Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość laura26

porody kleszczowe-czy jeszcze istnieją??

Polecane posty

Gość laura26

dziewczyny powiedzcie czy jeszcze w Polsce rodzi się kleszczowo? Bo moja przyjacióka przeszła tą gehennę w Irlandii i jej dzidzia ma teraz taką dziwną główkę, aż dziurkę na czole od kleszcza..Szook.

Gość mamama26
od istnieją istnieją - zwłaszcza w gorszych szpitalach które robią wszystko byle tylko cc niezrobić...

Gość laura26
jeny szok,jak zobaczyłam małego, który ma 5 miesiecy teraz a wciąż dziure w główce to aż płakać się chce.Myślałam,że to przeżytek

Gość laura26
nie mogę w to uwierzyć,że ciągle takie coś istnieje!!jak można dziecko drzeć na główkę w obecych czasach!!!!!!!!

Gość laura26
Endessly a mnie się wydaje,że można zrobić cesarkę...jeśli dziecko nie chce wyjsć...nie wiem już sama...mój mąż jest z kleszczowego aleto było 32 lata temu to rozumiem.Dzięki Bogu nic mu nie jest....

Poród kleszczowy jest wtedy kiedy na cesarkę jest za późno. Dziecko zejdzie do kanału rodnego i już jest w miejscu, że nie wepchniesz Go z powrotem, żeby zrobić cesarkę.

Gość TakaZapytajka
Wytłumaczę Wam dlaczego nie można robić cc w pewnych sytuacjach i używa się kleszczy czy też vacuum (próżnociągu). Otóż jeśli poród trwa zbyt długo, a dziecko nadal nie może wyjść, czyli rodząca nie może wypchać jego główki, która już znajduje się w kanale rodnym, ale nadal nie jest wypchnięta, wówczas cesarka nie wchodzi w grę, z prostej przyczyny - bo GŁÓWKA JEST JUZ W KANALE RODNYM!!! Cóż więc dałaby tu cesarka?? Logicznym jest, że NIC! W takiej sytuacji stosuje się wymienione wyżej akcesoria pomagające matce wyciągnąć dziecko. Jeśli jest to wykonane umiejętnie, nic dziecku nie grozi, groźniejsza jest cesarka jeśli chodzi o powikłania, co można odczytać w statystykach szpitalnych.

Gość TakaZapytajka
nie mogę w to uwierzyć,że ciągle takie coś istnieje!!jak można dziecko drzeć na główkę w obecych czasach!!!!!!! To jest wbrew pozorom bardzo dobry wynalazek!!! Jak sobie wyobrażasz poród, kiedy dziecko utknęło w kanale rodnym, na cesarkę jest za późno, a matka albo nie ma siły wypchnąć dziecka, albo ustały u niej bóle parte??? Dziecko umarłoby z niedotlenienia bardzo szybko, wtedy na ratunek idą kleszcze lub próżnociąg.

Dokładnie. U mnie o 8 zaczęły się parte, główkę widać a ja nie mogę urodzić. W końcu położna położyła mi się na brzuch i wspólnie urodziłyśmy bo sama bym nie dała rady. Urodziłam o 9. Obyło się bez kleszczy, ale cesarka nie wchodziła już w rachubę. Ja nie jestem drobna a dziecko też nie było gigantem bo 3800 i55 cm i generalnie powinnam urodzić bez problemu.

Gość TakaZapytajka
U mnie zastosowano próżnociąg, dzidzie wyjęli piękną i zdrową, nie żartuję że synuś był piękny, bo na główce oprócz lekkiego zaczerwienia po próżnociągu nie było nic znać, że tak został wyjęty, główka jak marzenie :) Tylko powinien to robić specjalista, a nie jakiś konował.

Gość ilona 95 wawawawa
jak to co by dala cesarka, to dziecka nie mozna by bylo za nogi pociaganc jak by byla cesarka? nie dalo by sie dziecka yciaganc, przeciez mozna by bylo wyciagnac to glowke z kanalu rodnego, co to za brednie? czemu jak glowka w kanale rodnym to juz trzeba kleszcze? od brzucha strony przeciez jak lekarz wsadzi rece to wyjmie dziecko

Gość TakaZapytajka
Ilona - nie chcę być niegrzeczna, ale psychiatra się kłania :D Za nogi pociągnąć??? :) Widzę że masz lepszą wiedzę medyczną niż lekarze :D

Gość ilona 95 wawawawa
terminów sie czepnela jak nic madrego do powiedzenia nie ma, no i ten psychiatra hehe :) ok za posladki moze wyciagnac tak juz lepiej?

Gość TakaZapytajka
Ilona, a może tak lepiej za siusiaka mogli by pociągnąć mojego syna? :D

Jak masz skurcz party wtedy dziecko schodzi w dół. Jak chcesz później zrobić to z powrotem w czasie cesarki?

Gość GONIAAAA2
Edlesdey a ty sie tak nie ciesz bo ci jeszcze dziecko umrze w brzuchu z wrazenia :D

Gość TakaZapytajka
I co z tego ze schodzi w dół po skurczu? to juz nie da sie spowrotem wciagnac tzn lekarz rekami za pod=sladki zlapac? proznociagiem moga wyciaganc a druga strona juz nie, co za bzdury

Gość mkobbrfxvc
właśnie o to chodzi że nie można. mniej szkodliwe dla malucha jest użycie odpowiedniego sprzętu niż ciągnięcie na chama za nogi!

Gość laura26
chyba macie rację dziwczyny, już chyba musiał być mały w kanale i dlatego wzięli kleszcze...kurde, ale główkę ma maleństwo taką zgniecioną...dziurkę ma na czole po tylu miesiącach wciąż

Gość laura26
Gosssaaa- to było podłe co napisałaś do Endeslly!!!!!!!!!!!!

Gość TakaZapytajka
I po co ktoś się pode mnie podszywa? Brak Ci już własnych argumentów? Lepiej dbaj o własny tyłek bo życząc komuś źle, zdziwisz się że ciebie to spotkało.

Gość GONIAAAA2
a ona nie byla podla tak szyderczo sie usmiechac do tego orła medycznego? wiec ma za swoje :)

Gość mkobbrfxvc
laura26 żal dzieciaczka tylko powiem szczerze gdybym stanęła przed wyborem lekarz nawet konował (bo w tym wypadku chyba był to konował) wyciąga w ten sposób moje dziecko, lub moje dziecko się dusi we mnie. to wybieram to pierwsze! nawet za cenę dziurki w głowie. swoją drogą mnie za miesiąc prawdopodobnie czeka poród pośladkowy. a na cc nie mam szans bo to drugie dziecko(pierwszy poród sn) cały czas mam nadzieję że mała się jeszcze odwróci