odpukać) krewni w lini prostej.Myślę zeby twoi rodzice nie mieli problemów najlepiej było by tak zrobić ,żeby teściowie nie mogli podważyc.Co do notariusza o ile się nie mylę to testament koszt ok 400 zeta.

Gość testament, info
do notariusza właśnie nie mamy już czasu bo wyjeżdżamy zaniedługo, lecimy samolotem więc jakby co to obojga nas nie będzie więc ja nic nie dostanę, raczej nie będziemy kalkulować ile włożyli i ile powinni dostać, moim zdaniem najlepiej zapisać wszystko na nich bo cokolwiek otrzymają jego rodzice od razu weźmie to komornik więc to strata kasy, jego rodzice na pewno nigdy nie spłacą tego co mają co spłacenia bo mają pod 60 a do spłaty ok. 250 tys. zarabiają w sumie ok. 4tys.

Gość testament, info
ja w sumie nie mam co spisywać bo ja nic nie mam, on tą firmę założył przed zawarciem związku małżeńskiego

Gość dziuniatrunia
a nie jest tak, że jak malżeństwo nie ma dzieci, to np. po małżonku dziedziczy 50% żona i 50% rodzice? Ew. rodzeństwo jak rodzice nie żyją lub się zrzekną spadku?

to napiszcie normalnie.Jest dużo wzorów testamentów w necie.No i daj rodzicom , na przechowanie.Powodzenia.

Gość dziuniatrunia
te drugie 50% żona i rodzice do podziału?

Gość testament, info
tak właśnie chcę zrobić, on niech to spisze i dam rodzicom tak żona dziedziczy ale jak lecimy razem na wakacje to jakby coś było z samolotem to ja też nie mam szans raczej więc nic nie dostanę bo mnie nie będzie, jego rodzice na pewno by się nie zrzekali bo w to nie wierzę tylko wszystko wziąłby komornik na poczet ich długu

nie jest tak.Spośród wskazanych osób można wyróżnić trzy grupy dziedziczenia ustawowego: I grupa: małżonek i dzieci spadkodawcy oraz zstępni dziecka, które nie dożyło otwarcia spadku; II grupa: małżonek, rodzice spadkodawcy, rodzeństwo oraz zstępni rodzeństwa; III grupa: gdy nie ma spadkobierców z I oraz II grupy, do dziedziczenia dochodzi gmina ostatniego miejsca zamieszkania spadkodawcy lub Skarb Państwa. Pierwszeństwo do spadku dziedziczonego na podstawie ustawy ma I grupa spadkobierców. Jeśli nie ma dzieci oraz dalszych zstępnych (wnuków, prawnuków) spadkodawcy, dziedziczą osoby z II grupy, a w przypadku ich braku podmioty zaliczone do grupy III.

to do dziunitruni było.

Gość dziuniatrunia
cyli jak mam męża i niedaj boże on umrze a nie mamy dzieci, to dziedziczę ja, jego rodzice, jego rodzeństwo i dzieci tego rodzeństwa?

Gość dziuniatrunia
ble ble bardzo ci dziękuję i proszę o więcej info, bo bylam przekonana, że wlaśni jest jak pisałam:)

nie, ustawowo dziedziczysz ty.Jesteś w 1 grupie.Natomiast jego rodzice dziadkowie , dzieci , wnuki sa w 2 grupie i mogą próbować też uzyskać procentowe prawo do spadku, bądz do zachowku(ogólnie jest to 20%).Głównym spadkobiercą jesteś ty , o ile nie jesteś w separacji bądź po rozwodzie.

Gość dziuniatrunia
ble ble, jeszcze raz dziękuję i miłego dnia:)

Gość testament, info
ja także dziękuję za informacje :)

Gość gość
Najlepiej byłoby napisać testament u notariusza, taki jest najpewniejszy. należy także komuś zaufanemu powiedzieć, że taki testament jest spisany. I dobrze robisz, że chcesz zabezpieczyć rodziców. Możesz też na ten temat poczytać na http://kancelariagb.pl/2012/02/jak-zabezpieczyc-swoj-testament/ Pozdrawiam

Gość gość
wcale nie trzeba iść do notariusza, można spokojnie napisać odręcznie. Tutaj http://www.szybkieumowy.pl/ można znaleźć gotowe wzory, dzięki temu na pewno łatwiej będzie sporządzić testament.

Gość gość
o nie wiedziałam, że można napisać samemu testament bez uczestnictwa prawnika na pewno ułatwi sprawę. O i jeszcze wiadomo skąd wziąć gotowy wzór. Napisanie testamentu na pewno już będzie łatwe.