Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ucze sie angola, bo trza

jak wy sie nauczyliscie tych phrasal verbs?

Polecane posty

tego jest tyle... wiem, ze nie naucze sie wszystkich, chocbym chciala, ale wkurza mnie, ze dwa slowa, ktore znam moga oznaczac zupelnie cos innego i czasami ciezko wpasc, ze to phrasal...:O

up

Gość koneserj89hy8t7r67rvtyfvtydcts
jak nie wkłujesz to się nie nauczysz nie ma innej metody.

Gość ale co w tym trudnego??
to tego w ogóle trzeba się uczyć? mnie to weszło jak woda, ale najwyraźniej ja mam taki talent do języków obcych :P

no np go together-oznacza pasowac do siebie, w zyciu bym na to nie wpadla i zbey to bylo jedno takie slowko na milion, a tego maja mnostwo. jets jakas lista najpotrzebniejszych phrasali? , bo tak to tylko sie zdemotywuje...

Uczyłam się normalnie, ale to niezbyt skuteczne jeśli się ich nie używa, bo się zapomina...utrwalam dzięki oglądaniu filmów i czytaniu książek.

Gość brakciepla
ale together oznacza razem ? wiec jakbym chciala powiedziec: pojdziemy razem to to bedzie tak ?: we wil lgo together ...?

Gość nie chce cie dolowac,ale np:
* axe siekiera, topór axe expenditure obciąć wydatki * buttonhole dziurka od guzika buttonhole sb about sth zagadnąć kogoś o coś * corner róg corner sb osaczyć kogoś, przyprzeć do muru * dog pies dog sb's footsteps deptać komuś po piętach * elbow łokieć elbow ones way through the crowd przepychać się, torować sobie drogę przez tłum (łokciami) elbow sb aside odepchnąć kogoś na bok elbow sb in the stomach szturchnąć kogoś w brzuch * foot stopa foot the bill zapłacić rachunek * fox lis fox someone zbić kogoś z tropu, zdezorientować, zwieść * head głowa head for zmierzać, kierować się do * mirror lustro mirror public opinion odzwierciedlać opinię publiczną * mouth usta mouth words/lyrics mówić bezgłośnie słowa/tekst piosenki * plant roślina plant a tree zasadzić drzewo * pot garnek, doniczka pot a plant posadzić roślinę w doniczce * shoulder ramię, bark shoulder the blame for sth wziąć na siebie winę za coś * sponge gąbka sponge on sb pasożytowac na kimś * table stół table an amendment zgłosić poprawkę table sth for discussion poddać coś pod dyskusję * tax podatek tax sbs patience wystawić na próbę czyjąś cierpliwość * toe palec u nogi toe the line podporządkować się * thumb kciuk thumb a lift złapać okazję * water woda water a plant/water a lawn podlać roślinę/zrosić trawnik

:) dlatego wlansie angielski mnie wkurwia niesamowicie. nauczyc sie tego jezyka w dobrym stopniu, to jakas masakra musi byc. niby wiem, ze nie musze przeciez tego wiedziec, hcodzi, zeby sie swobodnie komunikowac, a nie o wybitna znajomosc, ale jakos mnie tak to doluje, ze szok:(

Gość Przemo12
Nie ucz się wszystkich na raz. Wybierz te najczęściej używane na początek i naucz się ich dobrze na wielu przykładach. Pomiń te sporadycznie używane. Tutaj znajdzie więcej tipsów jak łatwiej i szybciej nauczyć się phrasal verbs. 7 porad jak łatwiej nauczyć się phrasal verbs Phrasal verbs sprawiają wiele problemów, bo są złożone z 2 lub 3 słów i mają często kompletnie inne znaczenie niż te słowa osobno. Dlatego dobrze jest poznać kilka dobrych sposobów jak to ogarnąć.

Gość gość
a p co sie uczyc czegos czego nie bedziesz uzywac? zawsze mozna cos powiedziec dookola i wytlumaczyc o co chodzi przy uzyciu wiekszej liczby slow, naucz sie tylko tego co bedziesz uzywac, bo reszte i tak zapomnisz.

Gość gość
też mam talent do języków, także dla mnie nauka trudna nie była. ale ważne jest utrwalanie, bo wkuwanie języka obcego na blachę to pomyłka i strata czasu. najlepiej jest dużo czytać, oglądać filmy, słuchać, nie tyle muzyki, bo teksty piosenek mało mają wspólnego z gramatyką, ale np. radia zagranicznego. to pomaga bardzo.