Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marzenaaaaaaa

Pełnomocnictwo na rozprawie sądowej

Polecane posty

Gość marzenaaaaaaa

Witam. Mąż nie może być na rozprawie sądowej - stawiennictwo obowiązkowe w charakterze strony sprawy - przesłuchanie, chce mnie ustanowić swoim pełnomocnikiem. To już któraś sprawa - pierwszą przegraliśmy, potem apelacja, druga sprawa wygrana, jednak teraz apelację złożyła strona przeciwna. Moje pytanie, co robi pełnomocnik na takiej sprawie, jaka jest jego rola? O co się go pytają, bo chyba nie jest przesłuchiwany. I czy musi być na takiej rozprawie. Może jest tu ktoś, kto był czyimś pełnomocnikiem w sądzie na rozprawie.

Sąd zapewne odroczy rozprawę z uwagi na przesłuchanie.Nie można przesłuchać pełnomocnika zamiast strony...

Gość marzenaaaaaaa
jest też drugi świadek, wszyscy byli przesłuchiwani na pierwszej rozprawie, na kolejnych już nie -adwokatka tylko mówiła (sprawa o odrzucenie spadku po terminie). Rozmawialiśmy już z adwokatem naszym - bo chciałam na początku żeby to adwokatka była męża pełnomocnikiem. Ale ona powiedziała że lepiej będzie jeśli to będę ja, a ja się po prostu denerwuję, nie uczestniczę w tej sprawie od początku, nie wiem o co chodzi do końca, tym bardziej że nie wiem na czym rola pełnomocnika polega, nie chcę się ośmieszyć :/

Gość marzenaaaaaaa
Poza tym o odroczeniu terminu też nie może być mowy, mąż wyjeżdża do pracy za granicę i przyjedzie dopiero w grudniu, na święta, w innym terminie to niemożliwe.

Rozumiem,że to sąd odwoławczy.... Udział jest obowiązkowy,jeżeli tak uzna sąd/prezes sądu,ale to wyraźnie powinno być wskazane na powiadomieniu... Rozumiem,że sędzia sprawozdawca już przedstawił sprawę i przesłuchano strony... Sąd może zapytać czy chcesz złożyć jakiś wniosek,ewentualnie czy podtrzymujesz stanowisko w sprawie i tyle...jakieś wielkie rzeczy już się dziać nie będą ;)