Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 21 tydzien

Dlaczego juz nie czuje ruchow?

Polecane posty

Gość 21 tydzien

Chcialabym sie poradzic doswiadczonych kobiet, bo to moja pierwsza ciaza i wszystko mnie niepokoi. Dokladnie dzien przed rozpoczeciem 20 tygodnia poczulam pierwsze ruchy malucha trzymajac reke na brzuchu. Wczesniej juz dlugo czulam babelki ale rzadko i jakos nie bardzo mi sie te babelki z dzidziusiem kojarzyly. Ale od poczatku 20 tygodnia czylam go juz bardzo wyraznie, byl bardzo aktywny wieczorami i czasem rano. Ale trwalo to niecaly tydzien, potem nastapily dwa dni przerwy, po ktorych maly wznowil aktywnosc, ale bardzo slaba. Czasem poczuje kilka ruchow wieczorem, ale tak slabych ze na prawde da sie je pomylic z praca jelit:-( Reka sie tego na pewno poczuc nie da. Czy powinnam sie niepokoic czy jak zwykle panikuje?

panikujesz ja ruchy czułam od 24 tyg i to w obu ciazacg, twoje dziecko wazy jakies 300g jezeli masz duzo wód to mozesz czuc bardz słabo lub wcale a moze rusza ci sie w nocy a w dzień śpi :p

Gość i tak już po
na pewno nic złego się nie dzieje. U mnie bywało tak, nawet w późnych tygodniach ciąży, że dzidziol przez dzień, a nawet bywało że dwa niemal nie dawał znaku życia, a potem wszystko wracało do normy. Niemniej, jeśli bardzo się zamartwiasz, to odwiedź lekarza, on na pewno rozwieje Twoje wątpliwości.

Gość 21 tydzien
Tylko ze przez prawie tydzien czulam go bardzo wyraznie i nawet bylo to dokuczliwe a teraz tak leciutko...

Gość 21 tydzien
Moja lekarka to do panikujacych na pewno nie nalezy i zadnych badan nie zleci. A maluszek sie tak po USG uspokoil, moze to miec jakis zwiazek?

Gość 21 tydzien
I na dodatek dostalam wysypki na wierzchu lewej dloni. Czy TO moze miec zwiazek?

Gość spokojnieeeeee
pewnie ze to nie musi oznaczac nic złego! ja jednak wybralabym sie do lekarza jesli sie bardzo niepokoisz. straciam maleństwo w 22tc,wiec teraz jestem panikara. naprawde nie chce Cie wystraszyc moja odpowiedzia! poczekaj do nastepnej wizyty i wypytaj dokladnie czy tak moze sie dziac.

Gość i tak już po
dlatego że czułaś go wcześniej bardzo wyraźnie, a teraz już nie, to jednak proponowałabym uspokoić sie wykonując USG.

Gość spokojnieeeeee
a dodam bardzo wazna uwage,ze ja w ogole nie czułam ruchow dziecka,jednak wszelkie wczesniejsze badania i usg wskazywaly ze wszystko jest ok,dlatego sie tym nie martwiłam. Ty czulas ruchy,wiec sprawdz to przy najblizszej okazji.

miałam podobną sytuację do Twojej( ok 20 tyg) czułam ruchy i nagle nic cisza. trwało to ok 2 dni zadzwoniłam do swojego lekarza i on mi na to że na tym etapie raz mogę czuć a innym razem nie i że mam się uspokoić, położyć i zjeść coś słodkiego jeśli ruchów nie poczułabym do wieczora miałam zgłosić się na oddział. u Ciebie ruchy powróciły. więc nie martw się

Gość 21 tydzien
Tylko ze ja po kazdym usg w ciagu tygonia lece na nastepne bo "cos jest nie tak". Juz ich mialam 5! Chce spowazniec troche bo finansowo nie damy rady. Mialam nadzieje uslyszec raczej ze to sie czesto zdaza ze maluch najpierw jest bardzo aktywny a potem mniej (np. bo sie zmeczyl...) Wiem ze pod koniec ciazy zanika aktywnosc dzidziusia i przyszle mamy sie czesto niepokoja, potem znow zaczyna sie ruszac. Sama nie wiem. Jutro zadzwonie do mojej lekarki i zapytam co o tym sadzi.

