Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wkurzona!!!ze az hej

zatrucie czarnym bzem-objawy?

Polecane posty

po jakim czasie wystepuja ,i jak wygladaja?bardzo prosze o odpowiedzi

Gość fverfr
We wszystkich częściach świeżej rośliny występuje sambunigryna i sambucyna, które dla ludzi w większych ilościach są trujące. Jednakże wyższa temperatura (gotowanie czy smażenie bez przykrycia) usuwa ich własności trujące. Najczęściej dochodzi do zatrucia w wyniku spożycia niedojrzałych owoców. Objawami zatrucia są: osłabienie, bóle i zawroty głowy, nudności, wymioty, biegunka, przyspieszenie tętna i zaburzenia oddychania aż do duszności włącznie. Pierwsza pomoc polega na sprowokowaniu wymiotów i płukaniu żołądka. Konieczna pomoc lekarza

Zostawilam malego z tesciowa doslownie na kilka minut w ogrodzie ,przychodze a maly je zielone jeszcze kolki czarnego bzu .A jak jej zwrocilam uwage to ona ze mam nie panikowac ,bo ona z tego robi nalewki.....No szlag mnie trafia!Bylo to jakies 3h temu na razie nie widze zadnych objawow-skad sie biora tacy debile na tym swiecie ......

jak pisałam wyzej narazie nie ma zadnych objawów ,ale boje sie go polozyc spac no bo trudnosci w oddychaniu moga mi umknac.Normalnie szok ,sobota a czlowiek musi sie wkurzac przez tepego debila

Gość Polaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
jedz z dzieckiem na dyzur i zapytaj lekarza nie wiem na co czekasz