Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekwa z ciekawosci

kiedy zacznie sam chodzic

Polecane posty

Gość ciekwa z ciekawosci

witam mam pytanie do mam doswiadczonych....otoz moj 9 m synek od jakis 2 tyg stoi na wyprostowanych nozkach( oczywiscie trzymany pod paszki), etap kicania tez przechodzimy ale od jakis paru dni zauwazylam ze synek daje niezgrabnie jeszcze male kroczki przechodzac do przodu( musze go mocno trzymac bo jest jeszcze gibki) i tu moje pytanie czy na takim etapie, ktory wyzej opisujedaleko nam do chodzenia moze nie samodzielnego ale chociaz prowadzanie za palec???? dodam ze synek nie raczkuje tylko wstal odrazu na nogi, siedzi sam i siedzac w lozeczku probuje podniesc tyleczek zeby wstac( na kolanka calkiem mu dobrze idzie) .... dziekuje z gory wszyskiem mama za odp....pozdrawiam

Gość różnie to bywa i chyba nie ma
reguły, bo każde dziecko jest inne mój synek, gdy miał 9 miesięcy zaczął raczkować, siadać (właśnie z raczkowania) i wstawać jednak samodzielnie zaczął chodzić, gdy miał 13 miesięcy

mój też wstał w 9 miesiącu, ale chodzenie rozpoczął dopiero w 11 raczkował raptem 2 dni, bo mądra babcia pokazała, ze biorąc pod paszki można sobie pochodzic i tak sie skończyło raczkowanie

Moja wstala w 9m.z. w lozeczku. A moze tydzien, dwa pozniej zaczela raczkowac. Za raczki chodzila w 10-11mz bez gibania, ale calkowicie samodzielne i pewne kroki zrobila jak miala 13 miesiecy. A mojej siostry corka wstala jak miala 7 miesiecy, wogole nie raczkowala, jak skonczyla 9 poszla sama. Wiec naprawde roznie to bywa.

Gość moja wstala w lozeczku jak mia
miala 7 miesiecy moze troszke wiecej, chodzila za 2 raczki tzn stawiala wlasnie takie niechlujne kroczki ok 8 miesiaca, jak miala ok 9 miesiecy codzila juz ladnie za 2 raczki, niedlugo potem za 1 raczke coraz lepiej i pierwsze samodzielne kroczki postawila jak miala 10,5 miesiaca. wiec od wstania do chodzenia minelo ok 3 miesiace.

Moja córka pierwszy raz staneła jak miała 10 miesięcy... dziś zaczęła 15 miesiąc nadal nie chodzi samodzielnie

moj synek swoj pierwszy calkowicie samodzielny krok zrobil dwa tygodnie po skonczonym roczku.oczywiscie wczesniej wstawal sam,chodzil kolo mebli,łóżka ale nie do konca samodzielnie.wczesniej raczkowal od 8miesiaca.a dzis ma 13,5mc i slicznie sam chodzi ,a wrecz szaleje i juz zrezygnowal z przemieszczania sie "na czterech".nie ma sensu na sile dziecka zmuszac on sam zrobi ten pierwszy krok.powodzenia zycze;)