Gość 21 tydzien
Teraz sie rusza ala tak slabiutko:( Mam wyrzuty sumienia bo jak na poczatku kopal to narzekalam ze mocno i nieprzyjemnie. Az mnie ciarki przechodzily.

weź pod uwagę że pogoda jet taka jaka jest i niestety to wpływa i na maluszka i na Ciebie. ja na przykład słabiej czułam ruchy małej jak była buźką zwrócona do mojego kręgosłupa.słabiej te ruchy odczuwam jak jest taka pogoda albo były silne upały. teraz sobie siedzi główką pod moimi żebrami i ciągle czuję jak nią rusza. zadzwoń dla swojego świętego spokoju moim zdaniem jeśli czujesz ruchy nawet te delikatne to jest ok.

Gość 21 tydzien
iza_19_02 Wlasnie cos takiego chcialam uslyszec:D A czesto sie tak maluszek przekreca? Bo teraz jest mu juz ciasniej wynika z usg, mial stopy przy twarzy wiec taki zgiety w pol byl biedaczek i ustawiony glowka, cokolwiekby to znaczylo (podejrzewam ze glowa w dol).

Gość moja siostra byla w 39 tygodni
ciazy i dziecko nie ruszalo jej sie dwa dni, wiec poszla do lekarza i sie okazalo, ze dziecko nie zyje-udusilo sie pepowina...

moja była bardzo ruchliwa. tylko teraz nie chce się przekręcić główką w dół. do moja siostra byla w 39 tygodni bardzo współczuję Twojej siostrze nikt nie karze bagatelizować takiej sytuacji ale jeśli ruchy powróciły i są nawet słabsze to znaczy że dzidziuś żyje. a zrób taki test zjedz coś słodkiego i połóż się na lewym boku. a jeśli Cię to bardzo niepokoi to zadzwoń może na jakiś oddział położniczy czy izbę przyjęć i zapytaj położnej. ona jest bardziej doświadczona niż my ja też do tych panikujących należę i jak mała się nie rusza z godzinę to zawsze patent z tym słodkim.

Gość 21 tydzien
Dzieki iza_19_02 od razu mi lepiej, wiem ze najlepiej sie upewnic i tak postepowalam do tej pory wlasnie. Pomylilam sie nawet i nie 5badan usg juz mialam tylko 6. Niedlugo wpisza mnie na czarna liste... Zawsze okazywalo sie ze martwilam sie nie potrzebnie wiec nie chce sie nakrecac tym razem. No i najwazniejsze ze sie jednak rusza:D Mozliwe ze sie odwrocil przodem do moich plecow wlasciwie. Nie pomyslalam nawet o tym, ale wydaje mi sie to najbardziej sensowna teoria.

Gość 21 tydzien
Wtedy tak wierzgal ze to calkiem prawdopodobne ze sie odwrocil. Teraz jak pisze to tez go bardzo delikatnie czuje czasem:) Jakos ostatnio wygodniej mi sie na prawym boku spi wlasnie, chociaz dotychczas zawsze preferowalam lewy. Nawet przed ciaza. Czy pozycja ma takie znaczenie?

podobno jak się śpi na lewym boku to lepiej krew dopływa do wszystkich narządów

Gość izia87
nic sie nie martw muj był wierciuch ale tez tak miał 1 dzien szalał a 2 dni spał i prawie go nie czułam zobaczysz za jakies 5 tygodni jak ci da popalic:)a jak sie bardzo martwisz to idz na ktg do szpitala

Gość 21 tydzien
Dzieki dziewczyny:)

Gość mamamama26
spokojnie - maluszek ma dużo miejsca i dużo wód i pewnie tak sie ustawil że kopie tak ze nie czujesz albo śpi dużo- poczekaj jeszcze pare tyg to nie da ci odetchnąć od kopniaków i to konkretnych :)