Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka taka ja :D

Czy jest tu człowiek, który zna sie na komputerach?

Polecane posty

Gość dziewczyny grają!
w pasjansa😠

Gość dziewczyny grają!
😡 :-P

Gość WilkSyty
Chyba że zaraz wkleisz kolejnego linka z netbookcheck, gdzie udowodnisz, że wersja windowsa oem to gówno

WilkSyty chodzi ci o to że jest wersją OEM? W laptopie nie wymieniasz tyle podzespołów co w desktopie, więc akurat w tym przypadku wersja OEM nie robi większej różnicy O czym piszesz?

Gość dziewczyny grają!
tylko linuch 🖐️

Gość WilkSyty
o tym: "Windows instalowany w laptopach przez sprzedawcę nadaje się tylko do wyrzucenia. Przepłaca się za gówno."

WilkSyty Chyba że zaraz wkleisz kolejnego linka z netbookcheck, gdzie udowodnisz, że wersja windowsa oem to gówno Idź najpierw na Wikipedii przeczytaj co to jest OEM. Nie ma nic wspólnego z jakośćią Softu. Mam na myśli to, że do laptopów jest dawany Windows 7 starter. Jedno wielkig... Ma straszne ograniczenia administracyjne i masę błędów. Dopiero Windows 7 Ultimate do czegoś się nadaje. Chociaż ten laptop Lenovo jest dość słaby do win 7.

ten lapek z pierwszego linka to złom. Grafa : Intel Graphics Media Accelerator HD, gorzej byc nie moze. Nie polecam ! Kup coś na ATI bądz Nvidii.

Gość WilkSyty
diewczyny grają: jeśli stawiasz na linuxa, tym bardziej sprzęt się w tej cenie opłaca

Gość dual core2,3 i 4gb ramu 1066
z mozliwościa dolozenia kolejnych 4 to dla ciebie slaby zestaw pod win7? chyba zartujesz znaffco:D:D

Gość WilkSyty
Windows 7 starter dodają zwykle do netbooków. Do laptopów jest zazwyczaj wersja HP. I nie odsyłaj mnie do internetu, bo doskonale wiem co to jest wersja OEM bez wklejania przez ciebie linków

Ojej ja widze ze co jeden to lepszy. Ważne parametry: Procesor - im więcej cache tym lepiej, nawet kosztem taktowania. RAM - conajmniej 4GB to minimum, najlepiej zeby było 8GB Dysk nie mniejszy niż 500GB - dane aktualnie duzo miejsca zajmują. GRAFIKA - żadne intelowskie gó****. Tylko konkretna ATI bądz Nvidia - tutaj pomoze link z notebookcheck z testem procesorów graficznych GPU Matryca - bardzo ważny element w laptopie. ! generalnie to nie polecam zadnych "super okazji" bo zawsze jest haczyk

nigdy_nieszczery ten lapek z pierwszego linka to złom. Grafa : Intel Graphics Media Accelerator HD, gorzej byc nie moze. Nie polecam ! Kup coś na ATI bądz Nvidii. Nie pierdol człowieku. Kupowanie Nvidii czy ATI nie ma sensu jeśli laptopa ma się zamiar używać do przeglądania internetu, puszczania muzyki czy pisania w Wordzie. Do takich zastosowań wystarczający jest Intel GMA. Nvidia czy ATI mają sens jeśli zamierzamy pograć w coś. Więc nie pierdol bo wszystko zależy od tego do czego chcemy używać komputera. :)

jej dziękuje bardzo za rady :*

Gość dziewczyny grają!
jasne, 8GB do surfowania w necie:D może 16 dimm3 od razu?🖐️

Gość VCL
no to fajnie od autorki tego tematu..teraz nas buźiaczkuje :P

ten ostatni niedziel Taa doradzaj jej doradzaj, a jak bedzie chciała odpalić jakiś film w HD to wtedy juz bedzie za późno..... Widziałes jak to chodzi na Intelach tej serii ? Zal.pl, wiec mnie nie poprawiaj. Wiem ze do internetu wystarczyłby nawet słomiasty s3 Savage, ale karty intela nie wyrabiają na Win 7 podczas oglądania HDków z lapka na TV. A zaraz wyjdzie nowy Windows, będzie więcej bajerów niz smieszne AREO i zaczną sie schody. Dopłaci 200zł i ma konkretniejszą karte.

