Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Joanna239

Choroba Pethesa

Polecane posty

Jestem z okolic Jasła. U mojego 3,5 letniego dziecka wykryto chorobę Pethesa. Zdjęcia RTG wyszły dobrze, jednaj USG wykazało deformację i fragmentację głowy kości udowej lewej. W diagnostyce napisano "Podejrzenie choroby Pethesa biodra lewego". Pomimo że jest to podejrzenie kazano mi za dwa tygodnie przyjechać do założenia gipsu z rozpórką. Syn w tym czasie ma bezwzględny zakaz chodzenia. Zastanawiam się nad konsultacją u innego specjalisty prywatnie. Może ktoś miał taką samą sytuację, więc proszę o odzew. Szukam dobrego specjalisty w Jaśle, liczę na waszą pomoc, bo boję się tak od razu zagipsować synka. Proszę o poradę.

Choroba Perthesa jak już coś.. Hmm... a synek miał robione badanie USG jak był niemowlakiem?? I wtedy nic nie wykazało?? Bo już wtedy powinien mieć założoną szyne odwodzącą... a u chodzącego dziecka to nie wiem, jak jest... a co ograniczenia chodzenia.. wydaje mi się to bezcelowe, bo i tak juz przecież chodził dobre kilkanaście miesięcy albo i dłużej zanim wykryto u niego taką wadę, więc te dwa tyg niewiele pomogą... zwyczajnie albo ty nie dopilnowałaś tego badania wczesniej albo ktoś zjebał robotę...

mój brat chorował na Perthesa zdiagnozowano tą chorobę w Krakowie Prokocimiu, leżał na wyciągu w domu i absolutny zakaz chodzenia, poza tm brał lek o nazwie chyba Padma, ale to był 15 lat temu i teraz być moze są lepsze leki

i dopóki panewka w biodrze całkowicie się nie odbuduje, to nie wolno nawet kroka postawić jak ktoś nie wie, to może raczej niech się nie wypowiada na ten temat ponadto jeździł na stacjonarnym rowerze w domu w ramach ćwiczeń, ale to już później

Gość Aśka*
Ja mam jedno biodro niższe,drugie wyższe.Jak na razie to nie mam w tym względzie żadnych problemów,no może tylko to,że dokucza mi już od roku prawdopodobnie rwa kulszowa.NIe jestem pewna natomiast,czy nie ma to związku z tymi biodrami:(

no to może mieć związek, ale jakaś choroba bioder też moze powodować to co u Ciebie nieleczona choroba Perthesa skraca nogę o 5 cm i bardzo boli jeżeli Ty nie skarżyłaś sie w dzieciństwie na ból kolana, to raczej nie to

Gość Aśka*
Nie mam jednej nogi krótszej,drugiej dłuższej.Przynajmniej nigdy nie kulałam ani nie kuleję.Tu wszystko jest ok.

Poczytałam troche w swoich notatkach i powiem ci, że nigdzie nie trafiłam na to, aby w takim przypadku zakładać dziecku gips... Nie wiem, na jakiej zasadzie miałby on pomóc. Byc może lekarz ma dobry pomysł, ale po tym, co napisałaś nie jestem w stanie go rozgryźć.. Jeśli chodzi o lekarza to mogę ci z całego serca polecić prof. Jarosława Czubaka (mam nadzieję, że można tu podawać dane osób). Z tym że on przyjmuje w Otwocku, Poznaniu i Skórcu, a wizyta prywatna u profesora to wydatek rzędu 150-200zł.. Może poszperam jeszcze w swoich kontaktach, to uda mi się znaleźć jakiegoś dobrego ortopedę dziecięcego z twojego rejonu... Widziałam kiedys chłopca z tą chorobą to nosił taki specjalny aparat odciążający biodro, ale chłopiec ten był straszy, miał ok. 5-6 lat, a u jeszcze starszych dzieci zaleca sie po prostu kule... no dla 3latka kuli raczej nie dadzą, a nie wiem, jak to z tym aparatem jest.. jak znajdę jakieś zdjęcie to dam linka potem.

Gość anuw
U mojego 4-letniego synka ortopeda wykrył chorobę perthesa i nakazał niezwłocznie udać się do szpitala, żeby mu założyli gips na obie nogi. Mówi, że rokowania dobre, bo choroba we wczesnym stadium. Ale mam wątpliwości, bo spośród 2 zdjęć RTG tylko na jednym widać różnicę pomiędzy główkami kości udowej (na tym na tzw. "żabkę") i dlatego pojechaliśmy do innego lekarza, który zrobił synkowi USG, które kompletnie nic nie wykryło i patrzył też na zdjęcie RTG, gdzie po dłuższej analizie stwierdził, że nie może sie do niczego przyczepić i nawet przeprowadził konsultację z innym lekarzem, który też nic nie widział (z tym, że nie mam pewności czy widzieli dwa zdjęcia czy tylko to dobre-nie pomyślałam o tym podczas wizyty, bo po prostu nie przyjęłam do wiadomosci, że oglądają tylko jedno na komputerze) . Moje pytanie: czy na USG powinna być wykryta ta choroba? Co lepsze USG czy RTG? I jaka jest możliwość, że jedno zdjęcie RTG dobre, a inne złe? Mam straszny mętlik w głowie. syna nie dałam do szpitala. wizytę u dr Syndera mamy za 2 tygodnie. Obecnie wszędzie go nosimy i nie pozwalamy stawać. Prosze o pomoc