Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość s0nia

Za duży obwód główki u dzieka

Polecane posty

Gość gość
Do tego nadmiar witaminy D, podawanie "na wszelki wypadek" jest tak samo szkodliwe jak niedobor. Tak czy inaczej, czy ktos moglby sie podzielic doswiadczeniem na temat duzego obwodu glowy?

Gość gość
Witam, nie wiem czy tu ktos jeszcze zagląda ale mam podobny problem. Dzis okulistka mnie sie spytala czy moj maly nie ma lekkiego wodoglowia!!! Otoz ma 27 mscy obwod glowy 55cm , klatki 54 cm wysoki 98 cm. Urodzil sie 36 cm klatka 35 cm z dosc podlozna glowa. W zeszlym roku jak mu mierzylam, mial 53 cm wiec duzo nie urosla. Ogolnie jest pogodnym usmiechnietym dzieckiem, wola na kibelek, zna kolory, probuje liczyc. Nigdy nie mialam z nim zadnych problemow, wymiotow itp od malego nocki grzecznie przesypia. Pediatra kiedys tam wspomnial ze glowa duza ale syn caly byl duzy jak sie urodzil. Stwierdzil taka uroda. Nie wiem juz sama co mam o tym myslec.

Gość gość
Mój szescilatek ma obwód głowy 50 cm

Gość gość
Twój 6 latek to jakoś karzeł?? Zrób mu badania bo może ma niedobór hormonalny.

Gość gość
Nie,nie karzeł :D ma 128 cm wzrostu .Fakt,urodził się z obwodem 34 cm.Rozwija się bardzo dobrze,od roku biegle czyta .Myslę,że to może rodzinne-moja mama ma 52 cm obwód głowy,a i ja niewiele większą -54cm i wszystko z nami ok.55 na dwulatka to myslę,że baaardzo dużo,no ale może taka uroda

Gość gość
No wlasnie ja tez tak mysle ze ma bardzo duzo! Ale swoje tez wazy i mierzy ponad 97 centyl. Az dzwonilam do mojego pediatry tak sie zestresowalam. Uspokajał mnie ze jak nie wymiotuje, nie boli go glowa, przesypia nocki, rozwija sie dobrze to nie mam sie o co martwic. Mierzylam dzis mezowi glowe ma 60 cm i ma tez taką kwadratową jak syn. Ja mam 57 cm i u mnie to bardziej trojkąt. Sama juz nie wiem czy panikuje, czy wymuszac skierowanie na tomografie.Syn mial tez bardzo dlugo ciemiączko bo do 18 msca i bylo wg mnie duze. Szkoda ze wtedy mnie nigdzie nie pokierowano ale tak jak mowie rozwijal sie ksiazkowo.

Gość gość
No to raczej ma po mężu dość dużą głowę, ale zawsze możesz zrobić badania, to się uspokoisz