Gość dziewczyny grają!
"640 KB pamięci operacyjnej powinno każdemu wystarczyć." Bill Gates:classic_cool:

nigdy_nieszczery No czytanie ze zrozumieniem to trudna sztuka... a co ja napisałem? Wszystko zależy od zastosowań, gry to było jedno z przykładowych zastosowań. Masz rację z tym HD, ale wyobraź sobie że nie wszyscy podniecają się nowymi Windowsami i filmami w HD więc jeśli to nie są jej fetysze jak twoje to dopłaci 200 zł i będzie miała bajer który tylko dodatkowo zużywa prąd (w końcu to laptop, chyba że dla niej czas pracy na baterii nie ma znaczenia to ok) i wytwarza dodatkowe ciepło.

nigdy_nieszczery-> a dlaczego własnie ten?

dual core2,3 i 4gb ramu 1066 z mozliwościa dolozenia kolejnych 4 to dla ciebie slaby zestaw pod win7? chyba zartujesz znaffco dual core 2, to nie core 2 duo lamerze :P To jest odpowiednik pentium 3, starego procesora. O jakich 4 giga dodatkowych piszesz? Windows 32 bit obsługuje jedynie 3 GB RAM. 4 GB, to aż nadto. Pozatym RAM ma szybszą częstotliwośc taktowania niż szyna tego procesora 🖐️

ten ostatni niedziel Oczywiscie, mozemy polemizować, widze ze tez masz duża wiedze nt komputerów/lapków, ale ja zazwyczaj wychodze z założenia, ze lepiej dołożyć te 200zł, czasami sie troche skrobać później przez miecha zeby dojsc do płynnosci finansowej :) niz kupić cos, co za chwile będzie mnie irytowało. Faktem jest ze mocniejsze układy zuzywają wiecej energii jak i wydzielają większe ciepło, szczególnie karty na układach Nvidii, ale moim zdaniem, patrząc w przyszłosc, podejrzwam ze autorka kupuje sprzęt na kilka lat. Lepiej moim zdaniem zainwestowac w troszke lepszy ukłąd graficzny niz GMA. Pozdrawiam.

WilkSyty Windows 7 starter dodają zwykle do netbooków. Do laptopów jest zazwyczaj wersja HP. I nie odsyłaj mnie do internetu, bo doskonale wiem co to jest wersja OEM bez wklejania przez ciebie linków OEM to jest licencja, a nie wersja :P 🖐️ Ja kupiłem Acera Aspire 7741G z windows starter. Poza tym notebook i laptop to dokładnie to samo :D Laptop to jest amerykański slang.

A linki wkleiłem wyłącznie dla autorki, żeby się zaorientowała w procesorach i3 i i5 i żeby sobie mogła porównać karty grafiki, jak będzie szukać laptopów :classic_cool:🖐️

nigdy_nieszczery Ojej ja widze ze co jeden to lepszy. Ważne parametry: Procesor - im więcej cache tym lepiej, nawet kosztem taktowania. RAM - conajmniej 4GB to minimum, najlepiej zeby było 8GB Dysk nie mniejszy niż 500GB - dane aktualnie duzo miejsca zajmują. GRAFIKA - żadne intelowskie gó****. Tylko konkretna ATI bądz Nvidia - tutaj pomoze link z notebookcheck z testem procesorów graficznych GPU Matryca - bardzo ważny element w laptopie. ! generalnie to nie polecam zadnych "super okazji" bo zawsze jest haczyk Ale jej laptop kosztuje tylko 1000 zł, a wypasiony 3000 zł :P

nigdy_nieszczery Wiesz co. Ja jak kupowałem laptopa 4 lata temu to kupiłem z kartą ATI, wtedy grałem w gry. Laptop był super. Między czasie całkowicie przestałem grać w gry inne niż Saper czy Pasjans Pająk i teraz ta karta graficzna to jest tylko balast. Naprawdę trzeba dobrze się zastanowić co się chce na takim kompie robić i przemyśleć wybór a nie podniecać się tylko parametrami. Bo to nie jest komp stacjonarny, przykładowo zintegrowana grafika ma mniejsze możliwości ale to dłuższy czas pracy na baterii, więc trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czy ważniejszy jest dla nas czas pracy na baterii czy możliwości karty graficznej. Bo równie dobrze może się w przyszłości okazać że nie irytujące będą czas pracy na baterii i nagrzewanie się a nie nieradzenie sobie w filmach HD czy grach.